Επετειακή εκδήλωση για τα 120 χρόνια από την ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας επετειακή εκδήλωση για τα 120 χρόνια από την ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας

Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας Ευθυμίου Καραΐσκου στην εκδήλωση για τα 120 χρόνια του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας
«Αν προσπαθούσα σήμερα να απαριθμήσω την προσφορά των μελών του δικηγορικού σώματος της περιοχής μας στην τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτική, εύκολα θα μπορούσε να διαπιστώσει ο καθένας μας, ότι διαχρονικά, από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, οι δικηγόροι της Λαμίας έχουν βάλει θετικές «πινελιές», στην θεσμοθέτηση της αυτοδιοίκησης, έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι, από την συγκρότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι σήμερα. 

Εκείνο που βεβαίως πολύ εύκολα μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος, αναλύοντας όλη αυτή την ιστορική διαδρομή, είναι ότι η νομική σκέψη, ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ήταν γόνιμη, ήταν δημιουργική και πάντα δημιουργούσε τις συνθήκες μιας αναπτυξιακής συνέχειας για τον τόπο, είτε για τη πόλη, είτε για το νομό.
Εκείνο που ίσως ξεχωρίζει, είναι ότι στις περιόδους που οι νομικοί, κλήθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες να τις εκφράσουν και να τις εκπροσωπήσουν, ιστορικά διαμορφώθηκε ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης, με συνέπεια τη θεσμική θωράκιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Από τον Γεώργιο Πλατή  και τον Γιάννη Μακρόπουλο μέχρι τον Χατζίσκο, τον Ευταξία και τον Βαγγέλη Καλαντζή, όλοι,  έχουν αφήσει τα δικά τους ξεχωριστά αποτυπώματα στην πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση, που η προβολή τους στις σημερινές μέρες, δείχνει στοιχεία μιας συνεχούς θετικής πορείας και μιας στρατευμένης στοχευμένης προσπάθειας για τον τόπο. 
Ακόμα και στην μεταπολίτευση, η παρουσία του Αχιλλέα Παπαλουκά, του Κώστα Τριανταφύλλου, του Νίκου Αργυρόπουλου και του Βαγγέλη Στάϊκου στην κεντρική πολιτική σκηνή, έρχεται να συμπληρώσει το πάζλ μιας αδιάλειπτης προσφοράς, που φτάνει μέχρι τις μέρες μας, καθώς ο δικηγορικός σύλλογος της Λαμίας, τροφοδοτεί με στελέχη του, την ώριμη σκέψη και το δημιουργικό αποτέλεσμα.
Ο Δ.Σ.Λ. καθ’ όλη την ιστορική του διαδρομή, ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.
Πρώτος Δήμαρχος Λαμιέων, προερχόμενος από το δικηγορικό σώμα, ήταν ο Θεμιστοκλής Λάζος (1887-1891).
Ακολούθησε ο Ιωάννης Μακρόπουλος (1925-1929), που θεωρείται ένας από τους πλέον επιτυχημένους Δημάρχους της πόλης. Ακόμα, διετέλεσε πλειστάκις Υπουργός και εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Άλλοι διαπρεπείς δήμαρχοι-δικηγόροι, αιρετοί και διορισμένοι, είναι οι : Γεώργιος  Πλατής, Σπυρίδων  Πετρόπουλος, Αθανάσιος  Γραμματίκας, Δημήτριος Λατσός, Ιωάννης Κοντομήτρος,  Νικόλαος Κοκκαλάκης, Γεώργιος Ντελής, Λάμπρος  Μπρεκουλάκης (Αταλάντης), Δημήτριος Τσόγκας (Δομοκού).
Στη Νομαρχία Φθιώτιδας αιρετός Νομάρχης προερχόμενος από τον Δ.Σ.Λ., αναδείχθηκε ο Τρ. Μπέλλος (1998-2001), που διετέλεσε και Βουλευτής του νομού.
Στην πολιτική διακρίθηκαν οι δικηγόροι Λαμίας:
Ιωάννης Τσιριμώκος, που διετέλεσε Πρόεδρος της Αναθεωρητικής Εθνοσυνέλευσης το 1911, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 1912 και 1928, Υπουργός Παιδείας (1913-1915 και 1925) και Υπουργός Δικαιοσύνης (1917-1920 και 1935),
Ο Ηλίας Τσιριμώκος, που διορίσθηκε Πρωθυπουργός το 1965, χωρίς όμως να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων.
 Επίσης, οι: Ιωάννης Πέτρου, Δημήτριος Χατζίσκος, Θεμιστοκλής Παπακώστας, Αλέξανδρος Πλατής, Νικόλαος  Ζητουνιάτης, Αθανάσιος Κέφαλος, Τριαντάφυλλος Σχινάς, Κωνσταντίνος Χαλκιόπουλος, Αλέξανδρος  Βαλατσός, Δημήτριος  Δεδούσης (διετέλεσε και Νομάρχης Φθ/δας), Δημήτριος Ζουλούμης, Αχιλλέας Παπαλουκάς, Γεώργιος Βελέντζας, Κωνσταντίνος  Δυοβουνίωτης, Ιωάννης  Ευταξίας, Νικόλαος Αβραάμ, Γεώργιος Συγγούρης, Ρήγας  Χατζηρρήγας, Νικόλαος Ξηρός, Σπυρίδων  Σουμαρίμπας, Ηρακλής Βελλόπουλος, Κων/νος  Περιβολιώτης, Γεώργιος Αστερίου, Μιλτιάδης Κολώνιας, Αλέξανδρος Παπαθανασίου, Δημήτριος  Ρόδιος, Αθανάσιος Γραμματίκας, Χρήστος Παναγούλιας, Ευάγγελος Καλαντζής (Υφ/γός Δημοσίας Τάξεως), Κώστας Τριανταφύλλου, Νικόλαος Αργυρόπουλος, Ευάγγελος Στάϊκος και στις μέρες μας ο Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου Γιάννης  Σαρακιώτης.

Βεβαίως σήμερα μπορούμε να μιλάμε για τους πρωταγωνιστές.
Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, που ήταν οι στυλοβάτες όλων αυτών των προσπαθειών, από διάφορες θέσεις. Ηταν ίσως η κινητήριος δύναμη, που με σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση, διαμορφώνουν τις συνθήκες επίτευξης του αποτελέσματος.
Αναφερόμαστε σε όλους αυτούς τους δικηγόρους που έχουν καθίσει στα έδρανα της τοπικής αυτοδιοίκησης με την ιδιότητα του αιρετού συμβούλου, είτε ακόμη και σε διάφορες θέσεις ευθύνης.
Οφείλουμε εδώ να θυμίσουμε ότι επιφανή στελέχη του δικηγορικού σώματος στην περιοχή, είναι εκείνα τα οποία στελεχώνουν σοβαρότατες θέσεις ευθύνης μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως Πρόεδροι του Νομαρχιακου και Δημοτικών Συμβουλίων, Αντινομάρχες και αντιδήμαρχοι, συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο την παράδοση και δημιουργώντας ένα θετικό ισοζύγιο.
 Είναι σαφές, ότι κάτω από αυτό το πλαίσιο, διαμορφώνεται ένα δυναμικό παρελθόν, το οποίο διαχρονικά κατοχυρώνει την προσφορά του δικηγορικού συλλόγου στην τοπική κοινωνία. Από την συγκρότηση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Λαμίας ήταν ένας «αιμοδότης» στην πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας.
Εύκολα μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει, ότι πίσω από κάθε δημιουργική προσπάθεια, η οποία συντελεί στο να αλλάξει η περιοχή μας και να κερδίσει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον γεωγραφικό καταμερισμό της χώρας, βρίσκονται πάντα δικηγόροι, όχι απαραίτητα στο τιμόνι αλλά βασικοί συντελεστές όλων αυτών των προσπαθειών.
Αν προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε την πατρότητα των μεγάλων επιλογών για την περιοχή, είναι σαφές πλέον, ότι η αποκωδικοποίηση, θα μας αποκαλύψει ότι κορυφαίοι παράγοντες της προσπάθειας αυτής,  είναι οι δικηγόροι της Λαμίας.
Η κατοχύρωση του κοινωνικού διαλόγου, η προάσπιση των συνταγματικών δικαιωμάτων, η κατοχύρωση της ελευθερίας της σκέψης και του λόγου και οι προσπάθειες σε μια αδιάλειπτη πορεία προς την κοινωνία των πολιτών, είναι τα εμφανή χαρακτηριστικά της πολιτικής διαδρομής των νομικών της περιοχής  μας, μέσα  από την αυτοδιοίκηση και τη πολιτική.
Παρά το γεγονός ότι έχουμε εναλλαγές στις χρονικές περιόδους, η λειτουργία μας και η συμβολή στην απονομή δικαιοσύνης, είναι ένα διαβατήριο για την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο μας. Είναι μια δοκιμασμένη σχέση με το λαϊκό στοιχείο, που μας εμπιστεύεται, μας αγαπά, αλλά και συγχρόνως περιμένει από εμάς το μέγιστο. 

Φίλες και φίλοι. 

Δεν θα ήθελα να χρωματίσω πολύ περισσότερο τη προσφορά ενός εκάστου των πρωταγωνιστών στην αυτοδιοίκηση και την πολιτική, καθώς όλοι μας γνωρίζουμε καλά και τη διαδρομή τους και τους σταθμούς τους.
Γνωρίζουμε καλά την αποτελεσματικότητά τους και το κυριότερο, γνωρίζουμε τις μάχες που δόθηκαν, όχι για τα μικρά και καθημερινά μόνο, αλλά για τα μεγάλα.
Αυτά τα μεγάλα μετρά και εκτιμά η κοινωνία και αυτά αποτελούν οδηγό και πυξίδα στις επιλογές της, για τις επόμενες γενιές. 
Οι αίθουσες των δικαστηρίων και οι μάχες για την απονομή της δικαιοσύνης και κάθε φορά για την προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινωνίας μας, είναι στοιχείο που ανεξίτηλα μπορεί να συνοδεύει τους δικηγόρους του δικηγορικού συλλόγου της Λαμίας διαχρονικά και συγχρόνως είναι ένα πιστοποιητικό εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντί τους και ένα διαβατήριο ευθύνης, για τις επόμενες κινήσεις τους. 
Η τοπική μας ιστορία και οι πολιτικές διαδρομές που έχουν την αφετηρία τους μέσα στο δικηγορικό σύλλογο της Λαμίας, είναι γεμάτες από παραδείγματα.
Παραδείγματα που μας υποχρεώνουν σε απόλυτο σεβασμό, παραδείγματα που όλους μας και τους επόμενους από εμάς, μας γεμίζουν ευθύνες, απέναντι στις οποίες, δεν μπορούμε και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αποτύχουμε.»









Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη