Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας Ευθυμίου Καραΐσκου, στην εκδήλωση του Πανελλήνιου Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο


    Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας Ευθυμίου Καραΐσκου, στην εκδήλωση του Πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο.

«Και φέτος εδώ στον Γοργοπόταμο, όλοι μαζί υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγα-λείο της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.
Με σεμνότητα και σεβασμό, αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές του 41-44, που συνέχισαν το έπος της Αλβανίας, στα βουνά της πατρίδας μας.
Με την εκφώνηση των ονομάτων των ηρώων του Γοργοποτάμου η σκέψη μας πη-γαίνει σ´ εκείνη την εποχή, την εποχή του αγώνα και της θυσίας.
Τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου 1942, η λάμψη της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις ανταρτικές ομάδες του Άρη του Ζέρβα και των Άγγλων σαμπο-τέρ, έδιναν  ένα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης στο εσωτερικό και ένα μήνυ-μα νίκης στο εξωτερικό.
Εκείνη η επιχείρηση των ενωμένων αντιστασιακών δυνάμεων ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ δεν ήταν μόνο ένα μεγάλο σαμποτάζ που είχε σοβαρές επιπτώσεις στο αξιόμαχο του κατακτη-τή, ήτανε μία πράξη υψηλού συμβολισμού και γι’ αυτό έγινε διαχρονικό σύμβολο ΕΝΟΤΗ-ΤΑΣ και παλληκαριάς.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενώ είμαστε ένας σπουδαίος λαός, έχουμε και με-γάλα εθνικά ελαττώματα.
Εμείς είμαστε που αναδείξαμε το Σωκράτη, εμείς όμως τον δηλητηριάσαμε, εμείς εί-μαστε που διπλασιάσαμε στους βαλκανικούς πολέμους την Ελλάδα  και εμείς είμαστε που με τα λάθη μας παραδώσαμε την Μικρά Ασία, εμείς δημιουργήσαμε το έπος της εθνικής αντίστασης και εμείς οδηγηθήκαμε σ’ έναν εμφύλιο πόλεμο που μας δίχασε, την ώρα που έπρεπε να δρέψουμε τους καρπούς της νίκης, αδυνατίζοντας την παρουσία μας στο τρα-πέζι των νικητών, διαλύοντας την κοινωνία μας και την κοινωνική συνοχή και επιβάλλοντας στους Ελληνες να ξεκινήσουν από την αρχή, από το μηδέν, με σημαντική υστέρηση από τους συμμάχους τους, τον αγώνα της ανασυγκρότησης.
Ας κρατήσουμε αυτόν τον συμβολισμό της ημέρας του Γοργοποτάμου στις καρδιές και το μυαλό μας ας είναι ο Γοργοπόταμος η απάντηση στο εθνικό μας ελάττωμα της διχό-νοιας.
Ας υποσχεθούμε σήμερα ότι δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, γιατί αν και τώρα δεν έχουμε μάθει από αυτά, θα είμαστε καταδικασμένοι να τα ξαναζήσουμε.
Σήμερα εδώ από το Γοργοποτάμου, ας δώσουμε την υπόσχεση ότι έχουμε την θέ-ληση να αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια ελληνική κοινωνία βασισμένη στις αξίες και στις αρχές του δικαίου και της ισονομίας.
Να θυμόμαστε πάντα ότι οι Έλληνες μονιασμένοι προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες τους, μεγαλουργούν.
Οι Έλληνες διχασμένοι, μακριά απ τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους, πληρώ-νουν ακριβό τίμημα στην ιστορία.
Η αγάπη για την πατρίδα μπορεί να μας ενώσει και να επανακτήσουμε την θέση μας μέσα στο παγκόσμιο στερέωμα.
Εύχομαι όλοι εμείς σήμερα με την καθημερινή μας προσπάθεια τα ειρηνικά μας έρ-γα και τους ειρηνικούς μας αγώνες, να δικαιώσουμε όλες και όλους τους αγωνιστές της Ένιαίας Εθνικής Αντίστασης. 
Τους το οφείλουμε, το οφείλουμε στην ιστορία μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας.»

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη