Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές

Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή όπως η μεσογειακή , σε συνδυασμό με τη τακτική άσκηση συντελούν στην καλή διατήρηση της καρδιάς και της υγείας μας γενικότερα!
«Σήμερα δυστυχώς παρά τη πρόοδο και την εξέλιξη της επιστήμης , το άγχος, η κληρονομικότητα, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η παχυσαρκία οδηγούν στην αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η αύξηση των προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα, με πιο συχνό  το φαινόμενο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης καθώς και η έξαρση των ρινίτιδων και των παραρρινοκολπίτιδων λόγω έλλειψης της ισορροπημένης διατροφής σε συνάρτηση   με τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας μας» σημειώνει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου Παιδο-Ωρλ, επιστημονική συνεργάτης των Υγεία - Μητέρα (www.pataridou.gr)  και προσθέτει:
«Καθώς τις γιορτινές μέρες όλοι ξεφύγαμε διατροφικά και τεμπελιάσαμε αρκετά -και καλά κάναμε -με την έλευση της νέας χρονιάς θα ήταν καλό να εντάξουμε μέσα στους στόχους μας τη σημασία της αποτοξίνωσης του οργανισμού μας μέσα από ένα ολοκληρωμένο διατροφικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με την άσκηση και την άθληση στη ζωή μας αποκομίζοντας τεράστια οφέλη για το πνεύμα και το σώμα μας.
Από την αρχαιότητα η νηστεία είναι κύριο μέλημα των θρησκευτικών, πολιτισμικών και διατροφικών παραδόσεων του ανθρώπου. Αποτελεί ενδυνάμωση ορισμένων θρησκευτικών και ηθικών αξιών όπως εγκράτεια, υπομονή, εξάσκηση της θέλησης και αποχή από πειρασμούς και καταχρήσεις».
Όπως αναφέρει η κ. Παταρίδου, «βασική αρχή της νηστείας είναι η αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, αυγό) και η προτίμηση τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά, όσπρια και λαδερά φαγητά.
Έτσι αυτή η διατροφική αποτοξίνωση συμβάλλει στην σωματική μας υγεία, όσο συμβάλλει και η ηθική αποτοξίνωση στην ψυχική μας ανάταση.
Αρχικά η έλλειψη τροφών ζωικής προέλευσης από την διατροφή οδηγεί στην μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και ειδικά του κορεσμένου, το οποίο είναι και το πιο επιβλαβές. Έτσι υπάρχει μείωση των αυξημένων τιμών της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα της νηστείας είναι η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που συμβάλλει στην αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η βιταμίνες Α, C και Ε.
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες, από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και από ορισμένες μορφές καρκίνου.
Σήμερα στο δυτικό κόσμο είναι ευρέως γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων πάνω στα οποία βασίζονται πολλές μέθοδοι θεραπείας. Το τσάι του βουνού, το δίκταμο και το φλισκούνι είναι από τα πιο σπουδαία φαρμακευτικά βότανα που μπορούμε να συναντήσουμε στην ελληνική γη, με τα αφεψήματα και τα αιθέρια έλαιά τους να προσφέρουν θεραπεία σε πολλές παθήσεις και να συμβάλλουν στη συνολική ευεξία του οργανισμού μας. Μια από τις καλύτερες «συντροφιές» για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα φλιτζάνι ζεστό αφέψημα ή έγχυμα από το αγαπημένο μας βότανο.
Κάθε χειμώνα το σκηνικό είναι το ίδιο. Ο οργανισμός παραδίνεται εύκολα στα συμπτώματα της γρίπης, με αποτέλεσμα να επιμένουν για μέρες συμπτώματα όπως το συνάχι, ο βήχας, ο πονόλαιμος, ο πυρετός. Αν φέτος δεν θέλετε να καταφύγετε στις αντιβιώσεις, δοκιμάστε να αφήσετε τη φύση να δράσει για εσάς. Στραφείτε στη δύναμη των αρχαιότερων φαρμάκων, των βοτάνων, για να ξεπεράσετε τη γρίπη με εναλλακτικούς τρόπους, και τονώστε τον οργανισμό σας με τις κατάλληλες τροφές, ώστε το κρυολόγημα να μη σας χτυπά συχνά την πόρτα».


Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη