Αυχενικός πόνος: μπορεί να είναι φυσιολογικός;

Αυχενικός  πόνος: μπορεί να είναι φυσιολογικός;

Λανθασμένη είναι η πεποίθηση μεγάλου ποσοστού ανθρώπων ότι η εμφάνιση πόνου στον αυχένα είναι φυσιολογική, οφείλεται στη γήρανση και συνεπώς πρέπει να ζήσουν με αυτόν σ’ όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Επιβεβαίωση αποτελεί μια πρόσφατη έρευνα από την Αμερικανική Οστεοπαθητική Ένωση (AOA), σύμφωνα με τα ευρήματα της οποίας το ποσοστό των Αμερικανών που έχουν αποδεχθεί τον αυχενικό πόνο είναι υψηλό, επειδή απλά πιστεύουν ότι αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση. Σχεδόν ένας στους δύο πιστεύει ότι ο πόνος είναι μέρος της ζωής, ενώ το 41% πιστεύει ότι ο πόνος είναι τυπικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Η έρευνα διαπίστωσε όμως, ότι ο πόνος δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 65% των Αμερικανών, ηλικίας 18 έως 34 ετών, έχουν βιώσει οι ίδιοι ή οικείο τους πρόσωπο χρόνιο πόνο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Αρνητικοί φαίνεται να είναι ωστόσο και σε ενέργειες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάστασή τους, καθώς σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων ομολόγησε ότι, εάν έπασχαν από χρόνιο πόνο, μάλλον δεν θα αναζητούσαν ιατρική συμβουλή. Και περισσότερο από το ένα τρίτο δεν θα έπαιρνε τα φάρμακα που θα τους συνταγογραφούσε ο γιατρός για τον πόνο, διότι φοβούνται τον εθισμό.

«Ο πόνος στον αυχένα, που είναι η τρίτη αιτία χρόνιου πόνου, μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους - από κάτι τόσο απλό όσο η ακατάλληλη τοποθέτησή του κατά την ώρα του ύπνου, ή ακόμα και από την κακή στάση του σώματος όταν στεκόμαστε ή καθόμαστε. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω τραυματισμού, ατυχήματος, ανύψωσης βάρους ή άλλα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Η ένταση και η διάρκειά του ποικίλει και εξαρτάται από την αιτία που τον προκαλεί, η συνηθέστερη των οποίων είναι ο μυϊκός σπασμός στην περιοχή του αυχένα», μας εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr).

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη