Κίνα: Χτίζοντας σπίτια από πλεχτό μπαμπού αντί τσιμέντο

 Κίνα
Χτίζοντας σπίτια από πλεχτό μπαμπού αντί τσιμέντο

Η Κίνα ξεπερνά κάθε άλλη χώρα στον κόσμο στη χρήση τσιμέντου. Αυτός είναι ο λόγος που, πέρυσι, καθιερώθηκε η Μπιενάλε Μπαμπού, στο χωριό Μπαοσί της επαρχίας Λονγκτσουάν.

Κλήθηκαν 12 αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν κτίσματα από μπαμπού ως μέσον περιορισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ως δρόμο προς έναν πιο ανθρώπινα βιώσιμο πλανήτη.

Η Γερμανίδα αρχιτέκτων 'Αννα Χέρινγκερ εντυπωσίασε.

Κατασκεύασε τρία κτίσματα, έναν ανδρικό ξενώνα, έναν γυναικείο ξενώνα και μία πανσιόν. Χρησιμοποίησε μπαμπού με σύγχρονο τρόπο. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σπίτια της περιοχής, που με μια ψευδή όψη κρύβουν τοίχους από λάσπη, η Χέρινγκερ ανέδειξε το μπαμπού στην όλη του γυμνή ομορφιά. «Πλέκοντάς» το γύρω από τον πυρήνα του κτίσματος.

Η Χέρινγκερ εμπνεύστηκε από την παράδοση καλαθοπλεκτικής και κεραμοποιείας του Μπαοσί, με αποτέλεσμα ο «πυρήνας» - από πατημένη γη - του κτίσματος να περιβάλλεται από ένα «δέρμα» από πλεκτό μπαμπού. Προσκολλημένα σε αυτόν είναι τα υπνοδωμάτια, τα οποία είναι σχεδιασμένα σαν κινέζικα φανάρια που λάμπουν το βράδυ.

«Έχουμε, εν γένει, την τάση να σκεφτόμαστε ότι η βιωσιμότητα έχει να κάνει με την έλλειψη. Η φύση, όμως, της φύσης δεν είναι ο περιορισμός» δήλωσε, στο Designboom, η 'Αννα Χέρινγκερ. «Εδώ, βρίσκονται σε αφθονία αυτά τα σπουδαία δομικά υλικά, η λάσπη και το μπαμπού. Έχουν νόημα και με οικονομική και με οικολογική λογική, είναι υγιή για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη. Αυτά τα κτίσματα είναι μια δήλωση για το ότι η βιωσιμότητα έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής και τον γιορτασμό για τους αχανείς πόρους της φύσης».

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα της.








Πηγή: KoolNews

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη