Λαϊκή Συσπείρωση Λαμιέων: Τοποθέτηση για τους Δασικούς Χάρτες

 Δ Α Σ Ι Κ Ο Ι     Χ Α Ρ Τ Ε Σ
   Η Λαϊκή Συσπείρωση Λαμιέων τοποθετήθηκε Προ Ημερήσιας Διάταξης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ.  του Δήμου.

Είναι αλήθεια ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε όλες τις παρανομίες που έχουν γίνει, τις πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, αφού αποδεικνύουν τις αλλαγές στη χρήση και το χαρακτήρα των δασών και των δασικών εκτάσεων. Τη μετατροπή τους σε οικιστικές ή τουριστικές επιχειρήσεις ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις και άλλες επικερδείς για το κεφάλαιο δραστηριότητες.

Εκτός, όμως, από τις παράνομες αυτές αλλαγές έχουν δημιουργηθεί και πολλά άλλα προβλήματα.

Αυτά οφείλονται στο ότι μεγάλες εκτάσεις έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες από πυρκαγιές κι έχουν συμπεριλάβει στο περίγραμμα της αναδάσωσης και εκτάσεις που δεν είναι δασικές, αλλά ήταν -και είναι- κυρίως γεωργικές.

Δεν υπάρχει αποτύπωση ή εξαίρεση για τις εντός του περιγράμματος μη δασικές εκτάσεις.

Οι επιπτώσεις από αυτά τα προβλήματα είναι κυρίως δύο:

    Είναι η αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων, οι οποίες ήταν ανέκαθεν γεωργικές. Μάλιστα, έπαιρναν κι επιδοτήσεις. Υπάρχει και το ψηφιακό του ΟΣΔΕ, που λέει ότι είναι γεωργικές. Η αμφισβήτησή τους έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε γεωργούς και κτηνοτρόφους. Τους στερείται, δηλαδή, η γεωργική δραστηριότητα ή στερείται η δυνατότητα να αξιοποιούν βοσκήσιμες εκτάσεις.
    Δεύτερον, για να κάνουν ενστάσεις οι κάτοχοι εκτάσεων επιβάλονται τσουχτερά χαράτσια. Οι αντιρρήσεις δηλαδή για το χαρακτήρα των εκτάσεων, αλλά και η αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογράφου φτάνουν περίπου μέχρι τις 4.000 ευρώ, όταν, σήμερα, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν οικονομική δυνατότητα και κόβουν από το φαΐ τους.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη διαχείριση της γης και στη χρήση της, που βεβαίως έχει στόχο την εξυπηρέτηση των κάθε φορά επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων στο συγκεκριμένο τομέα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητάμε :

    Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χωρίς καμιά επιβάρυνση για όλες τις εκτάσεις, που ήταν αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας τους.
    Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από φωτιά εκτάσεις, χωρίς να ευνοηθούν καταπατητές, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης.
    Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας λαϊκών στρωμάτων.
    Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα χρονικά και διοικητικά μέτρα από το κράτος και να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα.
    Να εξασφαλιστεί το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό και με πόρους και με κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

ΛΑΜΙΑ           26/3/2017

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη