«Στη σύγχρονη Βαβυλώνα», του Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Στη σύγχρονη Βαβυλώνα
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου


Βαβυλώνα: σύμβολο του κακού, του αντίθετου πνεύματος, του αμαρτωλού κόσμου. Μήπως, όμως, και ο σημερινός κόσμος, η σύγχρονη κοινωνία μας, δεν υπολείπεται σε αισχρότητα, ακολασία και διαφθορά της αρχαίας Βαβυλώνας; Αποστασία, χειραφέτηση και αυτονόμηση του ανθρώπου από το Θεό. Ακάθεκτη πορεία προς τη δουλεία, τη βεβήλωση των ιερών συμβόλων, τη χαλάρωση των ηθών, την άμβλυνση της συνείδησής μας. Σύγχυση παντού και αδιαφορία. Ζούμε, πράγματι, «εν μέσω της σημερινής Βαβυλώνος».
Καθημερινά αντιμετωπίζουμε το κακό μπροστά μας και καμία σημασία δεν δίνουμε, ουδόλως μας κάνουν εντύπωση και ούτε μας συγκινούν τα συμβαίνοντα. Παντελής αδιαφορία και άμβλυνση του ηθικού μας αισθητηρίου. Δεν μπορούμε, βέβαια, να επιβάλουμε τιμωρία, να συγκρατήσουμε το κακό, να εμποδίσουμε την ηθική αποχαλίνωση. Αγανάκτηση, όμως, και λύπη και πένθος και αντίδραση και διαφώτιση και προσευχή μπορούμε να κάνουμε.
Ως χριστιανοί έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίζουμε το κακό με το καλό, «νίκα εν τω αγαθώ το κακόν». Να εμποδίσουμε την εξάπλωση του κακού με τις δραστηριότητές μας μέσα στην Εκκλησία, στην ενορία, στους θρησκευτικούς συλλόγους, στην κοινωνία. Να καταδικάζουμε κάθε κακή πράξη και να διαμαρτυρόμεθα για κάθε παράβαση του νόμου του Θεού, υπακούοντας στον ιερό Χρυσόστομο: «Η μήτηρ Εκκλησία απώλεσεν αδελφόν... και εσύ έστηκας σιγών και ου καταγγέλεις;». Με τη φράση του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Ηρώδη «ουκ έξεστί σοι», δεν σου επιτρέπεται, διασφαλιζόταν το ηθικό αισθητήριο του λαού και διαστελλόταν το κακό από το καλό.
Ακόμα να προσευχόμεθα για το κακό που απλώνεται με ταχύτητα και να λυπούμεθα για τους συνανθρώπους μας που έχουν «Θεόν την κοιλίαν των, δόξαν των πράξεις που φέρουν εντροπήν». Επιβάλλεται επομένως αντίσταση με τη ζωή μας, τη στάση μας, το λόγο μας, το παράδειγμά μας, γιατί έτσι ομολογούμε το Θεό «σώματι και πνεύματι», αντί να βλασφημείται εξαιτίας μας το όνομά Του «εν τοις Έθνεσι».
Αξίζει να πηγαίνουμε οι χριστιανοί αντίθετα, κόντρα, ενάντια στο ρεύμα του κακού, παρά να παγιδευτούμε στο τέλμα της διαφθοράς. Αξίζει να παραμείνουμε αμετακίνητοι στις αρχές μας, στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, ασυμβίβαστοι και αμόλυντοι «εν μέσω της σημερινής Βαβυλώνος».
kostasmitsios@yahoo.gr


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη