Υποδεχόμαστε το μπλε πλουμπάγκο (Μπλε γιασεμί)!

Κοινή Ονομασία

 Πλουμπάγκο 
Βοτανική-Λατινική Ονομασία  Plumbago auriculata
Γένος  Plumbago
Οικογένεια  Plumbaginacae
Τάξη  Καρυοφυλλώδη (Caryophyllales)
Κατηγορία είδους
Φυλλοβόλο αναρριχώμενο της οικογένειας Plumbaginacae.  
Περιγραφή
Πρόκειται για ένα είδος που προέρχεται από την Νότια Αφρική. Η πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του το έχει κάνει γνωστό σε όλες τις εύκρατες περιοχές του κόσμου. Μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα σε ύψος αλλά και τα 2,4 σε πλάτος. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης και ιδιαίτερα αγαπητό όχι μόνο για την εντυπωσιακή ανθοφορία του αλλά και για την ανθεκτικότητά του.
Συνθήκες ανάπτυξης
ιδιαίτερα φωτόφιλο φυτό χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού της χώρας μας. Ανθεκτικό στην ξηρασία με μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Όσον αφορά την ελάχιστη θερμοκρασία παγώνει στους -12ο C. Όσον αφορά το έδαφος, αν και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ευνοείται πολύ σε ελαφριά εδάφη με καλή στράγγιση και ελαφρώς όξινο έδαφος. Αναπτύσσεται σε pH από 5 έως 7.
Ανθοφορία
Τα άνθη του εμφανίζονται πολλά μαζί σε ταξιανθίες και είναι χρώματος μπλε ή άσπρου ανάλογα με την ποικιλία. Η ανθοφορία ξεκινά κατά τον Μάιο και τελειώνει όταν η θερμοκρασία το φθινόπωρο πέφτει κάτω από 15ο C.
Κλάδεμα
Όταν το χειμώνα ρίξει τα φύλλα του, κλαδεύουμε για να το διαμορφώσουμε και να αραιώσουμε τυχόν πολύ πυκνή βλάστηση.
Σχήματα διαμόρφωσης – χρήση
Συνήθως χρησιμοποιείται σαν αναρριχώμενο σε φράχτες και πέργκολες αλλά μπορεί και να φυτευτεί σε γλάστρες όπου θα αφεθεί η κρεμοκλαδής βλάστηση του, δημιουργώντας έτσι μια ανοιχτού τύπου ανθοδέσμη.
Προβλήματα –Εχθροί –Ασθένειες
Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες. Θα πρέπει να φυτεύεται σε προστατευμένες από τον παγετό θέσεις καθώς παγώνει το υπέργειο μέρος όταν πέφτει πολύ κάτω από το 0 η θερμοκρασία.









Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη