Ομιλία για την ανάδειξη του Ασκληπιείου Δαφνούντος στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας


ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΟΥ ΔΑΦΝΟΥΝΤΟΣ

Ο Δαφνούς στην  αρχαιότητα ήταν πόλη και λιμάνι των Φωκέων και των Λοκρών, στα σύνορα Επικνημιδίου και Οπουντίου Λοκρίδος. Βρίσκεται στη θέση «Ισιώματα», στο ανατολικό άκρο των βορειοανατολικών κλιτύων του όρους Κνημίς, πάνω από τον όρμο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Πρόσφατες ανασκαφές της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με αφορμή την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., έφεραν για πρώτη φορά στο φως τμήματα της αρχαίας πόλης και των νεκροταφείων της. Το σημαντικότερο εύρημα αποτελεί το ιερό του Ασκληπιού, ένα από τα πρωιμότερα και πληρέστερα διατηρημένα Ασκληπιεία στον ελλαδικό χώρο.

Πληθώρα κινητών ευρημάτων όλων των κατηγοριών, όπως αναθηματικών στηλών, μαρμάρινων αγαλματιδίων, χάλκινων ειδωλίων και κοσμημάτων με την μορφή του φιδιού, κατ’  εξοχήν συμβόλου του θεού, αλλά κυρίως ενεπίγραφα όστρακα με χαραγμένο το όνομά του, επιβεβαιώνουν την ταύτιση.

Στην παρούσα εκδήλωση θα παρουσιαστεί από την ανασκαφέα  κ. Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου το χρονικό των ανασκαφών καθώς και οι ενέργειες της Εφορείας για την διάσωση και την ανάδειξη του ιερού, προκειμένου αυτό να αποτελέσει έναν οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο και μοχλό τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής.






Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη