Αυτοκινητόδρομος Ε65: Η κατασκευή του δρόμου έφερε στο φως μεγάλο αρχαϊκό οικισμό

Ενα ασημένιο δαχτυλίδι της αρχαϊκής εποχής (500-700 π.Χ.) με παράσταση σκορπιού (αιγυπτιακής τεχνοτροπίας) και πλήθος πήλινων ειδωλίων καθώς και κουβαρίστρες από αρχαίο υφαντουργείο ανεσκάφησαν στον μεγαλύτερο οικισμό που έχει βρεθεί έως τώρα στην Θεσσαλία, στη θέση Φίλια Καρδίτσας, όπου άλλοτε βρισκόταν το Πανθεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς.
Ο οικισμός ήρθε στο φως κατά τις εργασίες για την διάνοιξη νέου οδικού άξονα (του Ε-65) και βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Καρδίτσας.
Αμέσως άρχισαν ανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες σε μια έκταση περίπου 3,5 στρεμμάτων όπου αποκαλύφθηκαν μέτρο-μέτρο όσα απέμειναν από τον αρχαίο οικισμό. Τα κτίσματα ανήκουν μάλλον σε πέντε διαδοχικές φάσεις οικοδόμησης, με πτώτη αυτήν του 700 π.χ. και τελευταία εκεινην του 300 π.Χ. Βρέθηκαν πάντως και ενδείξεις οικισμού πολύ μεταγενέστερου, του 250 μ.Χ.
Σε καλή κατάσταση σώζονταν τα υπολείμματα τεσσάρων αψιδωτών κτισμάτων, μεγάλων διαστάσεων, αλλά και υπαίθριοι χώροι καλυμμένοι με βότσαλα, καθώς και δρόμος στρωμένος με κροκάλες και χαλίκια.
Εκείνο ωστόσο που εντυπωσιάζει είναι το πλήθος των κινητών ευρημάτων, μια πρώτη παρουσίαση των οποίων έκανε ο αρχαιολόγος της ΕΦΑ Καρδίτσας, Χρήστος Καραγιαννόπουλος, στο 4ο Πανελλήνιο Εθνολογικό Συνέδριο με θέμα «Γη και αιώνες των κατοίκων της πεδινής Θεσσαλίας – Καραγκούνηδες» και πραγματοποιείται στη διάρκεια των εκδηλώσεων για το 4ο Καραγκούνικο Αντάμωμα, στη Νίκαια Λάρισας.
Ο κ. Καραγιαννόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ασημένιο δαχτυλίδι που βρέθηκε και που ειναι αιγυπτιακού τύπου -παρόμοιο είχε βρεθεί και στη Σικελία. Δεν αποκλείεται το εύρημα να σχετίζεται με τη γονιμότητα και να έχει μια ιδιαίτερη σημειολογία, διακρίνεται ωστόσο καθαρά ένας σκορπιός στο πάνω μέρος του.
Ενδιαφέρον έχουν επίσης τα πήλινα αγγεία τα οποία παριστάνουν καθιστές γυναικείες μορφές και ίππους.
Tο μέγεθος των κτιρίων, ο τρόπος δόμησής του και η δεσπόζουσα θέση τους οδηγούν στη σκέψη ότι ίσως ήταν δημόσια κτίσματα, κάτι που υποδεικνύεται και από την εύρεση θραυσμάτων από ακροκέραμα, διακοσμημένα με ανάγλυφα ανθέμια και βλαστούς καλυμμένα με μαύρο και ιώδες επίχρισμα
Ανάμεσα στα πολυάριθμα ευρήματα είναι και πολλά πηνία, που χρησίμευαν ως κουβαρίστες, καθώς και αγνύθες, κάτι που χρησίμευε ως υδαντικό βάρος για τους αργαλειούς.
Επίσης βρέθηκαν λυχνάρια, πήλινα ειδώλια γυναικεία και ζωόμορφα, καθώς και συμποτικά αγγεία (κρατήρες, οινοχόες, κύπελλα), μερικά από τα οποία αποτελούν εισαγόμενα κεραμικά από φημισμένα κέντρα παραγωγής της εποχής, αρχικά της Κορίνθου και μετέπειτα της Αθήνας.
πηγή: presspublica.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη