Γιάννης Σαρακιώτης: «Ο Γοργοπόταμος ενώνει και στέλνει διαχρονικά μηνύματα»

Λαμία, 26 Νοεμβρίου 2017

Γιάννης Σαρακιώτης: «Ο Γοργοπόταμος ενώνει και στέλνει διαχρονικά μηνύματα»

Ενωτικός ήταν ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης στο μήνυμά του για την 75η επέτειο από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ηρωική πράξη της 25ης προς την 26η Νοεμβρίου 1942 ως μια καίρια και καθοριστική στιγμή για την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πράγματι, όπως ανέφερε, η Εθνική Αντίσταση άλλαξε τον ρου της ιστορίας την καθοριστική εκείνη στιγμή, που με πνεύμα ομόνοιας και αδερφοσύνης οι Έλληνες κατόρθωσαν να πλήξουν καίρια τους σχεδιασμούς της ναζιστικής Γερμανίας.

Το παράδειγμα των αντιστασιακών 75 χρόνια πριν είναι αυτό το οποίο οφείλουμε να ακολουθήσουμε σήμερα, θωρακίζοντας τη Δημοκρατία μας αλλά και την Ελευθερία, που αποτελεί το ύψιστο αγαθό για κάθε πολίτη. Σήμερα, αποτίουμε φόρο τιμής στους γνωστούς και άγνωστους ήρωες της τιμημένης περιόδου της Εθνικής Αντίστασης. Ο κ. Σαρακιώτης έκλεισε το μήνυμά του υπογραμμίζοντας ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δεν ξεχνάμε το παρελθόν μας, το κοιτάζουμε κατάματα γιατί είναι ο οδηγός μας για το αύριο, για το μέλλον που αξίζει σε κάθε έναν και κάθε μία από μας και που όλοι μαζί, με πνεύμα ομόνοιας και ομοψυχίας, δημιουργούμε σήμερα.



Μήνυμα Σαρακιώτη από τον Γοργοπόταμο

Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης,
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Στον ηρωικό Γοργοπόταμο συναντιόμαστε σήμερα, προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής στους συμπατριώτες μας, επώνυμους και αφανείς ήρωες μιας εποχής εθνικής υπερηφάνειας και αγώνων. Χωρίς αμφιβολία, η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτέλεσε κορυφαία επιχείρηση της Εθνικής Αντίστασης και διαχρονικό μνημείο εθνικής συμφιλίωσης και ομόνοιας.
Η κοινή επιχείρηση του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και των συμμαχικών δυνάμεων της 25ης προς την 26η Νοεμβρίου του 1942 έμελλε να καταγραφεί ως μία εκ των πλέον εμβληματικών στιγμών της μακράς περιόδου αντίστασης εναντίον των κατοχικών δυνάμεων του άξονα. Η επιχείρηση των αντιστασιακών οργανώσεων στον Γοργοπόταμο προκάλεσε τον απέραντο θαυμασμό της κατεχόμενης Ευρώπης και έστειλε μήνυμα ελπίδας προς τους χειμαζόμενους υπό τη ναζιστική σβάστικα λαούς. Αναπτέρωσε το ηθικό όλων των Ελλήνων αποτελώντας ακτίδα φωτός και ελευθερίας.
Ο φετινός επετειακός εορτασμός μας θυμίζει πως η εθνική προκοπή και η κοινωνική πρόοδος αποτελούν κατακτήσεις αντίστασης και διεξαγωγής άνισων αγώνων. Η σύμπραξη και η ομοψυχία των οργανώσεων στον Γοργοπόταμο είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Άρης Βελουχιώτης και Ναπολέων Ζέρβας – Ναπολέων Ζέρβας και Άρης Βελουχιώτης κατέδειξαν το μείζον έναντι του ελάσσονος, το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού, το γενικό καλό έναντι εκείνου των ημετέρων.
Στη σημερινή εκδήλωση έχω τη μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ τη Βουλή των Ελλήνων και τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Βούτση, ο οποίος στον περυσινό εορτασμό στη Σπηλιά της Στρώμης έθεσε αυτόν υπό την αιγίδα της Βουλής, μεταφέροντας το αίσθημα του σεβασμού, της τιμής και της δόξας, εκ μέρους σύσσωμης της Εθνικής μας Αντιπροσωπείας. Το κοινοβούλιο αποτελεί το πεδίο της κοινής αναφοράς των πολιτικών δυνάμεων. Είναι ο χώρος έκφρασης των αντιθέσεων και της διαφορετικής άποψης, αλλά πάντοτε με άξονα την κοινή μας έννοια για την πατρίδα.
Οφείλουμε να μείνουμε πιστοί σε αυτή την αρχή και να κοιτάξουμε πως θα την ενισχύσουμε, αν θέλουμε να θεωρούμαστε άξιοι συνεχιστές των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Το 1942 στον Γοργοπόταμο, ανατινάχθηκε η γέφυρα, η οποία τροφοδοτούσε τις δυνάμεις του ναζισμού στη Νότια Ελλάδα και στη Βόρεια Αφρική. Παράλληλα, όμως, χτίστηκε μια γέφυρα μεταξύ αντίπαλων ιδεολογικών παρατάξεων. Σφυρηλατήθηκε η ενότητα και η πίστη στην πατρίδα. Παραμερίστηκαν τα πάθη, οι τακτικισμοί και οι φανατισμοί χάριν της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Διατρανώθηκε η πίστη στη δημοκρατία και η άρση των διαχωριστικών γραμμών, όταν αυτό υπαγορεύεται από το εθνικό συμφέρον.
Για τους παραπάνω λόγους, η μεγαλειώδης επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου πρέπει πρωτίστως να αποτελεί δίδαγμα και φωτεινό παράδειγμα συμπόρευσης, οδηγό και πυξίδα ανάπτυξης και συμφιλίωσης.





Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη