Η λαμπρά Πανήγυρις της Αγίας Αικατερίνας στην πόλη της Στυλίδος

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Νύμφης του Χριστού Αικατερίνας της Πανσόφου στον ομώνυμο, πάνσεπτο,  πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της  στην πόλη της Στυλίδος.

            Ανήμερα της εορτής Σάββατο 25 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού και Διευθυντή του Γηροκομείου Στυλίδος Πανισιολ. Αρχιμ. π. Μάξιμο Νικολόπουλο, τον Εφημέριο του Αγίου Αθανασίου Στυλίδος και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος Πανοσολ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνό Ξηρομερίτη, τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Στυλίδος π. Βασίλειο Θεοδοσίου  , τον Προϊστάμενο του Ναού Αγίας Μαρίνας Στυλίδος Αιδεσιμ. Πρεσβ. Π. Ευστάθιο Μελαχροινό, τον Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη και τον Ιεροδιάκονο π. Βαρθολομαίο Κάσση.

            Το ιερό αναλόγιο εκόσμησε βυζαντινή χορωδία ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λαμίας και Καθηγητού κ. Σεραφείμ Κυρίτση.

            Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναλύσας την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή της θεραπείας της αιμορροούσης γυναικός ωμίλησε για την καθαρή πίστη εκείνης της γυναικός του ευαγγελίου ,στοιχείο το οποίο κατείχε και η αγία Αικατερίνα και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Η αληθινή πίστη αγαπητοί μου αδελφοί κάνει θαύματα, θεραπεύει και μετακινεί ακόμη και βουνά. Η πίστη είναι αφοσίωση στο Θεό και ενώνει τον άνθρωπο μαζί Του. Οι ανθρώπινες αισθήσεις δεν μπορούν να ερμηνεύσουν την πίστη  διότι είναι πνευματικής φύσεως.

            Τέτοια πίστη είχε και η σήμερα τιμωμένη αγία μεγαλομάρτυς Αικατερίνη και γι’ αυτό εφίμωσε τα στόματα των ρητόρων, υπέμεινε καρτερικά τα μαρτύριά της και χαριτώθηκε από τον Θεό. Ήταν πάρα πολύ μορφωμένη, πάρα πολύ δυνατή στο λόγο και είχε ισχυρή θέληση  και γι’ αυτό όταν εκλήθη να αρνηθεί τον Χριστό εκείνη με την δυνατή και αληθινή της πίστη έμεινε αμετακίνητη.

            Η αγία παντρέυτηκε τον Χριστό και  σήμερα μας διδάσκει την ένωση μας με τον Θεό, αυτό δηλαδή που  λείπει από την ζωή μας, διότι δεν έχουμε καρδιακή πίστη. 

            Να μην απογοητευόμαστε και να μην τα χάνουμε  αδελφοί μου απ’ αυτά που προβάλλουν στις τηλεοράσεις. Η αληθινή κρίση που μαστίζει σήμερα την κοινωνία  είναι η πνευματική μας κάμψη. Πρέπει να μείνουμε αφοσιωμένοι στην Εκκλησία και στις αρχές μας, διότι δεν υπάρχει άλλη αληθινή δύναμη να μας κρατήσει».

            Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η αγία Αικατερίνη να σκεπάζει την Ενορία της, την πόλη της Στυλίδος και ολόκληρη την Μητρόπολή μας, καθώς και σε όσες εορτάζουν να τους χαρίζει έτη πολλά.

            Περί το τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τα εορτάσιμα κόλλυβα προς τιμήν της Αγίας ευχόμενος και πάλι σε όλους Χρόνια πολλά.

            Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ των εκατοντάδων πιστών, ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος συνοδευόμενος από Δημοτικούς Συμβούλους και ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ Αυλακίου Συνταγματάρχης Δημήτριος Νικολάου.

            Τέλος το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού παρέθεσε πλούσιο κέρασμα για όλους στην τραπεζαρία του Ιδρύματος «Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων Στυλίδος, κατά την διάρκεια του οποίου ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε το μεσημεριανό εόρτιο γεύμα των τροφίμων και μαζί με τον κ. Δήμαρχο συνανεστάφησαν για αρκετή ώρα με τους γέροντες.

imfth.gr












Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη