Στην Καβάλα το Διεθνές Δασικό Συνέδριο INFORM και η Δασική Εβδομάδα EFIMED 2014

Στην Καβάλα το Διεθνές Δασικό Συνέδριο INFORM και η Δασική Εβδομάδα EFIMED 2014
Δύο πολύ σημαντικά για το δασικό χώρο γεγονότα διοργανώνονται στην Καβάλα από 5 ως και 7 Νοεμβρίου 2014 με πρωτοβουλία του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και της ομάδας έργου του προγράμματος «INFORM – Indicators for Forest Management για την Οικοδόμηση ενός δομημένου γνωστικού συστήματος για αειφόρο δασική πολιτική και διαχείριση»: ένα Διεθνές Συνέδριο για το Πρόγραμμα INFORM και η Δασική Εβδομάδα EFIMED 2014, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ειδικών στη δασική επιστήμη από όλο τον κόσμο. 
Το πρόγραμμα INFORM υλοποιεί το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής του Τμήματος Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ (Παράρτημα Δράμας) με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Βασικός στόχος του έργου είναι να αποκτήσει επιτέλους και η χώρα μας τα κατάλληλα εργαλεία (δείκτες αειφορίας) για τη διαμόρφωση και εφαρμογή δασικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, όσο και για την ανάπτυξη στρατηγικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή με ταυτόχρονη προστασία της βιοποικιλότητας. Άλλωστε, η Ελλάδα – όπως και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ – έχουν δεσμευτεί από το 2002 στη χρήση παγκόσμιων δεικτών αειφορικής διαχείρισης των δασών προκειμένου να καθορίσουν τις εθνικές τους πολιτικές για τα δασικά οικοσυστήματα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη συνολικής στρατηγικής της ΕΕ μετά το 2012 για την εκτίμηση και άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα δάση και τη βιοποικιλότητα.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο διαλόγου μεταξύ των ειδικών επιστημόνων και των διαχειριστών των Μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων, για να συζητηθούν οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και πρακτικές αναφορικά με την τεχνογνωσία της πολυλειτουργικής δασοπονίας. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επίσης τα αποτελέσματα του έργου INFORM που αφορούν τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση της αειφορικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και καλές πρακτικές δασικής διακυβέρνησης. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν επίσης τον Μάιο σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Γενικών Διευθυντών των Δασικών Υπηρεσιών όλης της ΕΕ στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους συνέδρους. 
Η συνδιοργάνωση του συνεδρίου του έργου με τη Δασική Εβδομάδα EFIMED 2014 θα δώσει την ευκαιρία να διευρυνθεί η συζήτηση και σε καινοτομικούς τρόπους ανάπτυξης της δασικής γης τόσο με την παραγωγή ξυλωδών προϊόντων όσο και με τις άλλες υπηρεσίες των δασικών οικοσυστημάτων, θέματα για τα οποία θα γίνουν παρουσιάσεις από ειδικούς επιστήμονες.
Περισσότερα για το συνέδριο, καθώς και το πλήρες πρόγραμμά του βρίσκει κανείς εδώ: http://inform-life.gr/index.php?act=view_page&page_ID=16
Περισσότερα για το πρόγραμμα INFORM εδώ: http://inform-life.gr/index.php
Η Ομάδα Έργου 
info@inform-life.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη