Λίθινα πλαίσια μαρτυρούν την τραγωδία…

Λίθινα πλαίσια μαρτυρούν την τραγωδία…Τοποθετήθηκαν στα σπίτια της Καλής Συκιάς που πυρπολήθηκαν οι γυναίκες

 Περισσότερη ορατή γίνεται πλέον η τραγωδία της Καλής Συκιάς στα μαύρα χρόνια της γερμανικής υποδούλωσης, με τις πέτρινες επιγραφές που εντοιχίστηκαν στα σπίτια του χωριού όπου συντελέστηκαν οι θηριωδίες και αναφέρονται τα ονόματα των γυναικών που πυρπολήθηκαν ζωντανές. Είναι το πρώτο βήμα ανάδειξης, σε πραγματικά δεδομένα, του απάνθρωπου γεγονότος, που έφεραν στο φως και διεθνοποίησαν μετά από εβδομήντα και πλέον χρόνια οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κανελλάκης και Μανόλης Παντινάκης με την παραγωγή του ιστορικού ντοκιμαντέρ τους…

Η πρωτοβουλία ανήκει στον πολιτιστικό σύλλογο Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας» και αποτελεί την  αρχή παρόμοιων δράσεων που αναλαμβάνει, ώστε να γίνονται γνωστά και ωφέλιμα στην έρευνα και σε κάθε επισκέπτη τα γεγονότα της ματωμένης Τετάρτης του Οκτωβρίου του 1943 από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της προέδρου του συλλόγου κυρίας Βάσως Μπαμιάκη-Κωστάκη: «Η ιστορία του χωριού μας είναι ζωντανή και δίδει δύναμη, αίσθηση χρέους και ευθύνης σε όλους για να αντιστεκόμαστε και να θυμόμαστε. Το κερί στη μνήμη των ηρωικών προγόνων μας θα μείνει άσβηστο…»

Η πλειοψηφία των σπιτιών που γράφτηκαν οι βαρβαρότητες, έχουν αναστηλωθεί και κατοικούνται από τους ιδιοκτήτες τους και ένα από αυτά, ίσως το μοναδικό, αυτό του Εμμ. Γεωργ. Κωστάκη βαστά ακόμα τα χαρακτηριστικά των αποτρόπαιων χρόνων και εκεί πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό μέρος των γυρισμάτων του ιστορικού ντοκιμαντέρ.

ΣΕ ΣΠΗΛΙ ΚΑΙ ΝΥΜΦΑΣΙΑ

Στο μεταξύ, εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον κατοίκων και φορέων στην Κρήτη και στην Ελλάδα, το περιεχόμενο της παραγωγής και ήδη στη Νυμφασία Αρκαδίας στην Πελοπόννησο, στις 19 Αυγούστου, σε μεγάλη παναρκαδική εκδήλωση των απανταχού Νυμασιωτών «Η Αγία Τριάδα» με την στήριξη του δήμου Γορτυνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα προβληθεί το φιλμ.

 Σε μια άλλη, εξ ίσου μαζική εκδήλωση του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, στην κεντρική πλατεία του Σπηλίου την ερχόμενη Παρασκευή 11 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, θα παρουσιαστεί το ίδιο ντοκιμαντέρ με υπότιτλους στην αγγλική ώστε να έχουν την δυνατότητα να το παρακολουθήσουν και ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο Σπήλι και στην ευρύτερη περιοχή και να πληροφορηθούν το αίμα και την καταστροφή που άφησαν στο πέρασμα τους οι ναζί.

 Την ίδια βραδιά, επίσης, θα προβληθεί και η δεύτερη ιστορική δημιουργία των δυο δημοσιογράφων  «Το Αμάρι στις φλόγες», που ολοκληρώθηκε φέτος και προβάλλεται από τον περασμένο Μάιο σε πανεπιστήμια, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους και σε πόλεις και κοινότητες της Κρήτης. «Υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για αυτά τα ντοκιμαντέρ και ως δημοτική Αρχή, το έχουμε δηλώσει από την αρχή, υποστηρίζουμε και ενισχύουμε αυτές τις πρωτοβουλίες που αφορούν την ιστορία μας» δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης και πρόσθεσε: « Αυτή η ιστορία, είναι αλήθεια, ήταν κρυμμένη για δεκαετίες για τους γνωστούς λόγους και το σοβαρότερο, ήταν άγνωστη στους πολλούς όχι μόνο στην Κρήτη αλλά ακόμα και σε πολλά χωριά του δήμου. Σας ευχαριστούμε για το έργο σας…»

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, εξάλλου, που λαμβάνει επίσημο χαρακτήρα και αναμένεται να έχει μαζική συμμετοχή, ο δήμος Αγίου Βασιλείου αναγνωρίζοντας την προσφορά τους θα τιμήσει τους δημοσιογράφους Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη και τον σκηνοθέτη Τάσο Μπιρσίμ.




Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη