Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λαμιέων για τη νέα σχολική χρονιά

Λαμία    11/9/2017
                                                                                                                            
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

   Άλλη μια σχολική χρονιά αρχίζει για τα παιδιά μας, αλλά και για εμάς που τα νοιαζόμαστε και στεκόμαστε στο πλάι τους. Μια χρονιά που ξεκινά με δύναμη κι αισιοδοξία για την κατάκτηση της γνώσης, για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνονται, διαρκώς, καλύτεροι άνθρωποι, να βάζουν στόχους και να τους κατακτούν.
   Για άλλη μια σχολική χρονιά, η κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες- προσπαθεί να μας πείσει ότι "όλα αρχίζουν κανονικά", ενώ η πραγματικότητα που ζούμε είναι εντελώς διαφορετική.
  • Με λιγότερους εκπαιδευτικούς και ανοιχτή τη διαδικασία συγχωνεύσεων σχολείων και τάξεων, που αποσκοπούν στην οικονομία προσωπικού και δαπανών.
  • Με τα ίδια κακογραμμένα βιβλία και εκπαιδευτικό περιεχόμενο, που ελάχιστα προωθούν την στέρεα γνώση και το κριτικό πνεύμα. Χωρίς ενισχυτική διδασκαλία και  πρόσθετη διδακτική στήριξη.
  • Με τα φροντιστήρια να ζουν και να βασιλεύουν και τη δεύτερη ξένη γλώσσα να διδάσκεται με ό,τι περισσεύει κι όχι με βάση τις επιλογές των παιδιών μας.
  • Με προγράμματα για τη διανομή κολατσιού για όλα τα παιδιά να εφαρμόζονται και φέτος σε λίγα σχολεία, ενώ και την προηγούμενη σχολική χρονιά μαθητές συνέχισαν να ζαλίζονται και να λιποθυμούν από την πείνα.  
  • Με το κόστος των εκπαιδευτικών υλικών και το κόστος για τη συμμετοχή των μαθητών σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες να είναι δυσβάστακτο για πολλές οικογένειες.
   Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση παρουσίασε, πριν λίγες ημέρες, το σχέδιό της για το Νέο Λύκειο: Ένα σχολείο όπου η γενική μόρφωση θα σταματάει στην Α' τάξη και θα πολλαπλασιάζονται οι εξετάσεις και οι πανελλαδικού τύπου διαδικασίες.
   Σε αυτή την κατάσταση η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προβάλλει τις δικές της απόψεις για το σχολείο των παιδιών του λαού.
   Μιλούσαμε και μιλάμε για ένα σχολείο που να ικανοποιεί πλήρως όλες τις ανάγκες των παιδιών μας, χωρίς να χρειάζεται να βάζουν οι γονείς το χέρι στην τσέπη.
   Σε αυτό να μορφώνονται υποχρεωτικά όλα τα παιδιά μέχρι τα 18 τους χρόνια με ενιαίο τρόπο και πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.
   Να διαθέτει βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, εργαστήρια φυσικών επιστημών …
   Ένα σχολείο που τα παιδιά θα σιτίζονται και θα μπορούν να ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους σε αυτό με μελέτη, εργασίες, αθλητικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες…
   Δεν πάει άλλο! Κάθε νέα "μεταρρύθμιση" που έρχεται στην Παιδεία κάνει το σχολείο όλο και χειρότερο. Υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων γνώσεων και την υποκαθιστά με κατάρτιση.
   Είναι πασίγνωστο ότι δεν κερδίζεται τίποτα με την απογοήτευση, σταυρώνοντας τα χέρια...
   Για αυτό τον λόγο καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να συντονίσουν τα βήματα τους και να παλέψουν για :
  • Άμεση κάλυψη των κενών, καμία διδακτική ώρα χαμένη. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
  • Κανένα παιδί εκτός ολοήμερου σχολείου. Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα Ένταξης για τους μαθητές που το χρειάζονται.
  • Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη.
  • Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μαθητές, άμεση υποδομή για δωρεάν Δελτία Υγείας.
  • Δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.
  • Να μην περάσει το σχέδιο για το νέο, ακόμα πιο σκληρό και ανταγωνιστικό Λύκειο.
  • Διαγραφή των χρεών των σχολείων προς τις ΔΕΚΟ.
Με αυτή τη λογική δίνουμε αγωνιστική διάσταση στις ευχές μας για την νέα σχολική χρονιά, που, για να έχει αποτέλεσμα και ουσία, πρέπει να συνδυάζει την προσπάθεια για μόρφωση, με την αγωνιστική διεκδίκηση του σχολείου που χρειαζόμαστε.
Τη σημερινή μέρα της έναρξης του διδακτικού έτους ο Τάσος Χρονάς, δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση επισκέφτηκε το 4ο Λύκειο Λαμίας, μίλησε στους μαθητές και συναντήθηκε και συζήτησε με το προσωπικό της σχολικής μονάδας. 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη