Χρήστος Σταϊκούρας: Παρέμβαση για το φορολογικό σύστημα - Ταλίν Εσθονίας

Αθήνα, 31.10.2017

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην παρέμβασή του για το φορολογικό σύστημα και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που λαμβάνει χώρα στο Ταλίν της Εσθονίας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές, όπως αυτές της διαφάνειας, της ουδετερότητας, της ευρείας φορολογικής βάσης, της απλότητας, της σταθερότητας, της λειτουργικότητας, της ισορροπίας και της ισότητας, ενώ θα πρέπει να στοχεύει και στην ανάπτυξη. Δυστυχώς, διαχρονικά και διατοπικά, εμφανίζονται εμπόδια στην επίτευξή τους, ενώ και η φοροδιαφυγή, από τη φύση της, βρίσκει συνεχώς “δρόμους διαφυγής και επιβίωσης”.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έγιναν ουσιαστικά βήματα προόδου, σε θεσμικό, λειτουργικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
    Θεσπίστηκαν, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
    Εξοπλίστηκε η φορολογική διοίκηση με τα νομικά εργαλεία για την επίτευξη μεγαλύτερης φορολογικής συμμόρφωσης.
    Θεσπίστηκαν νέοι φορολογικοί κώδικες για τη φορολογική απεικόνιση συναλλαγών, τη φορολογία εισοδήματος και τη φορολογική διαδικασία, με στόχο τον περιορισμό της λογιστικής πολυνομίας.
    Νομοθετήθηκαν παρεμβάσεις για τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και διευρύνθηκε η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
    Δημιουργήθηκε τεχνογνωσία για την εξεύρεση και ανάλυση στοιχείων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
    Ενισχύθηκε το κανονιστικό πλαίσιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμων.
    Ενισχύθηκε η ανεξαρτησία της Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Χρειάζονται όμως πολλά ακόμη να γίνουν, με κατάλληλες πολιτικές, όπως είναι:
1ον. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν ότι το “κενό ΦΠΑ” (VAT Gap) εμφάνισε την χαμηλότερη τιμή του το 2014, όταν μειώθηκαν – για πρώτη και μοναδική φορά μέχρι σήμερα – φορολογικοί συντελεστές.
2ον. Η ενίσχυση της συνεργασίας και η ευθυγράμμιση της φορολογικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εξασφαλισθεί – περιφερειακά – ισόρροπη ανάπτυξη και ευημερία. Δεν μπορεί να είναι ανεκτό μία χώρα να φορολογεί με εξωπραγματικούς συντελεστές την εργασία, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, ωθώντας στη μετανάστευση τα πιο εξειδικευμένα στελέχη της.
3ον. Η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και η εκπαίδευση των ελεγκτών με πραγματικά δεδομένα και σε πραγματικό χρόνο.
4ον. Η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης στο πεδίο της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy)».






Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη