Γεώργιος Σούλιος: Αρχαιο-ελληνικά βαπτιστικά ονόματα των κατοίκων του χωριού Ομβριακή

Γεώργιος Σούλιος
Αρχαιο-ελληνικά βαπτιστικά ονόματα των κατοίκων του χωριού Ομβριακή

Το χωριό Ομβριακή, ένα κεφαλοχώρι στην Επαρχία Δομοκού, που ήταν πρωτεύουσα Καποδιστριακού Δήμου, του Δήμου Ξυνιάδας, παρόλη την πληθυσμιακή συρρίκνωση, διατηρεί αρκετό πληθυσμό.
Είναι γνωστό ότι έχει ένα όνομα με αρχαιο-ελληνική προέλευση (Ομβριακή από τη λέξη Όμβρος: σιγανή βροχή) και ουδέποτε στο παρελθόν είχε άλλο όνομα με σλαβική ή τουρκική προέλευση, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα χωριά της επαρχίας Δομοκού.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι κάτοικοι της Ομβριακής έχουν σε μεγάλο βαθμό, μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλα χωριά, βαπτιστικά, μικρά ονόματα με αρχαιοελληνική προέλευση. Δίνω παρακάτω ανδρικά βαπτιστικά ονόματα κατοίκων της Ομβριακής:
Αγαμέμνων
Αλέξανδρος
Αλκιβιάδης
Αριστείδης
Αριστομένης
Αριστοτέλης
Αχιλλέας
Δημοσθένης
Επαμεινώδας
Ευριπίδης
Ηρακλής
Θεμιστοκλής
Ιπποκράτης
Καλλικράτης
Κλεάνθης
Κλεομένης
Λεωνίδας
Μενέλαος
Μιλτιάδης
Οδυσσέας
Πάτροκλος
Περικλής
Σοφοκλής
Σωκράτης
Τηλέμαχος
Φωκίων
Χαρίλαος

            Κάποια από τα 27 αρχαιοελληνικά ονόματα δεν υπάρχουν σήμερα, είτε γιατί οι άνθρωποι αυτοί μεταδημότευσαν ή μετοίκησαν σε άλλες περιοχές, είτε γιατί κατά τα τελευταία έτη κάποιοι αποβίωσαν (π.χ. Φωκίων) χωρίς να αφήσουν απογόνους με το όνομά τους. Σημειώνω ότι στην Ομβριακή είναι πολύ συχνά τα ονόματα Λεωνίδας, Μιλτιάδης, εκτός βέβαια από το Αλέξανδρος.
            Για τα γυναικεία ονόματα δίνω επίσης τον παρακάτω κατάλογο με μικρά βαπτιστικά ονόματα:
Αγλαΐα
Αθηνά
Άλκηστις
Ανδρομάχη
Ανδρονίκη
Αντιγόνη
Άρτεμις
Ασπασία
Αφροδίτη
Δανάη
Έλλη
Ερμιόνη
Ευδοκία
Ευδοξία
Ευρυδίκη
Ευτέρπη
Ζηνοβία
Ήβη
Ηλέκτρα
Ηρώ
Θάλεια
Θεανώ
Ισμήνη
Ιφιγένεια
Καλλιόπη

Κλεοπάτρα
Μελπομένη
Μερόπη
Ναυσικά
Ολυμπία
Ουρανία
Πηνελόπη
Πολυξένη
Ρωξάνη
Φερονίκη
Χαρίκλεια
Ωκιρρόη

            Τα γυναικεία ονόματα είναι περισσότερα γιατί υπάρχουν σε αυτά εκτός από ονόματα γυναικών που γεννήθηκαν στην Ομβριακή και ονόματα γυναικών που γεννήθηκαν εκτός Ομβριακής, αλλά έγιναν νύφες στην Ομβριακή. Όλα αυτά τα ονόματα δεν υπάρχουν σήμερα, γιατί πολλές από αυτές έγιναν νύφες εκτός Ομβριακής ή με τις οικογένειες τους μεταδημότευσαν ή μετοίκησαν σε άλλες περιοχές. Στον κατάλογο αυτό δεν συμπεριέλαβα δύο αρχαιοελληνικά γυναικεία ονόματα πολύ συνηθισμένα στην Ομβριακή, όπως και σε όλη την Ελλάδα: τα ονόματα Ελένη και Δήμητρα.
           
Σημείωση: Για να κάνω τους δύο ως άνω καταλόγους βοηθήθηκα από το βιβλίο του Θεόδωρου Αποστολόπουλου: «Το γενεαλόγιο των Ομβριακιτών».

Post a Comment

Πείτε μας τη γνώμη σας

Το LamiaTimes.gr φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών του.
Σχόλια υβριστικά και σχόλια ρατσιστικού περιεχόμενου θα διαγράφονται μόλις εντοπιστούν ή ζητηθεί από τον οποιονδήποτε θιγόμενο.

Νεότερη Παλαιότερη