Επιμνημόσυνη δέηση για το αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο

Στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, το Σάββατο 28 Ἰανουαρίου, εἰς μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου, επί τη συμλπληρώσει εννέα ετών από την εις Κύριον εκδημίαν του, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

    Της επιμνημόσυνης δέησης προηγήθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία ιερουργούντος του ποιμενάρχου της τοπικής εκκλησίας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος καί Αλμυρού κ. Ιγνατίου συμπαραστατουμένου από κληρικούς της Μητροπόλεώς του, κατά την οποία ο σεπτός Ποιμενάρχης μας συμπροσευχηθήκε από το ιερό βήμα. Τον προσήκοντα λόγο για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο εκφώνησε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Δημητριάδος πανοσ. Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαδόπουλος ο οποίος περιέγραψε την προσωπικότητα του εκκλησιαστικού ανδρός και την μεγάλη του προσφορά στην Εκκλησία και στο Έθνος.

    Στην επιμνημόσυνη δέηση έλαβαν επίσης μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και ο οικείος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος. Μετά το πέρας της ακολουθίας προσφέρθηκε καφές στους αρχιερείς  και στους παρισταμένους στην τελετή επισήμους στον χώρο του ναού.

    Ο αεἰμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος (1939-2008) υπήρξε μια σημαντική εκκλησιαστική προσωπικότητα της εποχής μας. Η απαράμιλλη ρητορική του δεινότητα, η απροϋπόθετη έγνοια του για τους νέους, η γνήσια και πηγαία αγάπη του για την Πατρίδα και την Εκκλησία τον κατέστησαν ένα λαοφιλή εκκλησιαστικό ηγέτη, ο οποίος με την ανύστακτη φροντίδα και την ακάματη εργατικότητα του προσέφερε πολλά αφήνοντας παρακαταθήκη, παρά την πρόωρη κοίμησή του, ένα σπουδαίο εκκλησιαστικό και εθνικό έργο.

    Διαποίμανε την Μητρόπολη Δημητριάδος για 24 συναπτά έτη, ενώ εκόσμησε για 10 χρόνια τον θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών εώς την 28 Ιανουαρίου του 2008 ημέρα κατά τήν οποία τόν κάλεσε ο Κύριος «εις τας αιωνίου μονάς» μετά από ολιγόμηνη ασθένεια, ασθένεια η οποία συγκίνησε το πανελλήνιο και κατέδειξε τα αισθήματα αγάπης του ευσεβούς λαού για το πρόσωπό του.

     Με την Μητρόπολη Φθιώτιδος  ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος συνεδέετο με δεσμούς οικειότητας και φιλίας, όχι μόνο διότι υπήρξε Επίσκοπος όμορης Μητρόπολης για περισσότερες από 2 δεκαετιές, αλλά κυρίως διότι υπήρξε τοποτηρητής αυτής κατά τη διάρκεια της περιόδου από της εκδημίας του Μητροπολίτου Φθιώτιδος Δαμασκηνού μέχρι της ενθρονίσεως του Σεπτου μας Ποιμενάρχου. Οι δεσμοί αγάπης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου με την τοπική μας εκκλησία επιβεβαιώθηκαν και ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο κατά τα χρόνια της αρχιερατειάς στήν Αρχιεπισκόπη Αθηνών με τις συχνές επισκέψεις του με κάθε ευκαιρία στη Φθιώτιδα για να ευλογήσει και να τιμήσει τον ευσεβή λαό και τον Επίσκόπο της.

      Η τοπική μας εκκλησία σήμερα ημέρα εκδημίας του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου δια του Επισκόπου της τίμησε την μνήμη του και προσευχήθηκε για την ανάπαυση της ψυχής του.
imfth.gr








Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη