«Υπεύθυνη εξωτερική πολιτική», του Κων/νου Ηλ. Μήτσιου

Υπεύθυνη εξωτερική πολιτική
Κων/νου Ηλ. Μήτσιου


Φίλοι και σύμμαχοι με την Τουρκία και γείτονες, αλλά εχθροί με τους Τούρκους να κατέχουν τη μισή Κύπρο, να επιδιώκουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, να παραβιάζουν καθημερινώς τον εναέριο χώρο μας. Τρεις φορές έχουμε βρεθεί στα πρόθυρα πολέμου από το 1974 και πολλές ζωές Ελλήνων πιλότων χάθηκαν σε αερομαχίες.
Αποτελεί πεποίθησή μας ότι η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να λειτουργεί στο μέτρο των δυνατοτήτων και όχι των φιλοδοξιών μας. Η υπεύθυνη και σοβαρή διαχείριση των προβλημάτων στην εξωτερική πολιτική είναι προτιμότερη από υψιπετείς συλλήψεις και παρορμητικές αποφάσεις. Ακόμη η εξωτερική πολιτική είναι υπόθεση επαγγελματιών με γνώσεις και γνώση και δεν μπορεί να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα ούτε να αποτελεί πρόσφορο γήπεδο για να παίζεται το κομματικό ποδόσφαιρο.
Η χώρα μας ως ισότιμο μέλος της Ε.Ε. οφείλει με συνέπεια, υπευθυνότητα και διορατικότητα να ασκεί την εξωτερική της πολιτική λαμβάνοντας υπόψη και τη στρατηγική τής γεωπολιτικής. Η άγνοια της τελευταίας δεν κολακεύει εμάς τους Έλληνες, που η ιστορία μας το έχει επισημάνει από πολύ παλιά και έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Απέναντι δε στην Τουρκία, με δεδομένη την επιθετικότητα, τη στρατιωτική της ισχύ και το ειδικό βάρος που έχει στα διεθνή πράγματα, επιβάλλεται η προσπάθεια της Ελλάδας να συνδυάζει αποτελεσματικά τη διπλωματία με την αμυντική πολιτική.
Σε καιρούς ειρηνικούς είναι λογικό να στρέφουμε την προσοχή μας στους λανθασμένους χειρισμούς των ανά τον κόσμο προβλημάτων, γιατί όπως υπάρχουν πάντοτε πιθανότητες βελτίωσης, εξίσου υπάρχουν κίνδυνοι υποτροπιασμού και επιδεινώσεως.
kostasmitsios@yahoo.gr

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη