Ερωτήσεις της Αριστερής Παρέμβασης Στερεάς για τα μεταλλεία στο Καλλίδρομο, τη μείωση των εξεταστικών κέντρων και τα διόδια

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Περιφερειακή Παράταξη
Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Οι τρεις (3) Επίκαιρες Ερωτήσεις της Περιφερειακής Παράταξης Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα προς τον κ. Περιφερειάρχη στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας:

1η Ερώτηση: Για την αδειοδότηση εξορυκτικής δραστηριότητας στο όρος Καλλίδρομο της Φθιώτιδας.
2η Ερώτηση: Για τη μείωση των εξεταστικών κέντρων για τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2017.
3η Ερώτηση: Για τους σταθμούς διοδίων και τη δίωξη συμπολιτών μας από τη Βοιωτία.

Παρακάτω αναλυτικά οι τρεις (3) ερωτήσεις.

1η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη
για την αδειοδότηση εξορυκτικής δραστηριότητας στο όρος Καλλίδρομο της Φθιώτιδας
Έγινε γνωστό ότι ιδιωτικές εταιρίες κατάθεσαν αίτηση για την αδειοδότηση εξορυκτικής δραστηριότητας στο όρος Καλλίδρομο της Φθιώτιδας, σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων.

Εάν πραγματοποιηθεί εξόρυξη στην περιοχή αυτή, οι αναμενόμενες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και το τοπίο του βουνού θα είναι δραματικές και η υποβάθμιση της περιοχής θα είναι μεγάλη. Το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο και οι φυσικοί πόροι βρίσκονται σε άριστη κατάσταση στο όρος του Καλλίδρομου, το οποίο έχει μέχρι στιγμής μείνει ανέγγιχτο από μεγάλα έργα και βαριές «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις. Αντίθετα, είναι γνωστές οι βαρύτατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει υποστεί μεγάλο μέρος της Φωκίδας και τμήμα της Φθιώτιδας, από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες που χρόνια τώρα εκμεταλλεύονται και καταστρέφουν τους ορεινούς όγκους της Γκιώνας, του Παρνασσού και της Οίτης.

Η Περιφερειακή μας Παράταξη, Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα, διατυπώνει την κάθετη αντίθεσή της στην αδειοδότηση από την Περιφέρεια, των σχεδιαζόμενων εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Οι εξορύξεις αυτές δεν εξυπηρετούν καμία πραγματική ανάγκη των τοπικών κοινωνιών και είναι σίγουρο ότι δεν υπηρετούν την περιοχή και το κοινό καλό, παρά μόνο δίνουν τόπο για καταστροφική εκμετάλλευση, που θα υποθηκεύσει το μέλλον της περιοχής.

Το φυσικό περιβάλλον του Καλλίδρομου πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί, προς όφελος της παρούσας και των επόμενων γενεών. Πρέπει, όχι μόνο να μην δοθεί άδεια εκμετάλλευσης, αλλά αντίθετα να παρθούν μέτρα για την προστασία και διαχείριση των δασών, της καλλιεργήσιμης γης, των νερών, του εδάφους, του υπεδάφους και του φυσικού τοπίου.

Ο καπιταλισμός και τα κέρδη των ιδιωτών είναι εξ' ορισμού αντίθετα με την προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος. Οι όποιες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο ήπιες, απαλλαγμένες από βαριές και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον.


Τέλος, επισημαίνουμε ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία, σύλλογοι, φορείς και τοπικά διαμερίσματα της περιοχής, έχουν ήδη εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες εξορυκτικές δραστηριότητες.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Τι προτίθεστε να κάνετε για να προστατευθεί ο ορεινός όγκος του Καλλίδρομου από τις σχεδιαζόμενες εξορυκτικές δραστηριότητες;

----------------------------------------------------------------------------------------------------- 
2η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη
για τη μείωση των εξεταστικών κέντρων για τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2017

Σε λίγες εβδομάδες οι μαθητές της Γ' Λυκείου όλης της χώρας θα δώσουν τις πανελλήνιες εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για μια ακόμη χρονιά συνεχίζεται η κατάργηση εξεταστικών κέντρων σε όλη τη χώρα και στη Στερεά, παραβλέποντας τα παιδαγωγικά κριτήρια με βάση τα οποία θα έπρεπε να παίρνονται αυτές οι αποφάσεις.

Έτσι, λίγο πριν τις εξετάσεις, καταργείται μεγάλος αριθμός εξεταστικών κέντρων στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και συγκεκριμένα 2 στην Εύβοια, 5 στη Φθιώτιδα, 4 στην Φωκίδα, 2 στη Βοιωτία και 1 στην Ευρυτανία, ενώ αλλάζουν αιφνιδιαστικά έδρα άλλα, προκαλώντας αναστάτωση σε μαθητές/τριες και αναγκάζοντάς τους να μετακινηθούν σε άλλα εξεταστικά κέντρα. Ταυτόχρονα δημιουργούν μέσα στα αστικά κέντρα (Λαμία, Χαλκίδα, Λειβαδιά, Θήβα) υπερμεγέθη εξεταστικά κέντρα, με όποιες αρνητικές συνέπειες μπορεί αυτό να έχει στην καλή διαχείρισή τους.

Η απόφαση αυτή είναι άμεσο αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, είναι άμεσο αποτέλεσμα της κομβικής πολιτικής επιλογής όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων για την αποπληρωμή του επονείδιστου και τοκογλυφικού δημόσιου χρέους προς τους τοκογλύφους δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ, που έχει οδηγήσει στην δραματική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Δημόσιας Παιδείας. Αυτή η μνημονιακή πολιτική έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, στην κατάργηση υποστηρικτικών δομών, στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και σε μια σειρά άλλα μέτρα που έπληξαν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Όλες οι ΕΛΜΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα οι ΕΛΜΕ Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, έχουν ήδη δηλώσει δημόσια ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετες στην κατάργηση ή συρρίκνωση των εξεταστικών κέντρων και έχουν καλέσει τον Περιφερειακό Διευθυντή να ανακαλέσει την απόφασή του αυτή.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Τι προτίθεστε να κάνετε για να ανακληθεί η απόφαση αυτή, ώστε οι μαθητές να προσέλθουν με ηρεμία, χωρίς περιττές μετακινήσεις και σε οικείο περιβάλλον στην εξεταστική δοκιμασία που ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες;

------------------------------------------------------------------------------------------------

3η Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη
για τους σταθμούς διοδίων και τη δίωξη συμπολιτών μας

Σε δίκη οδηγούνται μέσα στον Μάιο περίπου 80 πολίτες της Βοιωτίας, γιατί στις 17 Ιουλίου 2014 συμμετείχαν σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στα διόδια της Βοιωτίας και οργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα Θήβας και Λιβαδειάς, μαζί με αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία, για την υποβάθμιση των Δομών Υγείας του Νομού Βοιωτίας.
 
Στη συγκεκριμένη παλλαϊκή διαμαρτυρία συμμετείχαν και οι Δήμοι Θήβας, Λιβαδειάς και Αλιάρτου, καθώς και πλήθος άλλων συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων του Νομού Βοιωτίας, και η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, στα διόδια της Βοιωτίας.

Η Περιφερειακή μας Παράταξη καταγγέλλει αυτές τις διώξεις και ζητά να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις ενάντια σε αγωνιστές των διοδίων και να πάψει η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων.

Οι σταθμοί διοδίων που λειτουργούν σε όλη τη Στερεά Ελλάδα κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, συνεχίζουν να στραγγαλίζουν τις τοπικές κοινωνίες και να αφαιμάζουν οικονομικά τις λαϊκές οικογένειες που χρησιμοποιούν τους δρόμους αυτούς.

Πάγια θέση της Αριστερής Παρέμβασης είναι πως οι κατάπτυστες συμβάσεις παραχώρησης με τις οποίες κατασκευάζονται οι αυτοκινητόδρομοι, και έχουν ως αποτέλεσμα την λειτουργία 10 και πλέον σταθμών διοδίων σε όλη τη Στερεά, είναι μια ακόμα σελίδα στην επίθεση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου ενάντια στον ελληνικό λαό. Πάγια θέση μας είναι η απόδοση των δημόσιων αυτοκινητοδρόμων στο λαό και η ακύρωση των αποικιοκρατικών συμβάσεων παραχώρησης που ψήφισαν το 2007 στη βουλή οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, και έκτοτε εφάρμοσαν και επικαιροποίησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Τους  αυτοκινητόδρομους αυτούς τους έχει πληρώσει ο λαός με το υστέρημά του εδώ και δεκαετίες μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, μέσω των τελών κυκλοφορίας και του δυσβάσταχτου φόρου στο πετρέλαιο. Γι’ αυτό και οι αυτοκινητόδρομοι ανήκουν στο λαό.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για να αποτρέψετε την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων αλλά και τη σχεδιαζόμενη λειτουργία νέων σταθμών διοδίων, με την μελλοντική παράδοση νέων τμημάτων του αυτοκινητόδρομου Ε-65 μέσα στη Στερεά Ελλάδα;


Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Γιανναράκης      

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Περιφερειακή Παράταξη
Fb: Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς Ελλάδας

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη