Δημοτική Κίνηση «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία»: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016  
           
Δημοτική Κίνηση «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία»: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
    Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1982 και οδήγησε στην υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης (2007) για τα δικαιώματά τους  δεν θα πρέπει να είναι μέρα επετειακής ανάμνησης.
     Η 3η Δεκεμβρίου θα πρέπει να αποτελεί την ευκαιρία για κυβερνήσεις, οργανισμούς και κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα, και κυρίως, στις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία και να προχωρήσουν σε αποφάσεις, δράσεις κι έργα εξασφαλίζοντας τους ίσες ευκαιρίες και σε όλα τα επίπεδα του προσωπικού και κοινωνικού τους βίου.
   Οι άνθρωποι με αναπηρία, πολίτες της χώρας και δημότες της πόλης μας, ζουν δίπλα μας. Είναι ο γείτονας, ο φίλος, ο συγγενής. Είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα που έχουν θέση στην κοινωνία και διεκδικούν την αξιοπρέπεια στη ζωή.
    Η  πολιτική, οικονομική, κοινωνική, εργασιακή και ανθρωπιστική κρίση των μνημονίων γονατίζει κάθε πολίτη αυτής της χώρας και εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

    Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτώχειας, που εφαρμόζουν οι υπέρμαχοι των μνημονίων και της διάλυσης του κοινωνικού ιστού, έχουν οδηγήσει:
                στη διάλυση των κοινωνικών δομών και του συστήματος υγείας,
                σε περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων των ΑΜΕΑ,
                στην αναστολή των Νόμων για τις προσλήψεις αναπήρων,
                στην εκτίναξη του κόστους της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης
                και την υποβάθμιση της ειδικής αγωγής
    Όλα αυτά με τη σειρά τους συντείνουν στην απομόνωση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την εξόντωση, υλική και ψυχική, τόσο των ατόμων με αναπηρία όσο και των οικογενειών τους.

   Για ένα κράτος που θέλει να λέγεται σύγχρονο και πολιτισμένο, η φροντίδα των πολιτών που χρήζουν μέριμνας –παιδιά, ηλικιωμένοι, ανάπηροι- είναι βασική προτεραιότητα. Οι πολίτες οφείλουν να διεκδικήσουν και το κράτος υποχρεούται να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία.

   Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία  επιμένοντας στη στήριξη, ενίσχυση και ισχυροποίηση των κοινωνικών δομών του δήμου προτείνει:
α) σεμινάρια ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης των δημοτών,
β) απαλλαγή των ΑΜΕΑ από τα δημοτικά τέλη και εφαρμογή ειδικού τιμολογίου,
γ) έργα που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση και την προσβασιμότητα των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες,
δ) εργασιακή μέριμνα προσανατολισμένη στην ενσωμάτωση συμπολιτών μας με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας στον παραγωγικό ιστό της πόλης μας.
ε) οργανωμένες και στελεχωμένες δομές απασχόλησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων,
στ)τη μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Λαμίας από την απαράδεκτη, για το σκοπό που εξυπηρετεί, κτηριακή υποδομή στο Κωσταλέξι σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ανάγκες των εκπαιδευομένων ανάπηρων μαθητών, καθώς και  του  Ειδικού Γυμνασίου Λαμίας που για τρίτη χρονιά συστεγάζεται φιλοξενούμενο στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.
   
     Ας γίνει η σημερινή μέρα όχι μια ακόμα αφορμή για δηλώσεις-ευχολόγια, αλλά η απαρχή για ουσιαστική ευαισθητοποίηση και συντονισμένη διεκδίκηση της ισότητας, δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών που κάθε πολίτης δικαιούται να απολαμβάνει.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη