Σημαντική επιτυχία για το ΔΠΜΣ στην Έρευνα κ Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων


Σημαντική επιτυχία για το ΔΠΜΣ στην Έρευνα κ Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων

Στον τελικό γύρο στην τέταρτη θέση προκρίθηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  με την ομάδα του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων», στο οποίο συμμετέχουν τέσσερα ΑΕΙ της χώρας με επισπεύδον το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Η συμμετοχή στον Παγκόσμιο Φοιτητικό Διαγωνισμό με τίτλο «Eagle Field Challenge (Fully Integrated Evaluation and Development), διοργανώνεται από το «Oil &Gas Geoscience Division” της “ European Association of Geoscientists and Engineers (EAGE)”.
Στον τελικό γύρο του παγκόσμιο διαγωνισμού μαζί με την ελληνική ομάδα βρίσκονται εννέα πανεπιστήμια του κόσμου: Το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (IFP School) το Πανεπιστήμιο του Manchester, το Πανεπιστήμιο της Perugia, το Tomsk Polytechnic Univerity της Ρωσίας, το Universiti Teknologi Petronas Malaysia, το Πολυτεχνείο TU Freiberg, το Gadjah Mada University Indonesia, το Indian Institute of Technology  India, και το Institut Teknologi Bandung Indonesia.
Σημειώνεται ότι οι συμμετοχές με εξειδικευμένες ομάδες σε Oil and Gas Engineering and Geosciences των Πανεπιστημίων όλου του κόσμου , ξεπέρασαν τις 70.
Το γεγονός συνιστά ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία δεδομένου ότι το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων ,που λειτουργεί μόλις από τον Σεπτέμβριο του 2015 , κατάφερε να ξεπεράσει στο διαγωνισμό ομάδες φημισμένων πανεπιστημίων των ΗΠΑ,του Καναδά και της Ευρώπης.
Η διαδικασία της συμμετοχής
Ενημερωτικά αναφέρεται πως κάθε ομάδα έλαβε ηλεκτρονικά ένα πολύπλοκο σύνολο δεδομένων (δισδιάστατες σεισμικές γραμμές, δεδομένα γεωτρήσεων,γεωλογικά στοιχεία μιας άγνωστης περιοχής), το οποίο θα έπρεπε να αναλύσει σε βάθος και στη συνέχεια να προτείνει ένα σχέδιο ανάπτυξης ενός ή και περισσοτέρων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της περιοχής μελέτης.
Για να προκριθεί κάθε ομάδα  θα έπρεπε: 1) να ερμηνεύσει απολύτως σωστά το σύνολο των σχετικών με την έρευνα στην περιοχή δεδομένων,2) να προσδιορίσει τα κοιτάσματα με την πλέον ελκυστική προοπτική, και 3) να κερδίσει έναν «εικονικό» γύρο αδειοδότησης (win the licensing round)
Για το 2017 τα δεδομένα στην ελληνική ομάδα παρασχέθηκαν από τον Γαλλικό Πετρελαϊκό κολοσσό TOTAL .
Η ομάδα του ΔΠΜΣ Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων,είχε ως επιβλέποντα τον καθηγητή Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του ΑΠΘ κ Ανδρέα Γεωργακόπουλο και μέλη τον κ Φίλιππο Τσίκαλα (ως industry expert) και τους δευτεροετείς φοιτητές του ΔΠΜΣ κκ Μ Αμβράζη μηχανικό Ορυκτών Πόρων, Γ Δόντη Χημικό Μηχανικό, Γ Καρρά Μηχανολόγο Μηχανικό, Κ Μπαλιάκα γεωλόγο , ΑΝικήτα γεωλόγο.

Πληροφορίες:   [http://eage.org/students/index.php?evp=5095&ActiveMenu=35
http://hydrocarbons.geo.auth.gr/

Επικοινωνία: καθηγητής Α Γεωργακόπουλος 2310 998514
ageorgak@geo.auth.gr
  

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη