Μαριέττα Γιαννάκου: Η ΕΕ οφείλει να καταδικάσει την εμμονή των Σκοπίων στην προπαγάνδα και στην αρχαιοποίηση της πραγματικότητας

Στρασβούργο, 23 Μαΐου 2013
Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την Έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ
Μαριέττα Γιαννάκου: "Η ΕΕ οφείλει να καταδικάσει την εμμονή των Σκοπίων στην προπαγάνδα και στην" αρχαιοποίηση" της πραγματικότητας "

Ψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) για το 2012 του εισηγητού κ. Richard Howitt, μέλους της Σοσιαλιστικής Ομάδας.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, το οποίο περιλαμβάνει, εν τέλει το επιτακτικό αίτημα προς το Συμβούλιο για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, επιρρίπτοντας έμμεσα το βάρος της ευθύνης για τις εξελίξεις στην ελληνική πλευρά.

Παρά τις επικρίσεις που εμπεριέχει το κείμενο του ψηφίσματος σχετικά με τις διεθνοτικές εντάσεις που προέκυψαν στη διάρκεια του έτους, την ελευθερία του τύπου και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, το  ψήφισμα  στο σύνολό του δεν είναι ισορροπημένο, καθώς το λεκτικό που υιοθετήθηκε είναι δυσανάλογα επιεικές ως προς την πρόοδο των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ενώ  παράλληλα δεν κατανέμει ορθά τις ευθύνες για τη μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος. Επιπλέον στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του ΕΚ, διατηρήθηκε η σολομώντεια λύση  να αφαιρεθεί ο όρος "Μακεδονία" από το σύνολο του κειμένου αλλά να παραμείνει ο επιθετικός προσδιορισμός "μακεδονικός" σε ένα σημείο της έκθεσης.

Σημειώνεται, ότι απερρίφθη από την Ολομέλεια του ΕΚ η τροπολογία της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, η οποία διέγραφε την επικριτική αναφορά στο φαινόμενο της «αρχαιοποίησης» στη γείτονα χώρα, ενώ καταψηφίστηκε επίσης τροπολογία της Ομάδας των Πρασίνων η οποία προέκρινε τη λύση της σύνθετης ονομασίας, με την προϋπόθεση να μην αμφισβητηθεί η "μακεδονική" ταυτότητα, πολιτισμός, εθνικότητα και γλώσσα.

Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ κατά τη  διάρκεια της συζήτησης για την έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου επέκρινε έντονα την  ηγεσία των Σκοπίων, χαρακτηρίζοντας εγκληματική τη στάση της να συνηθίσει τους νέους της χώρας σε καταστάσεις και πεποιθήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η κα. Γιαννάκου κάλεσε την Προεδρία του Συμβουλίου και τον αρμόδιο Επίτροπο για την Διεύρυνση κ. Φούλε να  καταδικάσουν την τάση "αρχαιοποίησης" της σημερινής πολιτικής από την πλευρά της ΠΓΔΜ και την εμμονή της σε μύθους  και κατασκευάσματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα.

Απαντώντας σε ξένους ευρωβουλευτές, οι οποίοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα του ονόματος, η κα. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι το ζήτημα του ονόματος και κυρίως ο χαρακτηρισμός της ταυτότητας και της γλώσσας, που απορρέει από αυτό, αποτελεί τη βάση για μια συνεχιζόμενη προπαγάνδα που δεν θίγει μόνο την Ελλάδα αλλά και όλες τις γειτονικές  χώρες.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: "Είτε αυτό γίνεται με χάρτες οι οποίοι είναι προκλητικοί, είτε αυτό γίνεται με το τίτλο του κυβερνώντος κόμματος το οποίο μιλάει για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, είτε με τεράστια αγάλματα και δήθεν  διακόσμηση της πρωτεύουσας της χώρας,  το αποτέλεσμα είναι να εντείνονται η προπαγάνδα και οι αντεγκλήσεις με υπαιτιότητα της κυβέρνησης των Σκοπίων".


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη