Χρηματοδότηση από 2 Ευρωπαϊκά προγράμματα και υποδοχή νέων επιστημόνων από Αυστρία και Γερμανία για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς!


Χρηματοδότηση από 2 Ευρωπαϊκά προγράμματα και υποδοχή νέων επιστημόνων από Αυστρία και Γερμανία για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς!
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Stevia Hellas κατάφερε με επιτυχία να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ σε δύο μάλιστα προγράμματα! Το RurInno και το RurAction, όπως είναι και τα ονόματα τους, θα δώσουν την ευκαιρία στον Συνεταιρισμό και σε άλλους 15 εταίρους (συμμετέχοντες) από όλη την Ευρώπη, να αναπτύξουν μαζί νέες καινοτόμες λύσεις για τις αγροτικές – περιφερειακές περιοχές. Ο συνολικός προϋπολογισμός των 2,75 εκ. ευρώ, θα διατεθεί ώστε να εκσυγχρονιστεί ο αγροτικός τομέας, ενώ ρόλος του Συνεταιρισμού Στέβιας θα είναι η ανάπτυξη νέων λύσεων για κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις στις αγροτικές περιοχές. Παράλληλα, ο Συνεταιρισμός θα εκπαιδεύσει τους νέους στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας αλλά και της περιφερειακής ανάπτυξης. Ο Stevia Hellas Coop, είναι ένας εξειδικευμένος αγροτικός συνεταιρισμός στην καλλιέργεια στέβιας, το γνωστό φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Ο Stevia Hellas, έχει καταφέρει να θεωρείται Συνεταιριστικό Πρότυπο όχι μόνο για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, μιας και είναι ο μοναδικός σε όλη την Ευρώπη που καλλιεργεί στέβια σε μεγάλη κλίμακα, αλλά επειδή με την λειτουργία του συμβάλλει στην αύξηση και τη βελτίωση των δυνατοτήτων των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων.
Στα πλαίσια του προγράμματος, ο Συνεταιρισμός Στέβιας φιλοξενεί αυτή την περίοδο τρεις σπουδαίους ερευνητές από το Johannes Kepler-University Linz, Αυστρία και από το Leibniz Institute for Research on Society and Space της  Γερμανίας,  όπου στο πλαίσιο του έργου RURINNO διερευνούν  τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στην Κεντρική Ελλάδα και τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού.
«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς είναι ένα πρότυπο για την ανάπτυξη της υπαίθρου με διπλή έννοια», δηλώνει ο ερευνητής Ralph Richter από τη Γερμανία. «Κατ 'αρχάς, ο συνεταιρισμός είναι πρωτοπόρος στην καλλιέργεια της Στέβιας και δημιουργεί νέες ευκαιρίες εισοδήματος για τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις. Δεύτερον, καλύπτει το σύνολο της αλυσίδας αξίας από την καλλιέργεια των φυτών εως και την πώληση του τελικού προϊόντος με το δικό τους σήμα, La Mia Stevia. Η πώληση του τελικού προϊόντος δίνει επιπλέον αξία και υψηλότερα εισοδήματα από την παραγωγή μόνο πρώτων ύλων. Δημιουργεί θέσεις εργασίας και  περνά την προστιθέμενη αξία στην περιοχή».
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η προσέγγιση του Stevia Hellas είναι υποδειγματική για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς σε όλη την Ευρώπη. «Ωστόσο, εξακολουθεί να στερείται της αναγνώρισης πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας», όπως αναφέρουν. Αυτό μπορεί να αλλάξει μετά τη χάραξη νέας πολιτικής, η οποία θα λάβει χώρα στο τέλος του Μαΐου στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση όλων των συμμετεχόντων.
Τον  Stevia Hellas, θα εκπροσωπήσουν οι Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος, και η Στέλλα Δάμπαση, Υποψήφια Διδάκτορας – γεωπόνος και μέλος του Δ.Σ. . Εκεί, οι ερευνητές θα παρουσιάσουν την προσέγγιση του Stevia Hellas στους φορείς χάραξης πολιτικής και τους επαγγελματίες από όλη την Ευρώπη.
Το έργο RURINNO είναι μόνο η αρχή των δραστηριοτήτων έρευνας και εκπαίδευσης για τον  Stevia Hellas. Μετά, ακολουθεί το έργο RURACTION το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020 και θα φέρει  νέους ανθρώπους  από την Ιρλανδία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Δανία για περαιτέρω επισκέψεις και έρευνα στην περιοχή της Φθιώτιδας.


Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβια Ελλάς
6ο χλμ. Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, 35100

2231054040 - info@stevianet.gr







Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη