Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος για την Εκδήλωση των 100 χρόνων του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος, με αφορμή την Εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, δήλωσε τα εξής:
Τα 100 χρόνια του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας δεν είναι  μια απλή διαδρομή ζωής για το εμπόριο στην περιοχή.
Είναι αυτή καθαυτή η διαδρομή ζωής της ίδιας της κοινωνίας.
Είναι τα 100 χρόνια μιας προσπάθειες εκσυγχρονισμού, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές δεν είναι τυπικές οικονομικές πράξεις, αλλά είναι πολιτισμός.
Είναι αυτές καθ' αυτές οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, για να φτάσουμε μέχρι σήμερα.
Η διαδρομή του Εμπορικού Συλλόγου της Λαμίας είναι συνυφασμένη με αυτό που  μπορούμε να ονομάσουμε «διαμόρφωση της σύγχρονης πόλης της Λαμίας».
Είναι η διαδρομή της τοπικής κοινωνίας είναι το «χτυποκάρδι» όλων των παραγωγικών τάξεων, έτσι όπως αποτυπώνεται σημείο προς σημείο, τα 100 τελευταία χρόνια.
Η εμπορική δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με τη διαδρομή της τοπικής κοινωνίας, είναι συνυφασμένη με αυτή καθαυτή την ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας.
Αν προσπαθήσουμε να αντλήσουμε κάποια επώνυμα παραδείγματα και στην τοπική μας διαδρομή, θα φτάσουμε ακριβώς στα χνάρια των εμπόρων. Αν αναζητήσουμε παλιές διαφημίσεις στον τοπικό ή πανελλαδικό τύπο θα φτάσουμε πολύ γρήγορα να αποτυπώσουμε το άγχος των παραγωγικών ανθρώπων της περιοχής,  για την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό.
Πρόκειται για τη διαδρομή  ενός αιώνα που στο  διάβα του ο Εμπορικός Σύλλογος Λαμίας έχει συνδεθεί  με τις κυριότερες στιγμές της τοπικής ιστορίας. Είναι αυτός που έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της σημερινής εικόνας στην ίδια την πόλη. Αυτή η ιστορία του, είναι που σήμερα δίνει τη δύναμη που χρειάζεται ο κάθε έμπορος, για να ξεπεράσει την κατάσταση της κρίσης και να δημιουργήσει και πάλι.
Είναι αυτή η ιστορία που τον κάνει να αντλεί θάρρος και δύναμη καθώς σ' αυτή τη διαδρομή των 100 χρόνων βλέπει τους συναδέλφους του να έχουν καταβάλει υπερμεγέθη προσπάθεια για να φτάσουν μέχρι σήμερα.
Τέτοιες εκδηλώσεις λοιπόν δεν μας θυμίζουν μόνο το πέρασμα ενός αιώνα  σε ένα συλλογικό όργανο, αλλά μας θυμίζουν τον αγώνα ζωής, που πρέπει να έχουμε μπροστά μας, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.
Μας επιβεβαιώνουν την προσπάθεια και αναδεικνύουν μια ιστορική διαδρομή, που πάντα πρέπει να είναι υπόψη μας.
Τέτοιες εκδηλώσεις δεν συμβάλλουν μόνο στη μνήμη, αλλά υπενθυμίζουν το χρέος απέναντι στις προηγούμενες γενιές και τις δυνατότητες μέσα από τις οποίες δημιούργησαν τις σύγχρονες συνθήκες.
Είναι μια πορεία,  οδηγός για όλους μας.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη