Προσκυνηματική Εκδρομή πιστών της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Λαμίας στον τάφο της Οσίας στη Πρέβεζα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή της Ενορίας Αγίας Παεασκευής Νέας Άμπλιανής Λαμίας στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Πούντας στο Καναλλάκι Πρεβέζης όπου ευρίσκεται ο χαριτόβρυτος τάφος της Οσίας. Το πρωί του Σαββάτου 3 Μαρτίου, περί τα 60 άτομα με επικεφαλής τον Προϊστάμενο της Ενορίας και διοργανωτή της εκδρομής Αιδεσιμλογιώτάτο Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Καπανδρίτη, ανεχώρησαν από τον Ιερό Ναό με προορισμό την γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Πούντας Πρεβέζης της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας.

            Οι προσκυνητές μόλις έφτασαν στην Ιερά Μονή ξεναγήθηκαν στους χώρους από τις μοναχές της αδελφότητος,  προσεκύνησαν τον τάφο της Αγίας και ετέλεσαν Ιερά Παράκληση.

            Στην συνέχεια η μοναχη Ειρήνη  μίλησε στους προσκυνητές για την Ιστορία της Ιεράς Μονής, η οποία χρονολογείται από τους πρώτους μ.Χ. αιώνες και για πολλά θαυμαστά γεγονότα τα οποία συμβαίνουν κατά καιρούς σε πιστούς προσκυνητές.

            Σύμφωνα με την παράδοση,  στην Ιερά Μονή, εμαρτύρησε η Αγία Παρασκευή και εκεί υπάρχει και ο τάφος της (στό δεξιό κλίτος του καθολικού).

            Δίπλα στον Τάφο βρίσκεται και η μεγάλη ωοειδής πέτρα πάνω στην οποία στηρίχθηκε η Αγία προσευχόμενη  κατά την στιγμή του αποκεφαλισμού της  και κατά την ώρα εκείνη η υφή της πέτρας έγινε μαλακή σαν ζυμάρι και διακρίνονται πάνω στην πέτρα  τα χέρια της Οσίας. Μέχρι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας από τον τάφο της Οσίας ανέβλυζε Άγιο μύρο το οποίο θεράπευε κάθε ασθένεια σωματική και ψυχική. Κάποιος Τούρκος Διοικητής περνώντας από την περιοχή έμαθε για το μύρο και άλειψε με αυτό το σκυλί του το οποίο ήταν άρρωστο. Το σκυλί θεραπεύτηκε αλλά από τότε σταμάτησε να αναβλύζει το αγιασμένο μύρο.

           Μετά το καθιερωμένο κέρασμα από την αδελφότητα της Μονής οι εκδρομείς μετέβησαν στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων όπου γευμάτισαν και ξεναγήθηκαν στα γραφικά στενά της πόλης και την παραλίμνια περιοχή.

           Αργά το βράδυ επέστρεψαν στην Λαμία γεμάτοι πνευματική αγαλλίαση και χαρά  από το ευλογημένο προσκύνημα στον αγιασμένο τάφο της Οσίας Παρασκευής της Αθληφόρου. 

Εκ του Ιερού Ναού

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη