Χωριάτικο κοτόπουλο στιφάδο

Χωριάτικο κοτόπουλο στιφάδο. Και όμως γίνεται!
 Όταν σκεφτόμαστε φαγητά με κοτόπουλο και μάλιστα χωριάτικο, το μυαλό μας πάει σε σούπα, ή έστω σε μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι. Για στιφάδο όμως τι θα λέγατε; Ναι, κι όμως γίνεται να το κάνουμε στιφάδο και μάλιστα είναι πάρα πολύ ωραίο.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο χωριάτικο (1½ κιλό, περίπου)
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κιλά κρεμμύδια μικρά ή για στιφάδο
  • 2 κουτ. σούπας γεμάτες ντοματοπελτέ
  • 1 ποτ. νερού κρασί
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 δαφνόφυλλα
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
  • 3 κουτ. σούπας ξύδι
  • αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη μαρινάδα

  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κρασοπότηρο κρασί
  • ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού κάρυ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Από βραδύς, πλένουμε καλά το κοτόπουλο, το καθαρίζουμε, το κόβουμε κομμάτια και το βάζουμε σ᾿ ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, και το περιχύνουμε μ᾿ αυτή. Το σκεπάζουμε, το βάζουμε στο ψυγείο και τ᾿ αφήνουμε να σταθεί μέχρι το πρωί. Την άλλη μέρα, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια σε νερό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια για ένα λεπτό να ζεματιστούν. Μ᾿ αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε να φύγει η πολύ «σπιρτάδα» των κρεμμυδιών και να σφίξουν για να μην μας χαλάσουν στο βράσιμο. Έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε καλά.
Βάζουμε το λάδι σε τηγάνι, ή πλατιά κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει και σοτάρουμε μέσα σ' αυτό τα κρεμμύδια λίγα - λίγα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντάς τα καλά.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι που είχαμε στο τηγάνι και σοτάρουμε το κοτόπουλο, αφού το βγάλουμε από τη μαρινάδα, και το σκουπίσουμε καλά. Προσθέτουμε και το σκόρδο. Όταν σοταριστεί απ᾿ όλες τις πλευρές, το σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλλα, το αλάτι, το πιπέρι, τον πελτέ, και τόσο νερό, που να το σκεπάζει. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, ώσπου να μισομαλακώσει το κοτόπουλο, 50΄- 55΄ περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
Όταν μαλακώσει το κοτόπουλο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το βράσιμο άλλα 40΄με 50΄ περίπου, ώσπου να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.
Εάν τα κρεμμύδια μαλακώσουν πριν δέσει η σάλτσα, τα στραγγίζουμε σε μια κατσαρόλα και δένουμε τη σάλτσα χωριστά. Όταν δέσει, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό.
Όταν σβήσουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ξύδι. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, απλά κουνάμε την κατσαρόλα, για να μην λιώσουν τα κρεμμύδια.
e-stage.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη