Θανάσης Μιχελής- 6-Μαρτίου 1910: Εξέγερση στο Κιλελέρ

Δελτίο τύπου του Θανάση Μιχελή βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εξέγερση στο Κιλελέρ 6/3/1910. 
6-Μαρτίου 1910:  Εξέγερση στο Κιλελέρ

6 Μαρτίου 1910: Πέρασε πλέον από ένας αιώνας από την αγροτική εξέγερση στο Κιλελέρ της Θεσσαλίας. Τότε που οι ακτήμονες αγρότες και οι κολίγοι της Θεσσαλίας διεκδίκησαν αγροτικό κλήρο από τους Έλληνες τσιφλικάδες, που αντικατέστησαν του Τούρκους τσιφλικάδες αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Είναι γνωστό ότι η εξέγερση πνίγηκε στο αίμα. Είχε όμως ως αποτέλεσμα, λίγο μετά, τις απαλλοτριώσεις και τη διανομή κλήρου σε φτωχούς αγρότες.

Έναν αιώνας μετά και αφού οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις αντί να αξιοποιηθούν για την παραγωγική ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, χρησιμοποιήθηκαν για μια επίπλαστη ευμάρεια, η φτωχή αγροτιά ξαναβρίσκεται σε δεινή θέση. Η αγροτική παραγωγή έχει απαξιωθεί το δε κόστος αυτής έγινε μη ανταγωνιστικό.

Στις σημερινές συνθήκες είναι αναγκαία η απόλυτα ορθολογική αξιοποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και από την κυβέρνηση και κυρίως από τις Περιφέρειες στις οποίες εκχωρήθηκε το 34% των κονδυλίων αυτού. Και οι τελευταίες πρέπει να το αξιοποιήσουν με στόχο τη μείωση του αγροτικού κόστους κι όχι σε έργα βιτρίνας, προκειμένου το αγροτικό προϊόν να αποτελέσει και πάλι μια από τις κύριες παραγωγές της χώρας μας και η φτωχή αγροτιά να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια.   

                                    ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΙΧΕΛΗΣ           
                                  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη