Τι να κάνετε αν η συσκευή σας, κινητό, Tablet ή Laptop, πέσει στο νερό!

Έπεσε το αγαπημένο σας κινητό στη μπανιέρα, στο νεροχύτη, στην θάλασσα ή ακόμα χειρότερα στην τουαλέτα; Μήπως ξεχαστήκατε και κολυμπήσατε με τη συσκευή σας στην τσέπη του μαγιό ή στο χέρι. Το είχατε ακουμπισμένο σε κάποιο σημείο και καταλάθως με μια απότομη κίνηση ρίξετε κάποιο υγρό  ή ποτό και βρέξατε το κινητό; Σε αυτό τον οδηγό θα περιγράψουμε μερικά βήματα έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να σώσουμε το βρεγμένο κινητό, ή τουλάχιστον τα δεδομένα μας.

Δεν είναι καθόλου απίθανο κάποια στιγμή να πέσει κάποιο υγρό πάνω στη συσκευή σας. Ωστόσο μην πανικοβληθείτε, απλά ενεργήστε άμεσα, αφού είναι μια βλάβη που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, καθώς μπορεί να προλάβουμε το υγρό πριν προχωρήσει για τα καλά στο εσωτερικό της συσκευής. Όλα τα υγρά δεν είναι ίδια. Όταν λέμε ότι βράχηκε το κινητό, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε από τι είδους υγρό βράχηκε.
Για παράδειγμα, είναι διαφορετικό το κινητό μας να έπεσε στο νεροχύτη και διαφορετικό να έκανε βουτιά μαζί μας στη θάλασσα. Αν βράχηκε το κινητό μας από υγρά ποτά όπως καφές, χυμός, τσάι, αναψυκτικό κ.α., μόλις αυτά στεγνώσουν θα αφήσουν υπολείμματα και θα "κολλάνε". Επίσης είναι γνωστό ότι το θαλασσινό νερό περιέχει αλάτι, το οποίο είναι ικανό να διαβρώσει - οξειδώσει τη συσκευή μας και να δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από το απλό γλυκό νερό της βρύσης. Η σύσταση του, ιδιότητες όπως η θερμοκρασία, η οξύτητα, και η περιεκτικότητα σε άλατα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο βαθμό δυσκολίας της επισκευής. Το βρόχινο, το θαλασσινό νερό, ο φυσικός χυμός ή το τσάι είναι διαφορετικές περιπτώσεις μεταξύ τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούμε να ξεπλύνουμε τη συσκευή μας με καθαρό οινόπνευμα. Το καθαρό οινόπνευμα είναι ιδιαίτερα πτητικό και θα μπορέσει να ξεπλύνει σημεία που δεν μπορούμε εμείς να προσεγγίσουμε.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας, που μπορεί να επηρεάσει το ποσοστό επιτυχίας σε περίπτωση που βράχηκε το κινητό μας, είναι ο χρόνος αντίδρασης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, καθώς μπορεί να προλάβουμε το υγρό πριν προχωρήσει για τα καλά στο εσωτερικό της συσκευής.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να αποτρέψετε να συμβεί στη συσκευή σας, αν αυτή βραχεί, είναι η οξείδωση της μητρικής της πλακέτας, που αποτελεί κατάσταση σχεδόν ανεπανόρθωτη. Γι' αυτό και είναι κρίσιμος ο χρόνος που θα περάσει από τη στιγμή που το κινητό σας θα βραχεί μέχρι να το αναλάβουν οι τεχνικοί μας.

Υπάρχουν όμως και κάποιες ενέργειες που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε εσείς, ώστε να διευκολύνετε τη διάσωσή του.

ΆΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:



1. Απενεργοποιήστε άμεσα το κινητό, για να ελαχιστοποιήσετε τη πιθανότητα καταστροφικού βραχυκυκλώματος. Αμέσως μόλις απομακρύνουμε το κινητό από το υγρό, πρέπει να το απενεργοποιήσουμε, σε περίπτωση που είναι είναι ανοιχτό. Αν βράχηκε το κινητό όσο είναι κλειστό, είναι πολύ πιο ασφαλές απ' ότι αν βράχηκε όσο είναι ανοιχτό.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να αφαιρέσουμε την μπαταρία. Αφαιρούμε την μπαταρία και όλα τα περιφερειακά αν αυτό είναι εφικτό καθώς πολλά μοντέλα κινητών την έχουν ενσωματωμένη.

Ο ηλεκτρισμός, τα ηλεκτρονικά και τα υγρά δεν είναι καλός συνδυασμός. Πολλά εξαρτήματα μέσα στο κινητό μπορεί να βραχυκυκλώσουν και να καταστραφούν. Συνεπώς θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Επίσης θα πρέπει να αφαιρέσουμε ότι άλλο μπορούμε από τη συσκευή μας, όπως για παράδειγμα κάποια θήκη, την κάρτα sim, την κάρτα μνήμης ή τα ακουστικά.

2. Στραγγίξτε την υγρασία αποφεύγοντας τις πηγές έντονης θερμότητας (π.χ. σεσουάρ, φούρνο κ.λπ.), που μπορεί να το υπερθερμάνουν, εξατμίζοντας γρήγορα το νερό, αφήνοντας άλατα και κατάλειπα ώστε να επιβραδύνετε την οξείδωση των κυκλωμάτων. Τυλίξτε το με απορροφητικό χαρτί (π.χ. χαρτί κουζίνας). Αν σας έπεσε στη θάλασσα, ξεβγάλτε το άμεσα με νερό βρύσης. Σκουπίζουμε το τηλέφωνό μας με ένα μαλακό πανί/πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί σε όποια σημεία είναι αυτό εφικτό.
Αποφεύγουμε την υπερβολική ανακίνηση του τηλεφώνου, για να αποφευχθεί η μετακίνηση του νερού μέσα σε αυτό. Σκουπίζουμε τη συσκευή μας απαλά, για να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε. Επίσης σκουπίζουμε την κάρτα μνήμης και τη sim, εάν έχουν βραχεί. Απομακρύνουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε.
Προτείνουμε να ρουφήξουμε το υγρό και να μην φυσίξουμε καθώς σπρώχνει προς τα μέσα τα εναπομείναντα υγρά / νερά και ταυτόχρονα μπορεί να καταστρέψει τα κυκλώματα. Για να ρουφήξουμε χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα και κρατώντας τη συσκευή με τη βρεγμένη πλευρά προς το έδαφος, περνάμε την ηλεκτρική σκούπα από την περιοχή χωρίς να την ακουμπάμε, έτσι ώστε να ρουφάει / εξατμίζει το υγρό από το κινητό.

3. Χρησιμοποιούμε ένα υλικό με υψηλή απορροφητικότητα ώστε να απομακρύνουμε όσο περισσότερο νερό/υγρό μπορούμε, για να στεγνώσουμε εντελώς τη συσκευή μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε βάζωντας  την συσκευή μας σε κάποιο υλικό που έχει την ικανότητα να απορροφά την υγρασία. Ένα τέτοιο υλικό που υπάρχει παντού είναι το απλό ρύζι.
Δεν υπάρχει προτίμηση σε κάποιο ρύζι, όλα μας κάνουν. Το μυστικό σε όλη τη διαδικασία είναι το περιβάλλον ρυζιού-κινητού να είναι απομονωμένο. Χρησιμοποιούμε ένα σακουλάκι ή τάπερ που κλείνει αεροστεγώς και το γεμίζουμε με ξηρό ρύζι. Βάζουμε μέσα τη συσκευή και τη μπαταρία της, ή και οποιοδήποτε εξάρτημα που μπορεί να έχει βραχεί, μέχρι να καλυφθούν εξ' ολοκλήρου με ρύζι.Κλείνουμε τη συσκευασία και αφήνουμε το ρύζι να δράσει για 24 ώρες τουλάχιστον, σε θερμοκρασία δωματίου. Το ρύζι θα τραβήξει την υγρασία και θα αποξηράνει τον αέρα και θα απορροφήσει την υγρασία από τη συσκευή.

Μία άλλη ουσία η οποία έχει μεγάλη απορροφητικότητα, πολύ μεγαλύτερη από το κοινό ρύζι, είναι τα Τζέλ Σιλικόνης - Silica Gel. Μπορεί να μην έχουμε ξανακούσει αυτή τη λέξη αλλά όλοι μας το έχουμε δει. Δεν είναι άλλο από τα σακουλάκια που βρίσκουμε μέσα σε καινούρια παπούτσια, τσάντες και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, για να απορροφούν την υγρασία.

Τοποθετούμε και σε αυτή την περίπτωση τη συσκευή μας μέσα σε κάποιο σακουλάκι, κουτί ή τάπερ που να κλείνει αεροστεγώς, μαζί με σακουλάκια "Silica gel", αφήνουμε το σύστημα απομονωμένο για τουλάχιστον μία ημέρα.Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας μίας ημέρας ελέγχουμε εάν η υγρασία έχει απομακρυνθεί από τη συσκευή μας.

Εάν παρατηρήσουμε ότι ακόμα υπάρχουν ίχνη υγρασίας - υγρού επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία με νέο ρύζι / "Silica gel". Δεν δοκιμάζουμε ποτέ να ενεργοποιήσουμε ή να συνδέσουμε με φορτιστή τη συσκευή μας. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε αφαιρέσει και την μπαταρία του κινητού σε όποιο κινητό είναι αυτό δυνατόν. Κυκλοφορούν κάποιες οδηγίες στο διαδίκτυο να δοκιμάσουμε να το ανοίξουμε και να ελέγξουμε το κινητό για τυχόν προβλήματα, μικρόφωνο, ηχεία, κάμερα, κ.α. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ είναι μεγάλο ρίσκο να ανοίξουμε το κινητό. Αναφέραμε και πριν οτι υγρά σε ηλεκτρικά - ηλεκτρονικά κυκλώματα είναι κακός συνδυασμός. Μάλιστα τα υγρά προκαλούν οξειδώσεις στα κυκλώματα οι οποίες προχωράνε με την πάροδο του χρόνου. 'Ολη η παραπάνω διαδικασία αν την κάνουμε γρήγορα και σωστά απλώς αυξάνει τις πιθανότητες να σώσουμε - επισκευάσουμε το κινητό μας.

Το κινητό μας σε κάθε περίπτωση πρέπει να πάει σε ειδικό επισκευαστικό κέντρο όπως το EasyService με καταρτισμένους τεχνικούς και κατ'αλληλο εξοπλισμό όπως κολυμπήθρες υπερύχων - ultrasonic cleaners που με ειδικά υγρά και ποντισμένα μέσα στις κολυμπήθρες θα αφαιρέσουν τα υγρά και τις οξειδώσεις από ολα τα σημέια της πλακέτας και του κινητού σας. Επίσης θα μετρήσουν με ειδιικά διαγνωστικά την πλακέτα σας για πιθανά βραχυκυκλώματα.

Μπορεί να βράχηκε το κινητό μας και να το επαναφέραμε στο EasyService, αλλά μπορεί να ξαναγίνει να μας ξαναβραχεί ή να μας πέσει. Προβλήματα μπαταρίας (ακόμα και μήνες αργότερα), απρόβλεπτες διακοπές και γενικά αστάθεια της συσκευή μας, μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.

Γενικότερα είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων μας (φωτογραφίες, video, αρχεία, επαφές, κ.α.), ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που συμβεί το μοιραίο.

Αν το κινητό μας είναι εντός εγγύησης χρονικά μην δοκιμάσετε να το πάτε σε επίσημη αντιπροσωπεία. Είναι αδύνατο να ξεγελάσετε το service και να επισκευάσετε τη συσκευή σας δωρεάν. Εκτός οτι η υγρασία θα φανεί σε πολλά σημεία του κινητού, σε όλα τα κινητά υπάρχουν πολλοί ειδικοί δείκτες υγρασίας.  Αυτός ο ειδικός δείκτης "μαρτυρά" εάν η συσκευή βράχηκε από κάποιο υγρό που περιείχε νερό (Liquid Contact Indicator – LCI).

Ο δείκτης αυτός είναι συνήθως λευκός ή ασημί και παίρνει κόκκινο χρώμα όταν βραχεί. Αυτό διευκολύνει τους τεχνικούς έτσι ώστε να αντιληφθούν στο service τι συνέβη και να μας ενημερώσουν πως τελικά δεν μας καλύπτει η εγγύηση.Σε κάποια κινητά ο δείκτης βρίσκεται πίσω από την μπαταρία, ενώ σε κάποια άλλα βρίσκεται μέσα στη θύρα των ακουστικών ή σε κάποιο slot. Μάλιστα δεν υπάρχει μόνο ένας αλλά σε πολλά σημεία Μπαταρία, μητρική πλακέτα σε 4,5 σημέια και σε άλλα σημεία απο όπου ξέρουν οι εταιρείες οτι μπορεί να εισχωρήσει κάποιο υγρό.

Υπενθυμίζουμε ότι για την επισκευή βρεγμένου κινητού - smartphone και η αφαίρεση από υπολείμματα απαιτούνται εξειδικευμένα εργαλεία, όπως είναι η μπανιέρα υπερήχων μεγάλης ισχύος και ειδικά εργαλεία - καθαριστικά, που υπάρχουν μόνο σε εξειδικευμένα επαγγελματικά εργαστήρια όπως στο EasyService.  Μην επιχειρήσετε την επισκευή αυτή μόνοι σας αν δεν γνωρίζετε τι κάνετε, καθώς πιθανότατα η προσπάθειά σας θα είναι μάταιη, ενώ ενδέχεται να προκαλέσετε ακόμα μεγαλύτερη εως και ανεπανόρθωτη ζημιά. H επισκευή εξαρτάται απο το το είδος του υγρού, την έκταση της ζημιάς αλλά και απο τις πιθανές αντικαταστάσεις οξειδωμένων μερών.

Στο EasyService, θα πραγματοποιήσουμε αρχικά τον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο για να διαπιστώσουμε αν είναι εφικτή η επισκευή. Στη συνέχεια θα σας ενημερώσουμε για τυχόν ανταλλακτικά που απαιτούν αλλαγή καθώς και για το συνολικό κόστος της επισκευής.

Αν σας χύθηκε νερό, καφές, τσάι ή κάποιο άλλο υγρό στο κινητό σας, το EasyService αναλαμβάνει να το επισκευάσει. Σας έπεσε νερό στο κινητό σας, το βρέξατε με κάποιο υγρό και δεν ξέρετε τι να κάνετε? Πολλές φορές στην δουλειά ή στο σπίτι μπορεί να πίνουμε καφέ, νερό, τσάι, κάποιο ρόφημα ή ποτό δίπλα από το κινητό που δουλέυουμε. Το πιό σύνηθες είναι να ρίξουμε τον καφέ μας στο κινητό. Μην πανικοβάλεστε, ελάτε άμεσα στο EasyService και οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μας θα ανοίξουν το κινητό σας για να αποκτήσουν πρόσβαση στο βρεγμένο εσωτερικό του. Θα καθαρίσουμε ή θα αντικαταστήσουμε όσα εξαρτήματα δεν λειτουργούν σωστά στα υποσυστήματα του όπως το πληκτρολόγιο, οθόνη, μπαταρία,...  Ακόμα σε περίπτωση που τα υγρά έχουν φτάσει στην μητρική πλακέτα θα επισκευάσουμε τυχόν βλάβες σε αυτήν με την βοήθεια του υπερσύγχρονου εργαστηριού μας.

Αν λοιπόν βραχεί το αγαπημένο σας κινητό - smartphone, φέρτε το όσο πιο άμεσα γίνεται το EasyService, για να αυξήσετε τις πιθανότητες για την επισκευή του. Είμαστε εδώ, πάντα δίπλα σας για να σας βλέπουμε να χαμογελάτε.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ: http://easyservice.gr/vregmena-kinita-tilefona


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη