Τον Αξιωματικό ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας και επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Δημήτριο Τσουκνίδα τιμά ο Δήμος Δομοκού

ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠ ΤΙΣ ΒΕΛΕΣΙΩΤΕΣ ΔΟΜΟΚΟΥ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19-4-2017 ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΟΜΟΚΟΥ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΔΟΜΟΚΟΥ.

O Δημήτρης Τσουκνίδας κατάγεται από το χωριό Βελεσιώτες. Είναι απόφοιτος του γυμνασίου Δομοκού (1950-1956). Το έτος 1956 εισήλθε στο όπλο της Πολεμικής Αεροπορίας και αποστρατεύτηκε το 1994 με το βαθμό του σμηνάρχου. Κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του διετέλεσε επιτελής πολλών Μονάδων ως και Διοικητής του Αεροδρομίου Πρεβέζης, του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, του Τηλεοπτικού STUDIO της Αεροπορίας, του οποίου είναι και ο ιδρυτής και της Κινητής Εκπαιδευτικής Ομάδας των αεροσκαφών (PHANTOM). Ο δήμος της Πρέβεζας, για την προσφορά του στην πόλη (1965-1969) του απένειμε το Μετάλλιο της πόλεως. Είναι πτυχιούχος Τεχνολόγος Μηχανολόγος της ΣΕΛΕΤ (νυν ΑΣΠΕΤΕ) και πτυχιούχος Σκηνοθέτης της Σχολής Θεάτρου Κινηματογράφου.
Δίδαξε ως καθηγητής στην Σχολή Ικάρων, στη ΣΤΥΑ, στις σχολές “ΔΕΛΤΑ” , στις Τεχνικές Σχολές Πρεβέζης, στα Σχολεία Επιμόρφωσης Στελεχών της αεροπορίας, καθώς και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου Αεροπορίας. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών στην οποία διετέλεσε Κοσμήτορας, Γενικός Γραμματέας και επί μία δεκαετία Πρόεδρος (1999-2009).
Για τη μακρόχρονη προσφορά του στη Ένωση και στα Ελληνικά Γράμματα, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης τον Ιανουάριο του έτους 2009 τον ανακήρυξαν Επίτιμο Πρόεδρο και του απένεμαν το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α’ Τάξεως, τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση, ομόφωνα και παμψηφεί.
Το 2011 κατά την δίμηνη επίσκεψή του στην Μελβούρνη, όπου έδωσε συνεντεύξεις και έκανε διαλέξεις σχετικά με τα Ελληνικά Γράμματα και τη λογοτεχνία, τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος ο Ελληνοαυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης και ο Σύνδεσμος Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας. Είναι μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού και του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων.
Για το λογοτεχνικό του έργο (Ποίηση – Διηγήματα - Ιστορική Μελέτη – Φιλοσοφικά Κείμενα) έχει βραβευθεί από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, τη Δελφική Αμφικτιονία, την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και από την Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων των Παρισίων. Το έτος 2011 προτάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για το κρατικό βραβείο ποίησης. Ποιήματα του μελοποιήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία και για τα οποία το 2002 του
απονεμήθηκε από τον Αρχηγό της Αεροπορίας το Μετάλλιο Προσωπικοτήτων. Έχει ταξιδέψει στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη – Βιρτζίνια – Ουάσινγκτον, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και στη Βόρειο Ήπειρο. Είναι παντρεμένος με την μαία Χριστίνα Δράκου και έχουν τρία παιδία, την Βασιλική Καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας, τη Μαρία Καθηγήτρια Σωματικής Αγωγής και τον Αχιλλέα Πτυχιούχο Οπερατέρ της Σχολής Θεάτρου Κινηματογράφου και υπεύθυνο στον τομέα του στο κανάλι της Βουλής των Ελλήνων από το έτος 2003.



Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη