Κλαδεύω τα φυτά μου τον χειμώνα

Τα φυτά που κλαδεύονται άφοβα είναι αυτά που συνθέτουν τους  φυτοφράχτες, τα κωνοφόρα, τα φυλλοβόλα και τα καρποφόρα. Ακόμη, κλαδεύεις τις τριανταφυλλιές και δίνεις σχήμα στα αρωματικά και στις πόες.
Η πιο συνηθισμένη απορία, που έχουν οι περισσότεροι κηπουροί, είναι για ποιους λόγους πρέπει να κλαδέψουμε.
Κλάδεμα μπορεί να χρειάζεται ένα φυτό, επειδή είναι πολύ ψηλό, έχει αραιό φύλλωμα, θέλουμε να του δώσουμε σχήμα, έχει κάποια ασθένεια, είναι πολύ πυκνό, ενοχλεί τα διπλανά φυτά με τα μεγάλα κλαδιά του.
Για όλους αυτούς τους λόγους κόβουμε αναλόγως τα απαραίτητα τμήματα του φυτού. Για παράδειγμα, σε μία μεγάλη προσβολή από κάποια ασθένεια απομακρύνουμε και πετάμε όλα τα προσβεβλημένα κλαδιά. Στην περίπτωση που κάποιο φυτό είναι καλλιτεχνικά διαμορφωμένο πρέπει να κόψουμε όλα τα φύλλα και κλαδιά, που προεξέχουν από το σχήμα που θέλουμε να διατηρήσει το φυτό.
Τέλος, στις τριανταφυλλιές κόβουμε μεγάλο μέρος του όγκου του φυτού και αφήνουμε 2-3 βασικούς κορμούς και λίγες διακλαδώσεις τους.

Όταν κλαδέψουμε ένα φυτό διαπιστώνουμε ότι σίγουρα μικραίνει σε όγκο, αλλά και σε ύψος.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα που θέλαμε! Με το πέρασμα του χρόνου και τον ερχομό της άνοιξης θα το δούμε να βγάζει “μάτια”, από όπου θα ξεπηδήσουν φρέσκα φύλλα.
Έτσι, κλαδιά που προηγουμένως ήταν γυμνά και χωρίς πυκνό φύλλωμα, θα γεμίσουν με νεαρά καταπράσινα φύλλα. Και θα ανανεωθεί το φύλλωμα του φυτού σου και θα έχεις ένα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.
Τέλος, μεγάλη προσοχή χρειάζεται, όταν κλαδεύουμε τους φυτοφράχτες που θέλουμε να είναι συμπαγείς, να έχουν ομοιόμορφο σχήμα και ύψος και να μην κάνουμε καμιά στραβή “ψαλιδιά”!

Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
reviews.in.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη