Ο Νότης Μαριάς φέρνει στην Ευρωβουλή την θέμα των νησιών Ελληνικής ιδιοκτησίας που βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στην Ευρωβουλή την θέμα των νησιών Ελληνικής ιδιοκτησίας που βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία
Το χρονίζον και ξεχασμένο από την Ελληνική Πολιτεία θέμα των νησιών Ελληνικής ιδιοκτησίας που βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία έφερε με Γραπτή του Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα 9/2/2017 στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Πρόκειται για τις αποκαλούμενες «Δωδεκανησιακής ιδιοκτησίες» που συμπεριλαμβάνουν όχι μόνο ολόκληρα νησιά αλλά και χιλιάδες στρέμματα γης στα παράλια της Μικράς Ασίας. Το ζήτημα αυτό έφερε προ ημερών στην επικαιρότητα με άρθρο του ο πρώην Δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης το οποίο δημοσιεύθηκε στον έγκυρο ιστότοπο http://mignatiou.com.
Στην Ερώτησή του η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στα Ίμια, στη νήσο Παναγιά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, επί δεκαετίες συνεχίζει να παραβιάζει το δικαίωμα ιδιοκτησίας των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τις αποκαλούμενες «Δωδεκανησιακές περιουσίες».
Πρόκειται για τα νησιά Αρκόνησος ή Ακρόνησος απέναντι από την Αλικαρνασσό, τα Τσατάλια απέναντι από το Karatoprak και τους Άγιους Απόστολους απέναντι από το Gümuslük, που ανήκουν σε Έλληνες βάσει επίσημων  Οθωμανικών τίτλων  καταχωρημένων στο κτηματολόγιο περιοχής  Αλικαρνασσού πλην όμως βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία».
Και ο Νότης Μαριάς συνεχίζει: «Τα νησιά αυτά μαζί με πολλές χιλιάδες στρέμματα γης στα παράλια της Μικράς Ασίας που ανήκουν σε 140 οικογένειες Δωδεκανησίων σύμφωνα με το πρακτικό του Συλλόγου Δωδεκανήσιων Γαιοκτημόνων εν Μικρά Ασία της 8/6/1952  είναι καταχωρημένα στο  Τουρκικό κτηματολόγιο στο όνομα των παραπάνω δικαιούχων Ελλήνων με τη σημείωση ότι ανήκουν σε περιουσίες μη ανταλλάξιμες.
Η Ελλάδα έθεσε στη Τουρκία το θέμα των «Δωδεκανησιακών ιδιοκτησιών» επανειλημμένα αρχής γενομένης το 1952».
Για τους λόγους αυτούς ο Νότης Μαριάς καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προενταξιακού διαλόγου με την Τουρκία να αναλάβει δράση προκειμένου οι Έλληνες ιδιοκτήτες των παραπάνω «Δωδεκανησιακών περιουσιών» να έχουν ακώλυτη χρήση και αξιοποίηση της περιουσίας τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
"Θέμα: Ανάληψη δράσης της Επιτροπής για προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τις Δωδεκανησιακές περιουσίες υπό τουρκική κυριαρχία. 
Την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στα Ίμια, στη νήσο Παναγιά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, επί δεκαετίες συνεχίζει να παραβιάζει το δικαίωμα ιδιοκτησίας των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τις αποκαλούμενες «Δωδεκανησιακές περιουσίες».
Πρόκειται για τα νησιά Αρκόνησος ή Ακρόνησος απέναντι από την Αλικαρνασσό, τα Τσατάλια απέναντι από το Karatoprak και τους Άγιους Απόστολους απέναντι από το Gümuslük, που ανήκουν σε Έλληνες βάσει επίσημων Οθωμανικών τίτλων  καταχωρημένων στο κτηματολόγιο περιοχής  Αλικαρνασσού πλην όμως βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία.
Τα νησιά αυτά μαζί με πολλές χιλιάδες στρέμματα γης στα παράλια της Μικράς Ασίας που ανήκουν σε 140 οικογένειες Δωδεκανησίων σύμφωνα με το πρακτικό του Συλλόγου Δωδεκανήσιων Γαιοκτημόνων εν Μικρά Ασία της 8/6/1952  είναι καταχωρημένα στο  Τουρκικό κτηματολόγιο στο όνομα των παραπάνω δικαιούχων Ελλήνων με τη σημείωση ότι ανήκουν σε περιουσίες μη ανταλλάξιμες.
Η Ελλάδα έθεσε στη Τουρκία το θέμα των «Δωδεκανησιακών ιδιοκτησιών» επανειλημμένα αρχής γενομένης το 1952.
Ερωτάται η Επιτροπή ποιες δράσεις προτίθεται να αναλάβει στο πλαίσιο του προενταξιακού διαλόγου με την Τουρκία προκειμένου οι Έλληνες ιδιοκτήτες των παραπάνω «Δωδεκανησιακών περιουσιών» να έχουν ακώλυτη χρήση και αξιοποίηση της περιουσίας τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;"

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη