Κοσμοσυρροή πιστών στη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου

Εκατοντάδες πιστοί έσπευσαν να τιμήσουν το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Αυγούστου την ιερά μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Θαυματουργού, στο ομώνυμο πανηγυρίζων  ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου της Ενορίας  Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται επί της οδού Παπαποστόλου στην Λαμία.

   Και τις δύο ημέρες ευλαβείς πιστοί, κυρίως γυναίκες, προσήρχοντο με ευλάβεια για να ασπαστούν την εικόνα του Αγίου και να ευλογήσουν τις παραδοσιακές Φανουρόπιτες προς τιμήν του Αγίου.

   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος την Κυριακή το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενους από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. Π. Άνθιμο Νεραντζή, τους Εφημερίους της Ενορίας π. Κωνσταντίνο Θεολογά και π. Κωνσταντίνο Παπασταμάτη και τους διακόνους του π. Ευστάθιο Κατόπη και π. Δημήτριο Ατματζίδη.

   Το ιερό αναλόγιο πλαισίωσε Βυζαντινή Χορωδία, αποδίδοντας θαυμάσια τους ιερούς ύμνους υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Γαλανεΐκων και Καθηγητού κ. Σεραφείμ Κυρίτση, με την συμμετοχή του Πρωτοψάλτου της Ενορίας κ. Ευαγγέλου Πέχα, του Ιεροψάλτου του Παρεκκλησίου  κ. Χρήστου Παρλαβάντζα καθώς και άλλων ιεροψαλτών και βοηθών.

   Μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς  χώρους του Ναού ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή (του πλουσίου νέου) και χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής:

   «Το ιερό ευαγγέλιο σήμερα,  αγαπητοί μου αδελφοί, ήταν πολύ διδακτικό. Πρέπει πάντοτε να λέγουμε την αλήθεια της πίστεως μας όσο κι’ αν αυτή πονάει και ενοχλεί μερικούς.

   Οι νέοι πάντοτε έχουν ποιο αγαθές διαθέσεις και όταν γνωρίσουν τον Θεό και τον αγαπήσουν τότε δίδονται ολοκληρωτικά σ’ Αυτόν.

   Ο νέος της ευαγγελικής περικοπής αγωνιζόταν πάντοτε, ζώντας πνευματικά και  ήθελε να κερδίσει την αιώνιο ζωή αλλά μετά την απάντηση και την προτροπή  του Κυρίου «απήλθε λυπούμενος». Δεν μπορούσε να αντέξει αυτή την εντολή της Αγάπης. Να μοιράσει δηλαδή την περιουσία του στους φτωχούς για τους οποίους ο Κύριος πάντοτε μεριμνούσε. Η περιουσία και τα κτήματά του ήταν ο θεός του και ολόκληρη η ζωή του.

   Τις δύναται σωθήναι;

   Θέτουμε στον εαυτό μας το ερώτημα: Μπορώ εγώ Κύριε, με τις αμαρτίες που με βαραίνουν,  να σωθώ; Και ο Κύριος δίδει την απάντησή του, «τα αδύνατα παρά τοις  ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ εστίν». Κανένας άνθρωπος δεν βγαίνει από το σχέδιο της αγάπης του Θεού. Καλή διάθεση και αγάπη προς τους συνανθρώπους μας ζητά από εμάς ο Θεός και τότε η Θεία Χάρις μας φωτίζει για το τι πρέπει να πράξουμε.

   Δεν πρέπει αδελφοί μου να μας κυριεύει τίποτα το υλικό. Να προσκολληθούμε στον Θεό και να δώσουμε ότι μπορούμε στον πτωχό. Στην εποχή μας υπάρχει πολύ φτώχεια και συγκεκριμένα κρυφή φτώχεια , την οποία πρέπει να ευρίσκουμε και να ελεούμε για να έλθει εσωτερικός πλουτισμός. Ο ελεών πτωχόν δανίζει Θεώ.

   Ο Άγιος Φανούριος εδώ  είναι ένας φρουρός για τους οδηγούς και για τους προσκυνητάς του αλλά είναι και ένα υπόδειγμα αφοσιώσεως, πίστεως και αγάπης στον Θεό. Να ζητήσουμε σήμερα από τον Άγιο Φανούριο, ιδιατέρως  σ' αυτή την δύσκολη εποχή που διανύουμε,   να μας φανερώσει ο Άγιος μέσα μας πρώτα τον Θεό για να τον αγαπήσουμε και να του δωθούμε ολοκληρωτικά».

   Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας, ανέφερε:

   «Προσπαθούν μερικοί στην Ευρώπη να εξαφανίσουν τον Θεό και να τον βάλουν στο περιθώριο αλλά στην Ορθόδοξη Ελλάδα δεν θα συμβεί ποτέ αυτό, διότι "της Βασιλείας αυτού ουκ έστε τέλος"  και όποιος τολμήσει να το πράξει αυτό θα το πληρώσει ακριβά. Η Πατρίδα μας είναι ευλογημένη από τον Θεό και δεν θα σταματήσει ποτέ να την ευλογεί και να την προστατεύσει ο Θεός».

   Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τις εκατοντάδες  φανουρόπιτες που προσέφεραν οι πιστοί και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά.

   Ακολούθως στην εξωτερική αυλή του Παρεκκλησίου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρέθεσε πλούσιο κέρασμα σε όλους.

   Στην Θεία Λειτουργία μεταξύ των εκατοντάδων πιστών παρέστησαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο τ. Υπουργός και νυν Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Θ κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας. 

Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη