Λιβαδειά: Σεμινάριο οκτώ συναντήσεων με τίτλο «Μ. Αλέξανδρος και Κ.Π. Καβάφης»

ΔΗΜΟΣIA ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λιβαδειά, 22/09/2017                                   
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ»
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας και ο Σύλλογος "Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς" διοργανώνουν σεμινάριο οκτώ (8) συναντήσεων με τίτλο «Μ. Αλέξανδρος και Κ.Π. Καβάφης» και ομιλητή τον κ. Στάντη Ρ. Αποστολίδη.
Τα  μαθήματα απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης μία φορά το μήνα (Παρασκευή) στις 8.30 μμ.
Όροι συμμετοχής: Η καταβολή της ετήσιας συνδρομής στο Σύλλογο Φίλων της Βιβλιοθήκης των 10,00 €, και του ποσού των 40,00 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων της διοργάνωσης (με την εγγραφή 25,00 € (για τα μέλη του συλλόγου που είναι ταμειακά εντάξει για το 2017 μόνο 15 € στην εγγραφή) και τα υπόλοιπα μέχρι τα Χριστούγεννα)
Δηλώσεις συμμετοχής online (στο site της Βιβλιοθήκης) μέχρι 30/09/2017.
Πληροφορίες: Στη Βιβλιοθήκη, στο site http://www.liblivadia.gr και στο τηλ. 22610.89977 (κ. Λ. Διαμαντή).
Περιεχόμενο των μαθημάτων
 Στο πρώτο μάθημα, θα αναλυθεί η προσωπικότητα του Μεγαλέξαντρου και η συνεισφορά του στον πολιτισμό, το δυτικό αφενός, και των λαών τους οποίους κατέκτησε αφετέρου, επισημαίνοντας τα κυριώτατα στοιχεία που τον καθιστούν μοναδικό στην παγκόσμια Ιστορία. Θα επακολουθήσει ανάλυση των διαφορετικών κρίσεων που κατά εποχές εξέφρασε η ιστοριογραφία για το έργο του, θετικών και αρνητικών, και θα γίνει  μια τελική στάθμιση.

    Στο δεύτερο, θα δοθεί συνοπτικά η συνέχεια, της Ιστορίας Διαδόχων και Επιγόνων του Μεγαλέξαντρου, θα δοθούν ενδεικτικά στοιχεία για τη μίξη των πολιτισμών, του Ελληνικού με τους κατά τόπους ανατολικούς, θα εξηγηθεί η διαφορά της Αλεξανδρινής κατάκτησης από οιαδήποτε νεώτερη ιμπεριαλιστική επέκταση των νεωτέρων κρατών και θα επεξηγηθεί αναλυτικά ο χαρακτήρας του Ελληνιστικού πολιτισμού, που διήρκεσε ως τα βυζαντινά χρόνια. (Η απήχησή του στα γράμματα, στη θρησκεία, στη γλώσσα, στις επιστήμες, στον τρόπο ζωής, στην πολεοδομία, στις Τέχνες, στον αθλητισμό.)

    Από το τρίτο έως το όγδοο, θα αναλύονται τα ιστορικά ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή και θα επισημαίνονται οι συναρτήσεις με την Ιστορία, και τα συγκεκριμένα επεισόδια στα οποία αναφέρονται, θα ξεδιαλύνονται όλες οι κρυπτικές νύξεις που περιέχουν, ώστε οι ακροατές να αντιληφθούν ποιός ήταν ο Αλεξανδρινός κόσμος που έπλασε ο Καβάφης 2000 χρόνια μετά την Ελληνιστική εποχή, και κανείς δεν θα μάθει αν υπήρξε πράγματι, αλλά οπωσδήποτε ζωντανεύει μοναδικά μέσα από τους στίχους του.


Λίγα λόγια για τον Στάντη Ρ. Αποστολίδη
Γιὸς του λογοτέχνη και κριτικού Ρένου Αποστολίδη, σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και αφοσιώθηκε για 25 χρόνια, μαζί με τον αδερφό του Ήρκο, επίσης φιλόλογο, στη συμπλήρωση και το σχολιασμό της εξάτομης «Ιστορίας του Ελληνισμού», του κλασσικού Γερμανού ιστορικού J. G. Droysen, που μετέφρασε ο πατέρας τους. Το έργο με την ολοκλήρωσή του το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

            Στη συνέχεια, συγκέντρωσαν σ’ έναν τόμο, όλες τις «Αρχαίες πηγές της Ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου», με παράλληλη μετάφραση και τιμήθηκαν κατ’ εξαίρεσιν για δεύτερη φορά από την Ακαδημία Αθηνών (2015).

            Παράλληλα, μετείχαν στη συγκρότηση και την ενημέρωση της επτάτομης «Ανθολογίας της Νεοελληνικής Γραμματείας», που είχε ξεκινήσει το 1933 ο παππούς τους, Ηρακλής, και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα.

            Ως ιδιαίτερες συμβολές στο χώρο της Νεοελληνικής Γραμματείας εξέδωσαν τις πρώτες φιλολογικὰ σχολιασμένες εκδόσεις των «Απάντων» του Καβάφη (2002), και του Βιζυηνού (2013), ενώ έχουν αναλάβει και τη νέα έκδοση του συνόλου των λογοτεχνικών και κριτικών έργων του Ρένου Αποστολίδη, παρουσιάζοντας 8 ήδη τόμους («Πυραμίδα 67», «Α2», «Απάντηση & ἡ Δίνη», «Καμένα Φρένα», «Τρεις σταθμοί», «Μαύρο καράβι», «Του Κενταύρου» κ.ἄ.).

            Έχει επιμεληθεί ιστορικές μελέτες για την Αναγέννηση και το Βυζάντιο (σειρά της Ιονικής Τραπέζης), λευκώματα για την Ιωνία και τη Θράκη (εκδ. Αδάμ), και αρκετά έργα κλασσικής ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας κ.α.

            Διατήρησε επί 19 χρόνια τακτική στήλη βιβλιοκριτικής στην Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας, ίσαμε το κλείσιμό της, κρίνοντας με τα αυστηρότερα κριτήρια έργα φιλολογικά, ιστορικά, λογοτεχνικά καθώς και μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας.

            Διδάσκει στην Ιόνιο Σχολή Αρχαία, Νέα και Φιλοσοφία και γνωρίζει τις τέσσερεις βασικές ευρωπαϊκές γλώσσες.
            Αυτή τη στιγμή δουλεύει πάνω σε μια σχολιασμένη έκδοση του «Βίου Αλεξάνδρου» του Πλουτάρχου και έχει αναλάβει τη μετάφραση της πλατωνικής «Απολογίας». 

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη