Α. Τσίπρας: Προσβλέπουμε στις ΗΠΑ για έξοδο από την κρίση - Ν. Τραμπ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Στις 7 ώρα Ελλάδας κατέφθασε στο Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε στην είσοδο του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός πρόεδρος. Την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο αντρών θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση.
«Η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες αλλά κάνει σπουδαίο έργο για την επιστροφή. Θα επιστρέψει σίγουρα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στη σύντομη δήλωσή του μπροστά στις κάμερες. «Συνεργαζόμαστε σε μία σειρά από τομείς και για την αναβάθμιση των F 16. Θα συζητήσουμε για επιπλέον τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς». Αναφέρθηκε επίσης στις παραδοσιακές σχέσεις των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση ως σημαντική στιγμή για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και δήλωσε βέβαιος ότι θα ακολουθήσει μία εποικοδομητική συζήτηση. Ανέφερε επίσης ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Τραμπ, θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μιλώντας κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο, μετά από την ολοκλήρωση της μεταξύ τους συνάντησης, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και υπογράμμισε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στηρίζονται στις κοινές αρχές τους και σε μια εξαιρετικά δυναμική ομογένεια.
«Η Ελλάδα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους», είπε ο πρωθυπουργός κι εξήγησε: «Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσελκύει επενδύσεις, αφήνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτήν. Καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφαλείας. Μία χώρα με δυναμική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Που διατηρεί ταυτόχρονα τον διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Προωθεί σχήματα συνεργασίας στη Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια. Όντας ήδη ισχυρή δύναμη στη ναυτιλία και τουρισμό καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών».
«Υπάρχει προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη κέντρο εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου» είπε και τόνισε πως «σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία με ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ. Πρώτο γιατί προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και σε περισσότερη στήριξη. Δεύτερον γιατί η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τον πυλώνα ασφάλειας μόνο αν απελευθερωθεί στους τομείς ασφάλειας και άμυνας και οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Προσβλέπουμε στη δίκαιη λύση του Κυπριακού για νέα προοπτική στην περιοχή. Η επικίνδυνη, παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίου πρέπει να σταματήσει. Θα προστατεύουμε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο καλύτερό τους επίπεδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Από την πλευρά του, ο Ν. Τραμπ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη βάση της Σούδας και συνεχάρη την Ελλάδα καθώς όπως είπε, είναι μία από τις λίγες χώρες οι οποίες ξοδεύουν άνω του 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα. «Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες», σημείωσε και τόνισε πως ενθάρρυνε «τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και επιβεβαίωσα τη στήριξη για την ελάφρυνση του χρέους».
Αναφέρθηκε δε στην πώληση στην Ελλάδα μαχητικών F-16, με το τίμημα της συμφωνίας να φτάνει τα 2,4 εκατ. ευρώ και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν «τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια. Στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας. Τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2018. Προσδοκούμε να στείλουμε μία υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία». Εξάλλου, η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη έλαβε την έγκριση του State Department.
Σε ερώτηση σχετική με τις επενδύσεις, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «θελήσαμε από την πρώτη στιγμή να συγκρουστούμε με τις παθογένειες και να δημιουργήσουμε φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Ξέρουμε ότι οι επενδύσεις είναι νέες θέσεις εργασίας. Περάσαμε νόμο για σταθεροποίηση φορολογικού συντελεστή. Προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές κατά της γραφειοκρατίας. Δίνουμε το ισχυρό μήνυμα για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Με ρώτησε ο Πρόεδρος για το Ελληνικό και του είπα ότι προχωράει και θέλουμε να είναι πόλος έλξης και άλλων μεγάλων επενδύσεων. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στροφής. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός αλλά και επενδυτικός προορισμός».
«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», διεμήνυσε ο Ν. Τραμπ, που σημείωσε: «Αφήσαν πίσω τα προβλήματα. Είμαστε χαρούμενοι με την προοπτική ανανέωσης των πολεμικών αεροσκαφών. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε και να τη βοηθήσουμε να ορθοποδήσει. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες με τρομερές δυνατότητες».
Σε ερώτηση για την Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε πως, παρά τις ανησυχίες, «τη σεβόμαστε και στηρίζουμε στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Αυτή η προοπτική μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης για εκδημοκρατισμό. Βεβαίως και είμαστε υπέρ της παραμονής στο ΝΑΤΟ και τον ευρωπαϊκό δρόμο. Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι η στενή συνεργασία με τον δυτικό κόσμο έχει και προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο». Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «η Ελλάδα καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Όταν ξεπεράσει το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο έχει δυνατότητα να κάνει σημαντικά πράγματα. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη σε αυτό που πράττουν σε αμυντικό επίπεδο. Ήταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική».
Σημειώνεται ότι σε αυτές τις διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την αμερικανική πλευρά συμμετέχουν, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθώς επίσης και ο επικεφαλής του Γραφείου ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο προσωπάρχης Τζον Κέλι, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χένρι ΜακΜάστερ και ο σύμβουλος του Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη