Ο Γιάννης Σαρακιώτης ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Γιάννης Σαρακιώτης ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Την Τρίτη 2 Μαΐου 2017, διεξήχθη στις Βρυξέλλες διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα  την εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης της Λισαβόνας που αφορούν στα εθνικά κοινοβούλια. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Σαρακιώτης.
Κατά την παρέμβαση του ο κ . Σαρακιώτης σημείωσε ότι ανεξαρτήτως του θεσμικού ρόλου, που προβλέπει η Συνθήκη για τα εθνικά κοινοβούλια, πολιτικά είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να ενισχυθεί ο ουσιαστικός ρόλος τους, καθώς τα εθνικά κοινοβούλια αποτελούν τον εγγύτερο προς τους πολίτες δημοκρατικό θεσμό και οι εκπρόσωποί τους αποτελούν το βασικό συνδετικό κρίκο των πολιτών με τα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Η εμπλοκή, μάλιστα, των εθνικών κοινοβουλίων στη νομοθετική διαδικασία αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε εποχές ανόδου του λαϊκισμού, προκειμένου η ΕΕ να κερδίσει το στοίχημα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Ο κ. Σαρακιώτης επέστησε επιπλέον την προσοχή στην εφαρμογή των διατάξεων περί έκδοσης μη νομοθετικών πράξεων γενικής ισχύος (290 – 291 Συνθήκης Λειτουργίας Ε.Ε.) καλώντας την Επιτροπή να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να μην υπερβαίνει τις εξουσίες της σε σχέση με την έκταση της εξουσιοδότησης, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ασκεί αποτελεσματικά τον εποπτικό ρόλο του. Με την ευκαιρία, αναφέρθηκε στην πρόσφατη γνώμη που εξέδωσε η Βουλή των Ελλήνων επί της Πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά (COM(2016) 750 τελικό) ζητώντας από την Επιτροπή να επανεξετάσει τον εν λόγω κανονισμό, ο οποίος θίγει τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.




Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη