Τοποθέτηση Βουλευτή Φθιώτιδας Ιωάννη Σαρακιώτη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος


Τοποθέτηση Βουλευτή Φθιώτιδας Ιωάννη Σαρακιώτη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος
Θα ξεκινήσω με ένα τοπικό ζήτημα. Στο Δήμο Λοκρών Φθιώτιδος, στην περιοχή της Μαλεσίνας, παρατηρείται το φαινόμενο εντός σχεδίου πόλεως να υπάρχουν γύρω στα 200 με 300 ακίνητα, τα οποία εμφανίζονται ιδιοκτησίας ελληνικού δημοσίου έχοντας δηλωθεί από την Κτηματική Υπηρεσία. Στη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω σεισμού το 1894, παραχωρήθηκαν με Βασιλικό Διάταγμα προσωρινά παραχωρητήρια οικοπέδων. Σε ορισμένα εκδόθηκαν οριστικοί τίτλοι, σε κάποια άλλα δεν εκδόθηκαν και έχουμε φθάσει αυτή τη στιγμή, άνθρωποι οι οποίοι έχουν τίτλο κτήσης από τους γονείς τους, έχουν προχωρήσει σε έκδοση οικοδομικών αδειών, έχουν χτίσει πολυκατοικίες, το δηλώνουν στο Ε9, καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ, στο Κτηματολόγιο τα ακίνητά τους να εμφανίζονται ιδιοκτησίας ελληνικού δημοσίου και πολλές φορές, στο πεδίο των βαρών, εμφανίζεται η προσημείωση από το δάνειο που έχουν λάβει χωρίς να εμφανίζονται ως κύριοι.
Το θέμα προέκυψε μετά τις αρχικές εγγραφές λόγω της ελλείψεως των οριστικών τίτλων και μιλάμε για περιπτώσεις πολυκατοικιών στο κέντρο της Μαλεσίνας, όμορα διαμερίσματα στην ίδια πολυκατοικία να εμφανίζονται οι κύριοι και άλλα διαμερίσματα να εμφανίζονται ιδιοκτησίας ελληνικού δημοσίου. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί και ζητάω τη συμβολή σας, καθόσον δεν πρόκειται για καταπατητές δημοσίων εκτάσεων αλλά για ανθρώπους, στους οποίους το ακίνητο παραχωρήθηκε λόγω του σεισμού πριν από 100 χρόνια.
Επίσης, επειδή η περιοχή της Λοκρίδος ήταν από τα πιλοτικά κτηματολόγια και ουσιαστικά πάνω και στη συγκεκριμένη περιοχή απέκτησε εμπειρία η «Κτηματολόγιο Α.Ε.», υπάρχουν εκατοντάδες λάθη. Τυγχάνω και δικηγόρος, ο οποίος ασχολούμαι με ζητήματα κτηματολογίου και ήθελα να ρωτήσω γιατί, ενώ στην αρχή επιλύονταν ζητήματα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.», εν συνεχεία σταματήσατε να επιλύετε τέτοιου είδους ζητήματα. Λόγω των μικρών ιδιοκτησιών, στην περιοχή παρατηρούμε και πολλές διαφορές στα γεωγραφικά στοιχεία. Υπάρχουν ακίνητα, τα οποία βρίσκονται – για να γίνει αντιληπτό – στο Παγκράτι και εμφανίζονται στο Χολαργό. Μιλάμε για τέτοιες αποστάσεις και διαφορές.
Ας έρθουμε και στο πρακτικό. Έρχεται ο ιδιοκτήτης να καταθέσει μία αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου όταν, από λάθος πολλές φορές της «Κτηματολόγιο Α.Ε.», καθόσον δε χρησιμοποίησε τα συμβόλαια και τα τοπογραφικά, πρέπει να συντάξει καινούριο τοπογραφικό, να προσφύγει στο δικαστήριο, οι δικαστές – τις περισσότερες φορές – κάνουν δεκτές τις αιτήσεις, αλλά το ελληνικό δημόσιο έρχεται και καταθέτει έφεση στο 99% των περιπτώσεων. Άρα, ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται και με τα έξοδα του εφετείου, ενώ – πριν από λίγο χρονικό διάστημα – ήταν αναγκασμένος να καταβάλλει και αγωγόσημο, το οποίο ευτυχώς καταργήθηκε.
Υπήρχε μια διαδικασία, λόγω της σωρείας των προβλημάτων, σε συνεργασία με το Δήμο Λοκρών, πριν από αρκετά χρόνια είχαν προσληφθεί και μηχανικοί, ο κόσμος εκ νέου κατέθεσε δικαιολογητικά, τοπογραφικά, μπήκε σε μια νέα διαδικασία και από τότε δεν έχουμε κανένα νέο από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Τι έγινε όλη αυτή η διαδικασία; Τι έγιναν τα χρήματα, που δαπάνησε εκ νέου ο κόσμος, για τη διόρθωση των στοιχείων; Όπως γνωρίζετε, ως πιλοτικό πρόγραμμα, είχατε εντοπίσει και εσείς τη σωρεία των προβλημάτων.
Επειδή αναφέρατε ότι αναθέτει, επιβλέπει και ελέγχει με ποιοτικούς ελέγχους η ΕΚΧΑ, δεν μπορώ να αντιληφθώ, επειδή έχω δει τρομερά λάθη, τι έλεγχος είχε γίνει στα πρώτα προγράμματα. Μιλάμε για ιδιοκτήτες, οι οποίοι είχαν είκοσι ακίνητα μικρής αξίας και όλα τα ακίνητά τους αυτή τη στιγμή είτε εμφανίζονται μετατοπισμένα είτε εμφανίζονται ιδιοκτησίας αγνώστου είτε ελληνικού δημοσίου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να προσφύγουν στα ελληνικά δικαστήρια γιατί ουσιαστικά τα χρήματα, που θα πρέπει να καταβάλλουν είτε σε δικηγόρους είτε σε μηχανικούς είτε για να πάρουν τα έγγραφα, ξεπερνούν κατά πολύ την αξία των ακινήτων.
Τέλος, ήθελα να σας κάνω και μια ερώτηση ανθρώπινη. Έρχεται ο άνθρωπος, ο οποίος έχει δηλώσει στο κτηματολόγιο κανονικά το ακίνητό του και μου λέει «πληρώνω ΕΝΦΙΑ, το εμφανίζω στο Ε9, είχα πληρώσει μηχανικό όταν το είχα αγοράσει, είμαι συνεπής, το δήλωσα ως όφειλα στο κτηματολόγιο και λόγω του ότι δεν είχαν προσληφθεί δικηγόροι, δεν είχαν προσληφθεί μηχανικοί κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης και έγινε μια δουλειά πολύ πρόχειρη, για ποιο λόγο να έρθω να πληρώσω εκ νέου μηχανικό, δικηγόρο, να ξαναπάρω έγγραφα, ενώ το λάθος δεν είναι δικό μου, είναι της ‘Κτηματολόγιο Α.Ε.’;»

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη