Απάντηση του κ. Χειμάρα στην επίκαιρη ερώτηση της παράταξης «Η Στερεά σε νέα Τροχιά» για το LEADER

«Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χειμάρα στην επίκαιρη ερώτηση της παράταξης "Η Στερεά σε νέα Τροχιά", για το πρόγραμμα LEADER στο Περιφερειακό Συμβούλιο»
Ακολουθεί η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας, κ. Θεμιστοκλή Χειμάρα, στην επίκαιρη ερώτηση για τα προγράμματα LEADER της Περιφέρειας, που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης "Η Στερεά σε νέα Τροχιά", Νίκος Στουπής, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου 18/12:

Αγαπητοί κύριοι,

Σε απάντηση ερωτήματος σας σχετικά με τη διαχείριση των προγραμμάτων CLLD/LEADER στην Περιφέρειά μας καθώς και με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται για την έναρξη των διαδικασιών προκήρυξης από τις αρμόδιες ΟΤΔ, επιτρέψτε μου να σας παραθέσω τα κάτωθι:

Οι εταιρίες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του νέου προγράμματος είναι:
1.    Η Αναπτυξιακή Φθιώτιδας Α.Ε. ΟΤ.Α. με περιοχή παρέμβασης την Π.Ε. Φθιώτιδας (πλην του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας και των Τ.Κ. Οίτης & Παύλιανης) και την Π.Ε. Ευρυτανίας με προϋπολογισμό Δημόσιας Δαπάνης 6.150.000 €.
2.    Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας – ΟΑΣΕ ΑΑΕ Ο.Τ.Α., με περιοχή παρέμβασης το Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, τις Τοπικές Κοινότητες Οίτης & Παύλιανης, καθώς και ορισμένες Τ.Κ. από το Δήμο Δελφών της Π.Ε. Φωκίδας (Τ.Κ. Αποστολιά, Τ.Κ. Βαργιάνης, Τ.Κ. Γραβιάς, Τ.Κ. Καλοσκοπής, Τ.Κ. Καστελλίων, Τ.Κ. Μαριολάτας, Τ.Κ. Οινοχωρίου, Τ.Κ. Σκλήθρου, Τ.Κ. Επταλόφου,  Τ.Κ. Λιλαίας,  Τ.Κ. Πολυδρόσου) και προϋπολογισμό Δημόσιας Δαπάνης 5.346.290,60 €.
3.    Η Αναπτυξιακή Φωκική ΑΕ με περιοχή παρέμβασης την Π.Ε. Φωκίδας –πλην των προαναφερόμενων περιοχών που διαχειρίζεται ο ΟΑΣΕ ΑΑΕ - και προϋπολογισμό Δημόσιας Δαπάνης 5.200.000 €.
4.    Ο Ελικώνας – Παρνασσός ΑΑΕ ΟΤΑ με περιοχή παρέμβασης την Π.Ε. Βοιωτίας και προϋπολογισμό Δημόσιας Δαπάνης 5.050.000 €.
5.    Η Αναπτυξιακή Εύβοιας ΑΕ με περιοχή παρέμβασης την Π.Ε. Εύβοιας και τη Νήσο Σκύρο, εκτός του παλαιού Kαποδιστριακού Δήμου της Χαλκίδος και με προϋπολογισμό Δημόσιας Δαπάνης 14.400.000 €. Στην Π.Ε. Ευβοίας έχουν εγκριθεί δύο πολυταμειακά και πολυτομεακά τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα CLLD-LEADER,  ένα για την Κεντρική και Βόρεια Εύβοια και ένα για την Νότια Εύβοια & Σκύρο.

Τα τοπικά προγράμματα περιλαμβάνουν δράσεις για επενδύσεις ιδιωτικών και δημοσίων παρεμβάσεων με στόχο την ανάπτυξη των περιοχών παρέμβασης, τη διαφοροποίηση και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας του αγροδιατροφικού τομέα.
Οι δράσεις όπως προσαρμόσθηκαν και οριστικοποιήθηκαν κατόπιν των σχετικών διαβουλεύσεων με όλους τους τοπικούς φορείς, τους ΟΤΑ και τους πολίτες, καλύπτουν τις ανάγκες των περιοχών.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι Ομάδες Τοπικής Δράσης προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες ευρείας δημοσιότητας με θέμα τις ευκαιρίες των τοπικών προγραμμάτων και τις προοπτικές των περιοχών με καταγεγραμμένο το έντονο ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών.

Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και λειτουργία των ΟΤΔ κρίνεται άκρως ικανοποιητική, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες για την έναρξη του προγράμματος CLLD/LEADER καθώς και όλα τα προαπαιτούμενα που αναφέρονται στις σχετικές ΥΑ.

Κατόπιν τηλεφωνικών επικοινωνιών, συσκέψεων και τεχνικών συναντήσεων μεταξύ στελεχών των ΟΤΔ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων διαφαίνεται ότι οι προκηρύξεις θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις.

Η 1η προκήρυξη θα αφορά τις παρεμβάσεις Δημοσίου Ενδιαφέροντος (αναμένεται εντός Δεκεμβρίου 2017 ή αρχές Ιανουαρίου 2018) και η 2η προκήρυξη θα αφορά παρεμβάσεις Ιδιωτικού Ενδιαφέροντος (αναμένεται εντός Φεβρουαρίου 2018).

Ο λόγος της καθυστέρησης των προκηρύξεων έγκειται στην επιβάρυνση με γραφειοκρατικές διαδικασίες της κατασκευής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των προτάσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε).

Έχει επισημανθεί η σημαντική καθυστέρηση από πλευράς του εποπτεύοντος Υπουργείου στην έκδοση Εφαρμοστικών εγκυκλίων, Οδηγών και Αποφάσεων. 

Τόσο η Περιφερειακή μας Αρχή, όσο και εγώ προσωπικά ως αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις και τεχνικές συσκέψεις με τους φορείς υλοποίησης του CLLD/LEADER και έχουμε επισημάνει τη χρονοκαθυστέρηση που παρατηρείται με υπαιτιότητα του αρμόδιου Υπουργείου, με αποτέλεσμα την επιφυλακτικότητα των ενδιαφερομένων επενδυτών.

Είναι κοινώς παραδεκτό πως οι διαδικασίες και οι δεσμεύσεις του ΥΠΑΑΤ δεν τηρούνται χρονοδιαγραμματικά και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες ως προς την εύρυθμη λειτουργία των Τοπικών Προγραμμάτων.

Παραμένω στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού
Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας
& Εξωστρέφειας

Θεμιστοκλής Χειμάρας

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη