Πως καθαρίζουμε τον καναπέ: Πρακτικά Tips

Οι νοικοκυρές του σπιτιού ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι η καθαριότητα του καναπέ και των πολυθρόνων στο σαλόνι είναι μεγάλος "καημός". Κι αυτός γιατί ενώ αποτελούν τη βιτρίνα του σπιτιού καθώς υποδέχονται τους επισκέπτες, η καταπόνηση που υφίστανται ιδιαίτερα από τα νεότερα μέλη της οικογένειας είναι τέτοια που το μάτι της νοικοκυράς πρέπει να παρακολουθεί άγρυπνα και διαρκώς την κατάσταση που βρίσκονται τα συγκεκριμένα έπιπλα.

Ας δούμε λοιπόν μία σειρά από Πρακτικά Tips που μας βοηθούν τόσο να προλαμβάνουμε τα χειρότερα όσο και να καθαρίζουμε και συντηρούμε τα συγκεκριμένα έπιπλα αποτελεσματικά:

1. Εν αρχή ην η πρόληψη: Ποιά είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για ν' αποφύγουμε ανεπανόρθωτες ζημιές σε καναπέδες και πολυθρόνες.

Η λύση είναι μία και λέγεται ΡΙΧΤΑΡΙΑ. Αγοράζουμε λοιπόν ριχτάρια με τα οποία και καλύπτουμε καναπέ και πολυθρόνες. Η αποστολή τους είναι ν' απορροφούν όλη τη σκόνη, τη βρωμιά και τους λεκέδες από την …οικογενειακή χρήση των επίπλων. Έτσι όταν έχουμε επισκέψεις, απλά αφαιρούμε τα ριχτάρια και τα έπιπλά μας είναι "του κουτιού" εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες.

Προσοχή μόνο στο εξής: Τα ριχτάρια καλό είναι να καλύπτουν τα έπιπλα έως τη βάση τους καθώς μία από τις πλέον ύπουλες κι ανεπανόρθωτες ζημιές που μπορούν να γίνουν σε αυτά είναι στα χαμηλότερα σημεία τους από τα πόδια όσων κάθονται καθώς συχνά η τριβή πάνω στο έπιπλο του πίσω μέρους του παπουτσιού προκαλεί φθορά που δεν διορθώνεται.

Μία ακόμη προληπτική κι εξαιρετικά χρηστική επιλογή είναι το ντύσιμο των μπράτσων καναπέ και πολυθρόνων με ειδικά καλύμματα τα οποία και τα προστατεύουν από την τριβή που προκαλούν τα χέρια όσων κάθονται πάνω τους. Μάλιστα, καλό είναι να ζητάμε από την εταιρία από την οποία αγοράζουμε το έπιπλο, να μας ετοιμάσει και σχετικά καλύμματα στο χρώμα που έχει το υπόλοιπο ύφασμα. Έτσι και αισθητικά υπάρχει πλήρης ομοιομορφία.

2. Το σημαντικότερο όλων: πρέπει να γνωρίζουμε καλά τι είδους καθαρισμό επιδέχεται το συγκεκριμένο ύφασμα που έχει ο καναπές μας.

Το σημαντικότερο λάθος που πολύ συχνά κάνουμε είναι ότι θεωρούμε πως όλες οι λύσεις καθαρισμού ενδείκνυνται για όλα τα έπιπλα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Αλλιώς καθαρίζεις έναν δερμάτινο καναπέ κι αλλιώς έναν από ύφασμα αλκαντάρα. Έτσι, εάν δοκιμάσουμε να καθαρίσουμε το έπιπλό μας με κάποιο υλικό που αντεδείκνυνται, το πιθανότερο είναι να του προκαλέσουμε κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά.

Γι' αυτό όταν αγοράζουμε ένα καναπέ ή μία πολυθρόνα το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ρωτήσουμε το κατάστημα για την ακριβή σύσταση της ταπετσαρίας του και το καλύτερο τρόπο καθαρισμού και συντήρησής του. Εάν ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή έχουμε πολλές πιθανότητες να διατηρήσουμε το έπιπλό μας σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια.

3. Αντιμετωπίζουμε τους λεκέδες αμέσως μόλις δημιουργηθούν.

Έτσι, με το που θα λεκιαστεί το ύφασμα του επίπλου φροντίζουμε να "μαζέψουμε το λεκέ" με κάποιο απορροφητικό υλικό (π.χ. κάποιο απορροφητικό χαρτί ή βαμβάκι) και στη συνέχεια προχωρούμε στην όποια ενέργεια καθαρισμού. Προσοχή δε, στα άσκοπα τριψίματα του λεκέ – συνήθως τον απλώνουν και τον οδηγούν πιο βαθιά στο ύφασμα καθιστώντας έτσι την αντιμετώπισή του, στη συνέχεια, εξαιρετικά δύσκολη.

Πρακτικές λύσεις για μεμονωμένους λεκέδες:

Αφού μαζέψουμε όσο είναι δυνατόν το λεκέ με τον προαναφερόμενο τρόπο μπορούμε να εφαρμόσουμε μία από τις ακόλουθες μεθόδους καθαρισμού του:

Ι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μωρομάντηλα ή ένα πανάκι πάνω στο οποίο θα έχουμε ρίξει ξύδι και με το οποία θα σκουπίσουμε απαλά το λεκέ.

ΙΙ. Ετοιμάζουμε ένα μίγμα από τρεις κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ και μία κουταλιά της σούπας σόδα. Το βάζουμε σε ένα καθαρό πανί και τρίβουμε το λεκέ με το μίγμα. Κατόπιν αφήνουμε το λεκέ με το μείγμα πάνω του για ένα δύο λεπτά και στη συνέχεια σκουπίζουμε μ' ένα βρεγμένο πανί.

* Προσοχή: δοκιμάζουμε πάντα την οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες μεθόδους, καταρχήν, σε ένα μη εμφανές σημείο του καναπέ ή της πολυθρόνας μας για την περίπτωση που αντεδείκνυται στο συγκεκριμένο ύφασμα και δεν το γνωρίζουμε.

4. Αντιμετωπίζουμε τακτικά τη σκόνη.

Φροντίζουμε, για λόγους υγιεινής, να απομακρύνουμε τακτικά τη σκόνη  που αναπόφευκτα συγκεντρώνεται πάνω στα έπιπλα. Ειδικά δε για τα ξύλινα ή μεταλλικά μπράτσα η καλύτερη επιλογή εέια να τα περνάμε μ' ένα νωπό πανάκι.

5. Χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα.

Όλες οι νέας τεχνολογίας ηλεκτρικές σκούπες διαθέτουν ειδικά εξαρτήματα για τον καθαρισμό καναπέδων και πολυθρόνων. Επιλέγουμε τα κατάλληλα ανά περίσταση, τα οποία και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει το κάθε έπιπλο.

6. Χρησιμοποιούμε ατμοκαθαριστή.

Ο ατμοκαθαριστής είναι σίγουρα μία πολύ καλή επιλογή για καλό καθαρισμό, έχει ωστόσο το μειονέκτημα του κόστους αγοράς καθώς για ν' αποκτήσουμε έναν καλό επώνυμο ατμοκαθαριστή θα πρέπει να δώσουμε αρκετά χρήματα. Μία έξυπνη λύση στην περίπτωση αυτή, θα ήταν ίσως, να νοικιάσουμε κάποιο καλό μηχάνημα καθώς το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο. Άλλωστε, είναι μετρημένες στα δάκτυλα του χεριού οι φορές που πιθανότατα θα το χρειαστούμε.

7. Για τις δύσκολες περιπτώσεις: καλούμε ένα εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού.

Τέλος, σε πραγματικά δύσκολες περιπτώσεις λεκέδων και βρωμιάς δύσκολα θα τα καταφέρουμε μόνοι μας, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να προκαλέσουμε ζημιά στο ύφασμα του καναπέ ή της πολυθρόνας. Στις περιπτώσεις αυτές λοιπόν, η ασφαλέστερη λύση είναι να καλέσουμε κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού που έχει την πείρα και τα μέσα για να κάνει σωστά τη δουλειά
 
- See more at: http://praktikesidees.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη