Δήλωση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Δήλωση στον ΑΝΤ1 του πρώην Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρόεδρου της Βουλής των Ελλήνων, κου Ευάγγελου Μεϊμαράκη,
για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

        Η Ελλάδα με τους γείτονές της θέλει να ζήσει φιλικά και ειρηνικά και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα Σκόπια. Άλλωστε έχει σημαντικές επενδύσεις στη συγκεκριμένη χώρα. Το όνομα των Σκοπίων όμως είναι ένα βασικό ζήτημα διότι αποπνέει αλυτρωτισμό και δείχνει τη διάθεσή τους για την αμφισβήτηση των συνόρων, θέμα το οποίο δε συνάδει με την προσπάθεια που γίνεται στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας χώριζε λοιπόν μία πολύ μεγάλη απόσταση και καταφέραμε με δική μας πρωτοβουλία να κάνουμε το σημαντικό βήμα που έπρεπε, ώστε να συναντηθούμε. Δυστυχώς τα Σκόπια έμειναν στην δική τους άποψη και θέση και γι’ αυτό ακριβώς δεν υπήρξε ένα επιτυχές αποτέλεσμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
        Σήμερα, αποδεικνύεται μετά από τόσα χρόνια ότι στα εθνικά ζητήματα απαιτείται εθνική συνεννόηση και εφόσον υπάρχουν επιχειρήματα που αντέχουν στο χρόνο, μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πειστούν, όπως έγινε και τότε, που σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου αγκάλιασε αυτή την άποψη. Η κυβέρνηση Καραμανλή ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα με την Υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιάννη, και με εμένα τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, και έτσι καταφέραμε να υπάρχει συγκεκριμένη άποψη ως θεμελιώδης, για τη λύση του ζητήματος ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
        ​Καλοδεχούμενη λοιπόν σήμερα η άποψη της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων, αλλά αυτή όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς πανηγυρισμούς και ενθουσιασμό, με σύνεση και ψυχραιμία. Και με την ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας, να προσπαθήσουμε να πετύχουμε επ’ ωφελεία της ειρήνης, της καλής συμβίωσης των λαών μας στην περιοχή, τη λύση η οποία θα είναι η προσφορότερη.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη