Ερώτηση-Παρέμβαση του Βουλευτή Γιάννη Σαρακιώτη για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας


«Ερώτηση-Παρέμβαση του Βουλευτή Γιάννη Σαρακιώτη για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας»
            Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης αναφορικά με την πολυετή καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας.
            Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί χρόνιο αίτημα του δικηγορικού σώματος και των πολιτών της Φθιώτιδας. Το υπάρχον κτίριο, κατασκευής 1903, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και γι’ αυτό το λόγο, το θέμα της περάτωσης έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως ήδη από το 1999 όταν παραχωρήθηκε έκταση στο πρώην στρατόπεδο «Τσαλτάκη». Ωστόσο, μετά από σειρά παρατάσεων, το 2013 διαπιστώθηκε ότι ο σκοπός της παραχώρησης δεν είχε εκπληρωθεί και το 2016 υπήρξε ανάκλησή της.
            Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχουν δαπανηθεί σε μισθώματα για τη στέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου και του Εφετείου Λαμίας. Η δημοσιονομική συγκυρία καθιστά απαγορευτική τη συνέχιση της κατασπατάλησης δημοσίων πόρων, δεν επιτρέπει την παράταση της αδιαφορίας και της ανικανότητας των προηγουμένων ετών.
            Αποτελεί καθήκον της κυβέρνησης να διερευνήσει τους τρόπους οριστικής ανέγερσης και λειτουργίας του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, καθώς και τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης, οφείλει να εξετάσει την ύπαρξη ευθυνών για την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου και να αποδώσει τις ανάλογες ευθύνες. Το καθεστώς της αδιαφορίας και της σπατάλης πρέπει να τελειώσει. Η χώρα οφείλει να γυρίσει σελίδα.

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΘΕΜΑ: «Ανέγερση Νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας»
    Το έτος κατασκευής του υπάρχοντος Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας (1903) αποτελεί το βασικό λόγο για τον οποίο η ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων συνιστά επιτακτική ανάγκη. Οι αυξημένες ανάγκες δικαιολογούν πλήρως το χρόνιο αίτημα του δικηγορικού σώματος της Φθιώτιδας και έρχονται να υπογραμμίσουν παραλείψεις και κωλυσιεργία δεκαετιών.
Εν έτει 1999, με κοινή απόφαση των τότε Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παραχωρήθηκε έκταση 10.122,10 τ.μ. εκ της συνολικής έκτασης 63.972 τ.μ. του πρώην στρατοπέδου «Τσαλτάκη» ευρισκόμενο στο Δήμο Λαμίας. Κατόπιν, το 2005, υπήρξε νέα απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για την πενταετή παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του σκοπού της παραχώρησης. Με έγγραφο του 2013 της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Φθιώτιδας διαπιστώθηκε ότι ούτε τότε εκπληρώθηκε ο σκοπός της παραχώρησης. Με άλλα λόγια, απόλυτη κωλυσιεργία, παντελής ανικανότητα, μνημειώδης αδιαφορία.
Έως το 2009, το έργο είχε ξεκινήσει να υλοποιείται αλλά με τόσο αργούς ρυθμούς ώστε να μην υπάρχουν απτά αποτελέσματα παρά μόνο μία ημιτελής εκσκαφή. Οι φόβοι ελλιπούς εκκαθάρισης από ενδεχόμενα πυρομαχικά, η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων και οι διαρκείς συγκρούσεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων παρέπεμψαν το έργο και πάλι στις καλένδες. Επιστέγασμα της πολυετούς απραξίας ήταν η οριστική ανάκληση της απόφασης παραχώρησης το 2016. Όπως έχει συμβεί με μια σειρά ζητημάτων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η καθυστέρηση περάτωσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας έχει αποτελέσει ένα διαρκές πρόβλημα, το οποίο καλείται να επιλύσει η σημερινή κυβέρνηση.
Πέραν της επί σειρά ετών επιδεικνυόμενης ανικανότητας εκ μέρους των εμπλεκόμενων φορέων, το οικονομικό κόστος τυγχάνει επίσης σημαντικό. Ετήσια μισθώματα πολλών χιλιάδων ευρώ για τη στέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου και του Εφετείου Λαμίας επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και καθιστούν ασύμφορη τη συνέχιση της εν λόγω κατάστασης. Συνεπώς, η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου ταυτίζεται με κατασπατάληση δημοσίων πόρων, γεγονός μη ανεκτό κατά την περίοδο της μεγάλης προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλλει όλος ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση.
Καθίσταται προφανές ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν εξαιρείται από τους φορείς της κυβέρνησης, οι οποίοι επιφορτίζονται με ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει κληθεί, σε συνθήκες ιδιαίτερης δημοσιονομικής στενότητας, να επιλύσει θέματα που άλλοι αδιαφόρησαν να υλοποιήσουν για σειρά δεκαετιών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται  ο κ. Υπουργός:
1.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για την οριστική ανέγερση και λειτουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας;
2.    Σε ποια φάση βρίσκονται οι προσπάθειες του υπουργείου και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία είναι προς χρήση επί τω σκοπώ της υλοποίησης του έργου;
3.    Θα υπάρξει έρευνα για τους λόγους καθυστέρησης υλοποίησης του έργου και θα αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες;
Ο ερωτών Βουλευτής
Σαρακιώτης Ιωάννης

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη