Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας: Προβολή της ταινίας «1001 γραμμάρια», στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας

Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας σας προσκαλούν στην προβολή της ταινίας «1001 γραμμάρια» (1001 Gram) του Νορβηγού σκηνοθέτη Μπεντ Χάμερ,  την Τρίτη 09-02-2016 ώρα 21.15, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Μία κωμωδία «ανθρώπινων καταστάσεων», από τον σκηνοθέτη των ταινιών «Ιστορίες κουζίνας» & «Η καινούργια ζωή του Κυρίου Ο’Χόρτεν», μια ταινία γοητευτική, παράξενη, ρομαντική, με …ειδικό, συναισθηματικό βάρος.

Είσοδος ελεύθερη.

Η ταινία έκανε  παγκόσμια πρεμιέρα στο 39ο Φεστιβάλ του Τορόντο (2014), στο πρόγραμμα Masters, στη συνέχεια προβλήθηκε στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, του Σικάγο, του Τόκυο και της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε άλλα, ενώ επιλέχθηκε ως η επίσημη πρόταση της Νορβηγίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.


Υπόθεση :

Η Μαρίε (Αν Νταλ Τορπ) είναι επιστήμονας και εργάζεται στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Βαρών και Μετρήσεων – μέσα σ’ ένα ασύλληπτα σχολαστικό αλλά και, όπως φαίνεται, απαραίτητο σύμπαν όπου το κάθε βάρος έχει το αντίβαρό του και κάθε μέτρηση τον έλεγχο ακριβείας της. Διευθυντής της είναι ο πατέρας της, Ερνστ (Στέιν Βίγκε), ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο η Μαρίε μοιάζει να έχει μια σχέση επικοινωνίας. Οταν ο Ερνστ παθαίνει έμφραγμα, η Μαρίε παίρνει τη θέση του για να μεταφέρει, σ’ ένα συνέδριο στο Παρίσι, το νορβηγικό πρότυπο κιλό,  όπου και θα ελεγχθεί η ορθότητά του.

Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι σε κάθε χώρα φυλάσσεται – κάτω από ειδικές συνθήκες ώστε να μην αλλοιώνεται το βάρος του-  ένα πρότυπο χιλιόγραμμο, κατασκευασμένο από πλατίνα και ιρίδιο, το γνωστό μας κιλό. Το πρότυπο αυτό συνιστά τη μονάδα αναφοράς και μέτρησης του βάρους, με το οποίο συγκρίνονται και μετρώνται όλα τα άλλα κιλά της χώρας.

Το ταξίδι θα φέρει τη Μαρίε αντιμέτωπη με τις αμπελοφιλοσοφίες των συναδέλφων, με τη δική της μοναξιά, αλλά και με κάτι που μοιάζει με εκκολαπτόμενο ρομάντζο. Η ζωή της θα αποκλίνει από την κανονική της ρουτίνα και η ίδια θα αναγκαστεί  να «ζυγίσει» με ακρίβεια τις προσωπικές της απογοητεύσεις και επιθυμίες με την ευκαιρία για μια διαφορετική στάση ζωής.

Nορβηγία - Γαλλία | 2014 | Διάρκεια : 93'

Ο Μπεντ Χάμερ μπορεί να λέει ότι δεν έχει σκηνοθετήσει ποτέ μια κωμωδία, όμως το φιλμ του θα σε κάνει να χαμογελάσεις συχνά, αλλά με τον τρόπο που μερικοί από τους πιο ξεχωριστούς δημιουργούς του σινεμά μοιράζονται, αφού μοιάζει να κατέχει κάτι από το κωμικό timing και την πολυπλοκότητα ενός Ζακ Τατί ή ενός Ρόι Αντερσον. [ Γιώργος Κρασσακόπουλος ]


Δοσμένα με διακριτικότητα, τα φιλοσοφικά ζητήματα για το αν και πόσο ζυγίζουν η ψυχή, οι αναμνήσεις και αν μετριέται ο έρωτας, όπως και η δυνατότητα αντιστροφής των σταθερών της ζωής, με το αμετάκλητο σοκ του θανάτου και την εισβολή του έρωτα, συνθέτουν μια χαρακτηριστική ταινία σκανδιναβικής σχολής, με έντιμη σκηνοθετική προσέγγιση. [ Ιφιγένεια Καλατζή ]


Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και τους συντελεστές στο site των Φίλων

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη