Ο «Σιωπηλός Μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού

Ο «Σιωπηλός Μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού
Στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού θα βρεθεί καλεσμένος του Δικτύου «Γεώργιος Ζουγανέλης» ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος  για την προβολή στους νοσηλευόμενους του ντοκιμαντέρ "Σιωπηλός Μάρτυρας", την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017.
Ο ίδιος, ανάμεσα στα άλλα, μας λέει για την ταινία του:
«Ο αφηγηματικός καμβάς του ντοκιμαντέρ στηρίζεται στη βιωμένη μαρτυρία επτά προσώπων που είτε εργάστηκαν είτε κρατήθηκαν στη φυλακή σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, μεταξύ 1947 και 2006. Χρησιμοποιώντας την αφηγηματική τεχνική του παραλληλισμού ακολουθήσαμε το κάθε πρόσωπο χωριστά στη διαδρομή του μέσα στο κτιριακό συγκρότημα της φυλακής, καταγράφοντας τις αυθόρμητες αντιδράσεις τους στις αναμνήσεις που τους ξυπνούσε η κάθε γωνιά.
Σαν ξεχωριστό πρόσωπο αντιμετωπίσαμε ωστόσο και την ίδια την φυλακή. Κινηματογραφήσαμε το εσωτερικό της σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και της νύχτας, με το φως, τις σκιές και τα σχήματα να αφηγούνται τη δική τους ιστορία και σε διαφορετικές εποχές, να τη λούζει ο ήλιος, η βροχή και το χιόνι.
Όσο για το φινάλε… κι εκεί η φυλακή είχε τον τελευταίο λόγο. Η αναπάντεχη ανακάλυψη του οθωμανικού λουτρού που κρυβόταν για έναν αιώνα κάτω από τους τοίχους της ανέτρεψε την αφήγηση της ταινίας και διεύρυνε τη θεματική της. Η κάμερα ήταν παρούσα σε όλα τα στάδια των αρχαιολογικών εργασιών, καταγράφοντας τη δραματική αλλαγή της φυσιογνωμίας της φυλακής και δίνοντάς της φωνή πριν σιωπήσει για πάντα.».
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, ένας από τους ήδη αναγνωρισμένους σύγχρονους δημιουργούς στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου – βραβευμένος, πολυτάλαντος, τρυφερός – διδάσκει, σκηνοθετεί, μελετά, αφήνει το στίγμα του, παράγοντας ένα είδος ταινιών, που, ενώ δεν είναι της μόδας, αγαπιούνται. Ταινίες ανθρώπινες, αισιόδοξες…
Τον περιμένουμε κοντά μας την Τρίτη και τον ευχαριστούμε προκαταβολικά για την διάθεσή του να συζητήσουμε με τους νοσηλευόμενους για την ταινία του.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη