Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Κάστρο του Δομοκού!

ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ
Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός
Δελτίον Τύπου - Δομοκός 21.7.2014
Η “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΔΟΜΟΚΟΥ
Την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014, στις 9.00 το βράδυ, θα παρουσιαστεί στο Κάστρο του Δομοκού η τραγωδία του Σοφοκλή “Αντιγόνη” από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου “Αιχμή”. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον Αθλητικό & Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δομοκού σε συνεργασία με την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα προλογίσει η φιλόλογος κ. Φιλίτσα Παπασταθοπούλου - Γιακοβή. Υπεύθυνος διοργάνωσης, Ιωάννης Τράντας.

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ»  ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Περίληψη του έργου
Όταν ο Κρέων αναλαμβάνει την εξουσία της Θήβας εκδίδει διαταγή να ταφεί με τιμές ο γιός του Οιδίποδα Ετεοκλής και να μείνει άταφος ως προδότης ο αδελφός του Πολυνείκης, ορίζει δε την ποινή του θανάτου για όποιον παραβεί τη διαταγή του.
Η αδερφή των σκοτωμένων Αντιγόνη, αρνείται να υπακούσει τη διαταγή του Κρέοντα και καλεί την αδελφή της Ισμήνη να θάψουν μαζί το νεκρό. Εκείνη αρνείται και προσπαθεί να αποτρέψει την Αντιγόνη, η οποία αμετάπειστη φεύγει για να εκτελέσει το χρέος της προς τον νεκρό. Ένας από τους φρουρούς του νεκρού, φέρνει την Αντιγόνη που την συνέλαβε να προσπαθεί για δεύτερη φορά να θάψει το νεκρό.
Ο Κρέων διατάσσει να την θάψουν ζωντανή σε μια σπηλιά. Ούτε ο γιός του και μνηστήρας της Αντιγόνης, Αίμων κατάφερε να τον κάνει να αλλάξει γνώμη.
Η Αντιγόνη θυσιάζεται και γίνεται φωτεινό παράδειγμα αξιοπρέπειας και Αρετής.

Λίγα λόγια για την σκηνοθεσία…

Αντιγόνη,
Το πικρό πουλί που την άδεια αντικρύζει φωλιά του…
Η κραυγή της ακούγεται και οδηγεί ακόμη σαν ήχος σάλπιγγας πάνω από την επτάπυλη Θήβα…
Μια πόλη χωρίς τείχη και πύλες πια, λες και γκρεμίστηκαν απ’την κραυγή της ενάντια στην τυραννία.Οδηγεί, σαλπίζει, φωτίζει και πορεύεται το δρόμο της θυσίας προς την πετρόχτιστη φυλακή της, γνωρίζοντας πως βάζει θεμέλια για την αιώνια θυσία.Δείχνει το δρόμο για τη «Θήβα». Τα δρόμο για την αξιοπρέπεια του όχι και του αινιγματικού χαμόγελου της αμφισβήτησης. Με μια αίσθηση απέραντης κριτικής που ενοχλεί τον τύραννο, τον κάθε είδους τύραννο, ακόμη και τον καθημερινό διπλανό μας…
Η Αντιγόνη θα μπορούσε να είναι όμως και το πικρό πουλί που την άδεια από σκέψη, ιδέες και γνώση αντικρύζει φωλιά του-πατρίδα του.
Την είπαν Αγία, την είπαν Αρετή…Τόλμη…Ελευθερία κι ο καθένας μας της δίνει τις διαστάσεις που του λείπουν και που ονειρεύεται. Και ο δρόμος για τη Θήβα την Εφτάπυλη είναι μακρύς και ευτυχώς ατελείωτος και…πέρα από μας.

                                                                  Γιάννης Νικολαϊδης
                                                                 σκηνοθέτης
ΔΙΑΝΟΜΗ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Φωτεινή Φιλοσόφου
ΚΡΕΩΝ: Γιάννης Νικολαϊδης
ΦΥΛΑΚΑΣ: Τάσος Πολιτόπουλος
ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: Γιώργος Γεωργίου
ΙΣΜΗΝΗ: Μαριέτα Αντιβάση
ΑΙΜΩΝ: Βασίλης Ασημακόπουλος
ΕΥΡΙΔΙΚΗ: Κοραλία Ροδίτη
ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ: Ιωακείμ Κάσδαγλης
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Χρήστος Κανέλλης
ΧΟΡΟΣ: Γ. Γεωργίου, Τ. Πολιτόπουλος, Β. Ασημακόπουλος,
Μ. Αντιβάση, Ιωακείμ Κάσδαγλης, Γιώργος Χουσάκος και
Χ. Κανέλλης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης
Μουσική: Σταμάτης Παπαδάκης
Σκηνικά: Μιχάλης Αγγελάκης
Κοστούμια: Όλγα Σχοινά
Φωτισμοί: Στέφανος Κομιανός
Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη