Λαϊκή Συσπείρωση: «Κέντρο Κοινότητας του Δήμου: Άλλη μια μορφή ιδιωτικοποίησης κοινωνικής υπηρεσίας»

Κέντρο Κοινότητας του Δήμου : Άλλη μια μορφή ιδιωτικοποίησης κοινωνικής υπηρεσίας

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υπενθυμίζει ότι, έγκαιρα, σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε διατυπώσει τη θέση ότι η «σύσταση Κέντρου Κοινότητας στο Δήμο αποτελεί μία άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Υπηρεσίας, αφού όλες οι αρμοδιότητες του Κέντρου Κοινότητας αποτελούν ξεκάθαρη και πιστή αντιγραφή του συνόλου των αρμοδιοτήτων της Κοινωνικής Υπηρεσίας».

Είχαμε προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην προχωρήσει στη σύσταση του Κέντρου Κοινότητας.  Άμεσα να ενοποιήσει τις δομές και τις υπηρεσίες του Δήμου, που ασχολούνται με την κοινωνική αλληλεγγύη.  Να  στελεχώσει την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου με το αναγκαίο επιστημονικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

Το Κέντρο Κοινότητας αποτελεί ουσιαστικά  ένα ακόμη εργαλείο υλοποίησης της γενικότερης πολιτικής που θέλει την πρόνοια και την κοινωνική μέριμνα σε δομές που  θα μπορούν να επιβάλλουν την ανταποδοτικότητα σε όσους ακόμη μπορούν να πληρώσουν για τις εν λόγω υπηρεσίες.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση “εξαρτά” το έργο των Κέντρων Κοινότητας από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα συνεχισθεί η «φάμπρικα» να λυμαίνονται ευρωπαϊκά κονδύλια και εθνικούς πόρους, ιδιώτες, ΜΚΟ, Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα η μαύρη, ανασφάλιστη εργασία θα βαπτίζεται εθελοντισμός.

 Παράλληλα, η στελέχωση των Κέντρων Κοινότητας θα γίνει με κάθε τύπου ελαστικής, κακοπληρωμένης σχέσης εργασίας. Πλήρους ή μερικής απασχόλησης ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου αλλά και κατ΄ αποκοπή, ισοπεδώνοντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα δικαιώματα στη σταθερή και μόνιμη εργασία και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Σε αυτή τη λογική η Λ. Σ., εκτός από την καταψήφιση της εισήγησης, θα προσπαθήσει να ενημερώσει το λαό πως η κοινωνική αλληλεγγύη είναι υποχρέωση της πολιτείας. Πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όσους τη χρειάζονται, με έξοδα και δομές αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα. Και κυρίως, πως, για όλα αυτά, πρέπει να αναπτυχθούν αντιστάσεις, προκειμένου να αποτραπεί η καλλιέργεια αυταπατών, η πολιτική αποπροσανατολισμού, αλλά και να διεκδικήσει αγωνιστικά η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα όσα δικαιούνται και τους ανήκουν.

ΛΑΜΙΑ     20/3/2017

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη