Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν απερίφραστα την χθεσινή επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν απερίφραστα την χθεσινή επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

Η χθεσινή επίθεση στην Αλ Σίφα, όπου σχεδόν 2.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν συγκεντρωθεί, αποδεικνύει πώς, στη Γάζα σήμερα, δεν υπάρχει κανένα πιθανό καταφύγιο για τους αμάχους καθώς επίσης απεικονίζει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους οι οργανώσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

 Γάζα / Ιερουσαλήμ / Παρίσι / Αθήνα, 29 Ιουλίου 2014. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF) καταδικάζουν απερίφραστα την επίθεση που έλαβε χώρα στην Αλ Σίφα στις 28 Ιουλίου. Οι ομάδες της οργάνωσης εργάζονται σε αυτό το νοσοκομείο, το οποίο αποτελεί σημείο παραπομπών για ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Ο νέος αυτός βομβαρδισμός σε εγκαταστάσεις Υγείας, καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους αποδεικνύει, για άλλη μια φορά από την αρχή της επιχείρησης "Προστατευμένη Παρυφή" (Protective edge), ότι στη Γάζα δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για τους αμάχους που αναζητούν προστασία και ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η παροχή επείγουσας βοήθειας.

Στις 28 Ιουλίου, ενώ ένα μέλος της ομάδας επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρισκόταν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, εκεί όπου οι χειρουργικές ομάδες  των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται μαζί με το προσωπικό του νοσοκομείου, το κτήριο των εξωτερικών ιατρείων, που βρίσκεται εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου, βομβαρδίστηκε. Εάν και δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος ή τραυματισμός, η ουσία που παραμένει είναι ότι από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» στις 8 Ιουλίου, το νοσοκομείο Αλ Σίφα είναι το τέταρτο νοσοκομείο που πλήττεται μετά το Ευρωπαϊκό Γενικό Νοσοκομείο,  το Αλ Άξα και το Μπέιτ Χανούν. «Η στόχευση νοσοκομείων και του περιβάλλοντός τους αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» καταγγέλλει ο Tommaso Fabbri, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Όποιες και αν είναι οι περιστάσεις, και κυρίως σε καιρό πολέμου, οι δομές υγείας και το ιατρικό προσωπικό πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστά. Αλλά στη Γάζα σήμερα, τα νοσοκομεία δεν είναι τα καταφύγια που θα έπρεπε να είναι». Μια ώρα μετά τον βομβαρδισμό στο Αλ Σίφα, ένα δεύτερο χτύπημα έγινε αισθητό στον καταυλισμό προσφύγων του Σάτι. «Τα δύο τρίτα των τραυματιών που έχω δει να φθάνουν στο Αλ Σίφα είναι παιδιά» δηλώνει η Michele Beck, μέλος του ιατρικού προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.

«1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 160.000 εκτοπισμένων συνωστίζονται σε μια λωρίδα αστικής γης, πυκνοκατοικημένης, που περιβάλλεται από θάλασσα και κλειστά σύνορα. Πού μπορούν να βρουν διέξοδο;» αναρωτιέται η Marie-Noëlle Rodrigue, Διευθύντρια Αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ο ισραηλινός στρατός διατάσσει τους πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους και τις γειτονιές τους. Αλλά πού να πάνε; Οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν καμία ελευθερία κινήσεων και δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο έξω. Είναι απλά παγιδευμένοι».

Τόσο οι μετακινήσεις όσο και η εργασία είναι εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, όπως και για τις άλλες ιατρικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Ντόπιοι τραυματιοφορείς και παραϊατρικό προσωπικό της Ερυθράς Ημισελήνου, έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Στις 20 Ιουλίου, μια αεροπορική βόμβα εξερράγη μερικές εκατοντάδες μέτρα από ένα αυτοκίνητο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που έφερε εμφανώς τα διακριτικά της οργάνωσης. Την ίδια μέρα, ένας πύραυλος έπεσε, χωρίς όμως να εκραγεί, δέκα περίπου μέτρα από την σκηνή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο Νάσερ. Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατάφεραν να πάνε μόνο δύο φορές.  Σε αυτό το νοσοκομείο, που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας, περιοχή που έχει χτυπηθεί σφοδρά και υπάρχουν σημαντικές ανάγκες, οι χειρουργικές δραστηριότητες της οργάνωσης έπρεπε να ανασταλούν. Μία επιπλέον απαράδεκτη κατάσταση που αποτρέπει τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να περιθάλψουν τραυματίες,  κυρίως γυναίκες και παιδιά. «Έχουμε μια χειρουργική ομάδα έτοιμη να πάει να εργαστεί στο Νάσερ, αλλά χωρίς τις απόλυτες και αξιόπιστες εγγυήσεις για την ασφάλειά των μελών μας και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την μετακίνησή τους» αναφέρει με λύπη ο Nicolas Palarus, συντονιστής της δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.

«Η εισαγωγή ιατρικού, ανθρωπιστικού προσωπικού και προμηθειών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το πέρασμα Ράφα από την Αίγυπτο, τα περάσματα Ερέζ και Κερέμ Σαλόμ από το Ισραήλ, είναι μερικώς ανοιχτά, αλλά οι άνθρωποι τα αποφεύγουν καθώς φοβούνται τους βομβαρδισμούς και τις παράπλευρες απώλειες. Ο πληθυσμός βρίσκεται υπό ομηρία, σχεδόν τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μπεί ή να βγεί από τη Γάζα» αναφέρει η Marie-Noëlle Rodrigue.

Λόγω της έντασης των βομβαρδισμών, ασθενείς και τραυματίες αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να προσεγγίσουν δομές υγείας. Παράλληλα, 50% των μονάδων υγείας στη Γάζα έχουν κλείσει. Μόνο 4 από τα 15 κέντρα υγείας της πόλης της Γάζας – τα οποία προορίζονται για να θεραπεύσουν περίπου 800.000 άτομα – λειτουργούν ακόμη. «Πέρα από την επείγουσα κατάσταση, βασικές ιατρικές ανάγκες όπως μητρική φροντίδα, διαχείριση χρόνιων ασθενειών, πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή φαγητό δεν παρέχονται» αναφέρει ανήσυχος ο Nicolas Palarus.

 Σημείωση: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Γάζα

Ανταποκρινόμενοι στην επείγουσα κατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν, με μία πλήρη χειρουργική ομάδα και ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης, το νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας. Οι MSF έχουν προσφέρει (από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης) στο κεντρικό φαρμακείο για τη βόρεια και νότια Λώρίδα της Γάζας. Η μετεγχειρητική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λειτουργεί μόνο με 10% - 30% της χωρητικότητάς της λόγω της συχνότητας των βομβαρδισμών, η οποία αποτρέπει τους ασθενείς από την πρόσβαση σε αυτή.  Οι τακτικές δραστηριότητες των MSF στο νοσοκομείο Νάσερ και στην Καν Γιουνίς διακόπηκαν από τις συγκρούσεις. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Γάζα για περισσότερα από 10 χρόνια παρέχοντας ιατρική περίθαλψη, χειρουργική και ψυχολογική φροντίδα, καθώς επίσης έχουν ανταποκριθεί στις επείγουσες κρίσεις του 2009 και 2012. 

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη