Ανακοίνωση της ΚΟΒ ΤΕΙ Χαλκίδας του ΚΚΕ για το πρόβλημα της καθαριότητας

«Καθαρίζουν» το ΤΕΙ από δικαιώματα και κατακτήσεις
Και μας αφήνουν μες τα σκουπίδια.
Δεν πάει άλλο! Καμία ανοχή! Ούτε μια μέρα αναμονή!
Αγώνας για κάλυψη όλων των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.
Πάλη για ιδρύματα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Στο ΤΕΙ Χαλκίδας υπάρχει μια ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση όχι μόνο όσο αφορά το ίδιο το περιεχόμενο σπουδών, τις ελλείψεις εκπαιδευτικού δυναμικού, εργαστηριακού εξοπλισμού κ.α. αλλά ακόμα και στοιχειώδη κτιριακή υποδομή. Είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο τα ταβάνια που στάζουν, το πετρέλαιο που δεν υπάρχει το χειμώνα, με ακόμα πιο έντονες επιπτώσεις στους οικότροφους του Εστίας που φέτος έμειναν μέρες χωρίς ζεστό νερό ή ακόμα και χωρίς νερό. Σε αυτή την ήδη απαράδεκτη κατάσταση προστέθηκε η λήξη της σύμβασης των εργολαβικών εργαζόμενων καθαρισμού και φύλαξης.

Βάζουν την υγεία σπουδαστών και εργαζομένων σε κίνδυνο. Να μην δεχτούμε να δουλεύουμε, να σπουδάζουμε, να ζούμε δίπλα στα σκουπίδια!

Ακούμε ότι είναι τυχαίο συμβάν, κακοδιαχείριση…
Δεν είναι η πρώτη φορά που μένει το ΤΕΙ χωρίς εργαζόμενους στην καθαριότητα,  είναι ένα σκηνικό που επαναλαμβάνεται. Όμως η σημερινή κατάσταση του ΤΕΙ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, όπως έδειξε ο πρόσφατος πολυήμερος απεργιακός αγώνας των καθαριστριών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Την σημερινή κατάσταση διαμόρφωσαν οι περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης για τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια με ευθύνη τόσο της τωρινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και των προηγουμένων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι εκάστοτε διοικήσεις του ΤΕΙ έχουν βάλει επίσης την υπογραφή τους στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που σημαίνει εκχώρηση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, η φύλαξη και η σίτιση σε ιδιώτες, διείσδυση των επιχειρήσεων στη λειτουργία του, και τους σπουδαστές να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
Στόχος αυτών των πολιτικών δεν είναι εξοικονόμηση πόρων και η αποτελεσματικότερη διαχείριση όπως μονότονα επαναλαμβάνουν κυβερνήσεις και διοικήσεις τόσα χρόνια. Όλοι πια καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εξοικονόμηση πόρων οι συμβάσεις που εξασφαλίζουν οι εργολάβοι και μάλιστα στην πλάτη των εργαζομένων, με μεροκάματα πείνας, υποτυπώδη ή ανύπαρκτα δικαιώματα, έλλειψη προσωπικού, και τρομοκρατία κι εκβιασμούς στο όνομα της επόμενης σύμβασης.
Στόχος αυτής της πολιτικής είναι το ΤΕΙ να εξασφαλίζει μόνο τους πόρους του, είτε από επιχειρήσεις με τη μορφή χορηγιών, ερευνητικών κονδυλίων ή συμβάσεων για παροχή υπηρεσιών είτε από σπουδαστές με τη μορφή διδάκτρων ή απλήρωτης εργασίας. Έτσι υπηρεσίες όπως η καθαριότητα όχι μόνο θα δίνονται σε εργολάβους αλλά θα εξασφαλίζονται από τέτοιους πόρους.
Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η προώθηση κι επικράτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όλους τους χώρους εργασίας,  σε όλα τα επαγγέλματα, σε όλα τα επίπεδα. Στόχος είναι ο συμβιβασμός μας με τη μιζέρια, η εξοικείωση όλων μας με μια ζωή χωρίς δικαιώματα και χωρίς απαιτήσεις για να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα (και) το νέο πετσόκομμα κρατικών παροχών, μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων που έρχεται με τα νέα μέτρα.
Ως πότε;

Καλούμε όλους τους σπουδαστές, τους καθηγητές, τους εργαζόμενους σε κοινό αγώνα για να απαιτήσουμε:
·         Να λυθεί άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση το πρόβλημα της καθαριότητας με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απολύμανση του κτιρίου. Κάλυψη όλων των υπηρεσιών του ΤΕΙ από μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα.
·         Άμεση συντήρηση των κτιρίων και των εστιακών υποδομών.

Να μην ανεχτούμε άλλο την συνεχή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, των σπουδών και της ζωής μας.
Συμμετέχουμε στην απεργία στις 17 Μάη.
 Από την καινούρια λεηλασία που φέρνει η κυβέρνηση και περιμένει στη γωνία να εφαρμόσει η αντιπολίτευση δεν θα γλιτώσει κανείς. Να δώσουμε μάχη ζωής, μάχη αντεπίθεσης για την ανάκτηση των απωλειών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Ο λαός με τη συμμαχία του μπορεί να τους σταματήσει! ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ!Κομματική Οργάνωση ΤΕΙ Χαλκίδας του ΚΚΕ

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη