Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας στη συνεδρίαση της Οικονοµικής Επιτροπής 3/4/17

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ στη συνεδρίαση της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  3/4/17
ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Με σύνθημα «Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας», συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ διοργανώνουν συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.
Τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται την ίδια μέρα με τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στη Μάλτα, στην οποία όπως όλα δείχνουν θα μπει στην τελική ευθεία η προώθηση του νέου αντιλαϊκού πακέτου μέτρων, αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία να βγουν μπροστά οι εργαζόμενοι και ο λαός, να δώσουν τη δική τους απάντηση στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση.
Τις μέρες που απομένουν μέχρι την Παρασκευή, συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σχεδιάζουν περιοδείες και εξορμήσεις μέσα σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις ενημέρωσης και σχεδιασμού, αναλαμβάνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια σε οξυμένα προβλήματα, εντείνουν συνολικότερα τις προετοιμασίες για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια, για να δοθεί ώθηση στην κλιμάκωση της πάλης και με πανεργατική απεργία.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Θεωρούμε σκόπιμο και αναγκαίο να συζητηθούν στην Οικονομική Επιτροπή τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του Περιφερειακού Ταμείου και της Διαχειριστικής αρχής.
Να συζητήσουμε για την ανάγκη ενιαίας διαχείρισης των οικονομικών της Περιφέρειας και για την δυνατότητα του δημοσίου ελέγχου σε αυτά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΜΕ

Με αφορμή την   «Απ’ ευθείας ανάθεση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικής, σχετικά με την παρουσία μας στα  ΜΜΕ», που κάνατε πρόσφατα και αναρτήσατε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΑΔΑ : 7ΙΟΑ7ΛΗ-ΩΛ3 και την σχετική σύμβαση που την ακολουθεί ….. Ζητάμε να αποσαφηνίσετε την συγκεκριμένη πολιτική πρακτική σας απέναντι στα ΜΜΕ…. Να μας δώσετε επίσης ολοκληρωμένο πίνακα με έργα και υπηρεσίες που ανατέθηκαν σε ΜΜΕ ή ιδιοκτήτες τους.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Για μια ακόμη φορά ζητήθηκε η γνώμη των σωματείων των εργαζομένων για την τροποποίηση του Οργανισμού της Π.Σ.Ε. και τη διάρθρωσή της, για να υποδεχτεί τις αρμοδιότητες του δημοσιονομικού ελέγχου σύμφωνα με τις αλλαγές στη  σχετική νομοθεσία.
Σημειώνουμε, πως  είναι η 3η τροποποίηση του Οργανισμού για το ίδιο θέμα μέσα σε έξι μήνες, κάτι που δεν έχει γίνει σε καμία άλλη Περιφέρεια.
Λέμε για μια ακόμη φορά…. Ήμασταν και είμαστε ενάντια στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του δημοσιονομικού ελέγχου στις Περιφέρειες γιατί, ο φορέας γίνεται ελεγχόμενος και ελεγκτής του εαυτού του,…. Εξέλιξη πολιτικά απαράδεκτη.
Οι δυσκολίες στην εφαρμογή της νομοθεσίας, η αναστάτωση που έχει επέλθει στις οικονομικές υπηρεσίες έξι μήνες τώρα, οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών με αυτές, προέρχονται μεν από την έλλειψη προσωπικού που μαστίζει την Περιφέρεια.    
Η μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες μας χωρίς αυτές να συνοδεύονται από το αντίστοιχο νέο προσωπικό, επιδείνωσε τον όγκο εργασίας μας, καθώς επίσης και η έλλειψη κατάλληλης εκπαίδευσης – επιμόρφωσης του υπάρχοντος προσωπικού που αναλαμβάνει αυτές τις αρμοδιότητες οδήγησαν σε πραγματική δυσλειτουργία.
Θέλουμε να μας γνωστοποιήσετε τις θέσεις και τον σχεδιασμό σας.
ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ :
ΘΕΜΑ 5o: Έγκριση της υπ’ αριθ. πρωτ. (οικ.) 58285/437/22.03.2017 απόφασης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, περί άσκησης αίτησης αναθεώρησης του άρθρου 37 του Ν. 4129/2013 κατά της υπ’ αριθ. 408/2016 απόφασης του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώπιον του Τμήματος Μείζονος [Επταμελούς] Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Είναι γνωστό πως απερρίφθη η προσφυγή που άσκησε η «Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» για την ανάκληση της πράξης της Αναπληρώτριας Επιτρόπου στην Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Ν. Φθιώτιδας, με την οποία κρίθηκε ότι κωλύεται η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και της εταιρείας με την επωνυμία «Πρόληψης, Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής» για την εκτέλεση του έργου «Εφαρμογή του προγράμματος σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής – διατροφή σε μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το σχολικό έτος 2016 – 2017».
Με δεδομένη την θέση μας, πως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεργάζεται η Περιφέρεια με τέτοιες εταιρείες ( Μ.Κ.Ο ) για τέτοιου είδους ζητήματα…. Δεν συμφωνούμε με την δικαστική διαδικασία αμφισβήτησης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που παρά τον ταξικό του χαρακτήρα δεν μπορεί να αρνηθεί τα αυτονόητα.
Το ζήτημα έχει πολιτική σημασία και πρέπει να δημοσιοποιηθεί.
Να λύσουμε το πρόβλημα μέσα από την αξιοποίηση δημόσιου φορέα.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ – ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ 23o: Έγκριση δημοπράτησης για την εκτέλεση του έργου: «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της χώρας» (Επισκευή τεχνικών κατασκευών και καθαρισμός αποστραγγιστικής τάφρου ΤΟΕΒ Μοσχοχωρίου), Π.Ε. Φθιώτιδας, προϋπολογισμού 10.000,00€ με Φ.Π.Α.. 
Συμφωνούμε με το συγκεκριμένο έργο…..
Σημειώνουμε, όμως, πως το ζήτημα της άρδευσης, που συνδέεται άμεσα με την γεωργική παραγωγή, είναι ανοιχτό και αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο στην ίδια περιοχή. Πέρα από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις, υπάρχουν και δημοτικές και φυσικά σε ορισμένους χώρους λειτουργούν και τα ΤΟΕΒ.
Σε αυτή την πολυδιάσπαση και χωρίς οργανωμένο αρδευτικό σύστημα, δεν μπορεί να γίνει σωστή αξιοποίηση των υπόγειων νερών, ούτε να συστηματοποιηθεί η χρησιμοποίηση των επιφανειακών.
Δεν γίνεται οργανωμένη συντήρηση και επισκευή του συστήματος.
Δεν είναι αποσαφηνισμένες ούτε οι αρμοδιότητες και ο επιμερισμός της ευθύνης, μεταξύ κεντρικής εξουσίας, περιφέρειας και Δήμου.
Σε αυτή την βάση, θεωρούμε σκόπιμη την ουσιαστική συζήτηση του ζητήματος με τους αγρότες για την ενοποίηση των συνθηκών λειτουργίας της άρδευσης, που θα πρέπει να χρηματοδοτείται ειδικά και από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του κράτους.
Σε συνθήκες καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και σε αυτή την φάση των εξελίξεων,  φυσικά, τέτοιος σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει.
Προσκρούει στη πρόθεση τους να μειώσουν τους αγρότες και την παραγωγή, φέρνοντας τα στα μέτρα μιας συγκέντρωσης της γης στα χέρια λίγων…. Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Ε.Ε.
Αυτά τα ζητήματα θα επιδιώξουμε να γίνουν γνωστά κυρίως στον λαό, που πρέπει να αναζητά έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για αυτό τον τόπο.
ΘΕΜΑ 31o: Εξέταση ένστασης της αναδόχου κοινοπραξίας «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΟΔΟΥ ΡΑΠΤΑΙΟΙ», κατά της υπ’ αριθμ. 18291/272/Φ.Ε./27-1-2017 απόφασης έκπτωσης αναδόχου του έργου: «Οδός Ραπταίοι – Ν. Στύρα – Στύρα (Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 16+499,33) – (Συνέχιση)», Π.Ε. Εύβοιας.
Πρόκειται για πολύ παλιό έργο, που καθυστέρησε σημαντικά λόγω του ρυθμού χρηματοδότησης του.
Ο ανάδοχος άλλαξε ή μετεβλήθη αρκετές φορές….. προσδοκώντας τα κέρδη του.
Για μας είναι περίεργη η αιτία που επικαλείται η υπηρεσία για να κηρύξει έκπτωτο των ανάδοχο…. Δεν ολοκλήρωσε προβλεπόμενες εργασίες μέσα σε 25 ημέρες, που φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην συνολικά μεγάλη και πολυετή καθυστέρηση.
Μας κάνει, επίσης, εντύπωση πως το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας αποφάσισε οριακά και με την διπλή ψήφο του προέδρου.
Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή δεν έχουμε τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις…. προτείνουμε να ζητηθεί και η γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
ΘΕΜΑ 36o: Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου: «Βελτίωση δρόμου Νέο Μαρτίνο Λάρυμνα», Π.Ε. Φθιώτιδας, προϋπολογισμού 3.350.000,00 € με ΦΠΑ..

Το κύριο πρόβλημα με την καθυστέρηση της κατασκευής αυτού του ιδιαίτερα σημαντικοί δρόμου είναι η χρηματοδότηση και φυσικά η ροή των πιστώσεων, που ήταν απαράδεκτοι.

Το έργο δημοπρατήθηκε το 2006, άλλαξε πηγή χρηματοδότησης πολλές φορές μέχρι σήμερα, για να καταλήξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Πιστώσεις Κ.Α.Π. 2012 ).

Το θέμα είναι πολιτικό και αφορά τον τρόπο που η περιφέρεια αντιμετωπίζει την διαδικασία χρηματοδότησης της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

Σημειώνουμε, ακόμη πως οι λόγοι που επικαλείται ο ανάδοχος είναι αληθείς, διότι:

α). η ολοκλήρωση της μετατόπισης του υπέργειου δικτύου ΟΤΕ , ολοκληρώθηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2017 και η μετατόπιση του υπόγειου δικτύου βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα , με αποκλειστική ευθύνη του ΟΤΕ .

β) Σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις της οδού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις προς το παρόν προκειμένου να ολοκληρωθούν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τηρηθεί ο εγκεκριμένος χρονοπρογραμματισμός του έργου.

Σε αυτή την βάση θα συμφωνήσουμε με την παράταση…. αλλά θα ζητήσουμε ταυτόχρονα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την κανονική χρηματοδότηση και την γρήγορη περαίωση του έργου…. Να δούμε την πορεία του έργου στο επόμενο δίμηνο και φυσικά τις ενέργειες που έκανε η Περιφέρεια για την επιτάχυνση του.
.

ΘΕΜΑ 45ο: Παραχώρηση δωρεάν κατά χρήση ενός φωτοτυπικού μηχανήματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο τμήμα Ασφάλειας Λαμίας.
Δεν συμφωνούμε….. Το φωτοτυπικό που περισσεύει να διατεθεί σε μια σχολική μονάδα, που δεν διαθέτει φωτοτυπικό.
Η αστυνομία ανήκει στο Υπουργείο Δημόσιας τάξης και έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό και δαπάνες λειτουργίας.


ΘΕΜΑ 48o: Έγκριση δέσμευσης πίστωσης και πληρωμής δαπάνης από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, οικονομικού έτους 2017, για προμήθειες, συντηρήσεις ή παροχή υπηρεσιών, Π.Ε. Εύβοιας.

ΟΧΙ….. στην δαπάνη 1200 ευρώ για την προμήθεια προμήθεια 500 τεμαχίων μπλουζάκια αγώνα, για την συνδιοργάνωση του 2ου Φιλανθρωπικού αγώνα δρόμου με το κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό σωματείο κοινωνικής αλληλεγγύης ‘’Αγαπώ & Πράττω’’, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου 2017 στη διαδρομή Μονόδρυ-Βρύση-Κοίλοι-Μονόδρυ, της Π.Ε.Εύβοιας.

ΘΕΜΑ 56o: Έγκριση δέσμευσης πίστωσης και πληρωμής δαπάνης για τη συνδιοργάνωση και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εκδήλωση του Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Συν στον Άνθρωπο», με θέμα «Αφιέρωμα στην Γιορτή της Μητέρας», στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.
Μπορούσε και έπρεπε να οργανωθεί μια καλύτερη εκδήλωση με την αξιοποίηση φορέων γυναικών, που συνδυάζουν την ύπαρξη τους με αγώνες γύρω από επίκαιρα σοβαρά προβλήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας…..
Δεν συμφωνούμε με την λογική των φιλανθρωπικών σωματείων, που εκφράζουν απόψεις για την επικαιρότητα με γιορτούλες και ευχές.
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη