Γεμιστά με σταφίδες και κουκουνάρι

ΥΛΙΚΑ
-8 ντομάτες μέτριες, σφιχτές
-4 πιπεριές μεγάλες, για γέμισμα
-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο +1 φλιτζανάκι του καφέ επιπλέον για το ταψί
-2 κρεμμύδια μεγάλα, τριμμένα στον τρίφτη
-1 νεροπότηρο Ρύζι Καρολίνα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
-2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
-2 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη Κορινθιακή
-1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
-1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
-1 φλιτζάνι γαλέτα για το πασπάλισμα
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.


Μερίδες: για ένα μεσαίο ταψί του φούρνου / Χρόνος προετοιμασίας: 30′ / Χρόνος μαγειρέματος:1:35′ / Έτοιμο σε: 2:05′

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Πλένετε και στεγνώνετε καλά τις ντομάτες. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα καπάκια από τη μεριά του αφαλού. Με ένα κουταλάκι του γλυκού σκάβετε καλά τις ντομάτες βγάζοντας την ψίχα και τα ζουμάκια τους. Τα βάζετε όλα σε ένα μεγάλο μπολ.
Μόλις καθαρίσετε καλά όλες τις ντομάτες, βάζετε τα κομμάτια από τη σάρκα και τα ζουμιά στο μπλέντερ και τα χτυπάτε να γίνουν μια ωραία σάλτσα.
Ξεκαπακώνετε με ένα μαχαίρι τις πιπεριές. Αφαιρείτε τους σπόρους και τα λευκά κομμάτια και τοποθετείτε τις άδειες ντομάτες και τις πιπεριές ανακατεμένες μέσα σε ένα ταψί.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και τα τριμμένα κρεμμύδια και τα σοτάρετε καλά μέχρι να μοσχομυρίσουν. Προσθέτετε το κουκουνάρι και τις σταφίδες και αμέσως μετά το ρύζι ανακατεύοντας συνέχεια. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
Ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας που φτιάξατε, αλατίζετε ελαφρά και ανακατεύετε. Μόλις πάρει βράση η γέμιση την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μαϊντανό και το δυόσμο.
Φτιάχνετε τα γεμιστά: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας γεμίζετε τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι τα 2/3 του ύψους τους. Όση γέμιση περισσέψει την αδειάζετε ανάμεσα από τις ντομάτες και τις πιπεριές.
Βάζετε και τις κυδωνάτες πατάτες ανάμεσα από τα γεμιστά και σιγά σιγά ρίχνετε νεράκι μέσα στο ταψί μέχρι τα 2/3 του ύψους του. Περιχύνετε τις ντομάτες και τις πιπεριές με ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και πασπαλίζετε τα καπάκια από τα γεμιστά με τη γαλέτα.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε τα γεμιστά για 1 ώρα. Κατόπιν δυναμώνετε το φούρνο στους 180°C και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά περίπου. Βγάζετε τα γεμιστά από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρετε σε πιατέλα συνοδεύοντάς τα με καλή, πικάντικη φέτα και φρέσκο ψωμί.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Αντωνία Κατή.

ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη