Χαιρετισμός κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο ΚΔΑΠ στη Λαμία

Λαμία, 11.05.2018

Χαιρετισμός του Βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο Δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων που έγινε στη Λαμία.

Χαιρετισμός στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο Δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων

Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω στην εκδήλωση, εκπροσωπώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Και ταυτόχρονα να σας συγχαρώ για την εξαιρετική πρωτοβουλία.
Πρωτοβουλία σημαντική, συνεργατική, με κοινωνικό πρόσωπο και ευαισθησία.
Σήμερα καλωσορίζουμε, στη Λαμία, το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο Δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων.
Δομή με ιστορία και προσφορά 20 ετών.
Σημαντικό πυλώνα κοινωνικής πολιτικής και υποστήριξης για το παιδί και την οικογένεια.
Γιατί η στήριξη του παιδιού είναι επένδυση στο μέλλον.
Ενώ η οικογένεια ήταν και είναι το βασικό κύτταρο της κοινωνίας.
Είναι θεσμός που αφορά την ίδια τη ζωή και την ποιότητά της.
Θεσμός στον οποίο αναπτύσσονται θεμελιώδεις αξίες.

Κυρίες και Κύριοι,
Τα ΚΔΑΠ, χωρίς να αποτελούν δομή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, προσφέροντας στα παιδιά τη δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αναπτύξουν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες της οικογένειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, με περιορισμένες επιλογές, με λίγα παιδιά, τα ΚΔΑΠ λειτουργούν ικανοποιητικά και συνιστούν χώρο πολλών δραστηριοτήτων και σημείο συνάντησης των παιδιών με τους συνομήλικούς τους.
Ενώ είναι πολύ σημαντική και η δουλειά που γίνεται στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, παρά τον περιορισμένο αριθμό τους, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας που απορρέει από τις ειδικές απαιτήσεις σε κτηριακή υποδομή και από την ανάγκη ύπαρξης πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων προσωπικού.

Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα χρειαζόμαστε πιο απλές και ουσιαστικές δομές κοινωνικής στήριξης, οι οποίες θα αξιολογούν προγράμματα και δράσεις με βάση στόχους, δείκτες και αποτελέσματα.
Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό Κράτος, σύγχρονο, λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Κοινωνική πολιτική όμως δεν νοείται χωρίς στήριξη της οικογένειας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο θεσμός των ΚΔΑΠ μπορεί να οργανωθεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με την εποικοδομητική και επωφελή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών και συναρμόδιων φορέων, προς όφελος κυρίως των παιδιών και των οικογενειών τους, των αποδεκτών αυτών των υπηρεσιών.
Με βελτιώσεις που θα αφορούν στο έργο, στην ποιότητα των υπηρεσιών και στα περιθώρια εξέλιξης σε επίπεδο σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων, μέσω της επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού, πάνω σε διεθνώς εφαρμοσμένες πρακτικές αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των παιδιών.
Αλλά και με παρεμβάσεις στην κατεύθυνση επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου που ισχύει από το 2001, εξορθολογισμού της λειτουργίας και της διαδικασίας αδειοδότησης, στήριξης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων στέγασης, με τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας, διαφάνειας και επάρκειας στη χρηματοδότηση.

Κυρίες και Κύριοι,
Είμαι βέβαιος ότι στο Συνέδριο θα αναδειχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην περαιτέρω εξέλιξη του θεσμού των ΚΔΑΠ.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του.
Σας ευχαριστώ.

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη